HockeyNews
PLUS

Svenskarnas klubb nära konkurs

(5484) Björn Svensson-opti
Avdo Bilkanovic/Bildbyrån

Publicerad: 10 december 2018

FacebookXWhatsApp

Den förra KHL-klubben Medvescak Zagreb står på randen till en konkurs.
Det gör att flera före detta SHL-spelare har börjat hålla utkik efter en ny klubbadress.

Kroatiska Medvescak Zagreb, som spelade i KHL mellan 2013 och 2017, hotas av konkurs mitt under pågående säsong. I förra veckan flyttade den franske VM-backen Antonin Manavian hem till franska Grenoble och inom kort kan det bli tal om rena spelarflykten.

Agenten Gunnar Svensson var nyligen på plats i Kroatiens huvudstad Zagreb och såg Medvescak, som håller till i den österrikiska ligan EBEL, spela en match.
Svensson fick ett gott intryck av den relativt nyrenoverade arenan och av den kompetenta tränarstaben med Aaron Fox i spetsen.

Men klubben mår allt annat än bra ekonomiskt.

– De betalar oktoberlönen en månad för sent och den 15 november skulle de ha haft nästa lön. De har inte sett skymten av pengarna. Och det är bristfälligt med utrustning, säger Gunnar Svensson.

Konkurshotet vilar tungt över Medvescak Zagreb.

– Nu ska det bli besked tisdag-onsdag den här veckan om de över huvud taget kan slutföra den här säsongen.

Björn Svensson i Malmö. Foto: Bildbyrån.

Gunnar Svensson representerar sonen Björn Svensson, 32, som har spelat för Färjestad, Malmö, Modo och Timrå i SHL. Och det kan bli tal om flytt inom kort.

– Alla de här spelarna vill fortsätta spela och de måste ha någonstans att spela. Det verkar ju inte bli en fortsättning i Zagreb. Det ser inte ut så i alla fall. De har inte så tokigt lag, men det blir disharmoni. Speciellt när du inte får ut lönerna. Då blir det demoraliserande, säger Gunnar Svensson.

Därför håller han koll inför en eventuell flytt.

– Det är klart att vi har ögonen öppna för det, givetvis. Nu vill de avvakta beslutet tisdag-onsdag för att se om de får någon lön.

Adam Deutsch. Foto: Johan Löf/Bildbyrån.

I Medvescak Zagreb spelar bland andra den förre Brynäs- och Almtunbabacken Adam Deutsch, 23, den före detta Brynäs- och Leksandsforwarden Sondre Olden, 26 och den förra SHL-stjärnan Mikko Lehtonen, 31.

Lehtonen, som varit i SHL-lagen Skellefteå, Örebro och Djurgården har haft skadeproblem den här säsongen.

Danska Hvidovre gick i konkurs förra veckan och fick lämna danska Metal-ligan med omedelbar verkan. Risken är nu stor att samma sak drabbar Medvescak Zagreb.

Här kan du läsa fler nyheter om EBEL

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)