Hoppas ta upp kampen med Engstrand: ”Visat att jag är redo”


10 november 2018

Isak Wallin har startat fem raka matcher när Christian Engstrand har varit skadad. Nu hoppas 20-åringen på fler chanser – även när Engstrand är tillbaka.

– Jag har visat att jag är redo att spela, säger Wallin till HockeyNews.se 


SHL presenteras i samarbete med ATG 

Christian Engstrand var en av SHL-målvakterna som stod flest matcher förra säsongen – 41 stycken. Han gick in i den här säsongen som Moras givne förstemålvakt och han stod nio av de tio första matcherna. Men sedan åkte han på en hjärnskakning och kunde därför inte spela de fem sista matcherna innan uppehållet. 


Med Engstrand på skadelistan fick Isak Wallin chansen att starta några matcher på rad och 20-åringen har svarat för flera starka insatser, särskilt i de inledande matcherna. 

– Det har varit jäkligt roligt. Det har rullat på bra. Kul att få stå mycket på slutet, säger Wallin till HockeyNews.se.


Hur ser du på dina insatser?

–Bra start. Sedan dippade jag lite de två sista matcher. Jag är inte riktigt nöjd med dem. Jag vet att jag kan spela på en högre nivå. Jag vill hitta tillbaka till spelet jag hade i början, säger Wallin.


Wallin återvände till moderklubben Mora från Modo inför den här säsongen, och han var inställd på att det skulle bli en säsong där han skulle få vakta båsdörren i majoriteten av matcherna.


– Det är bara att försöka visa när jag väl får chansen. Jag visste att Engstrand skulle stå de flesta matcherna. När jag väl får chansen vill jag vill visa att jag är med och konkurrerar om ännu fler matcher. Det är lite liknande läge som jag hade i Modo i fjol med (Erik) Hanses, säger Wallin.


Kan du ha nytta av att du var i en liknande situation i fjol?


– Det klart man lär sig. Jag lärde mig mycket under den perioden och nu är det ett steg till och en ännu högre nivå. Då kan vara skönt att ha gått igenom det en gång tidigare, säger Wallin, som stod 22 matcher förra säsongen i Modo.


I första matchen under Engstrands frånvaro storspelade Wallin och räddade 31 av 33 skott när Mora slog HV71. Han följde upp det med ytterligare två matcher med över 92 i räddningsprocent, men sedan kom en liten reaktion. Både Wallin och laget hade det tyngre i de två sista matcherna innan uppehållet – 3-5 mot Brynäs samt 1-6 mot Växjö.


– Den där veckan innan uppehållet var lite extrem. Jag tror vi hade fem matcher på tio dagar. Det klart det tär på kropp, men mest på skallen. Att kunna ladda om för ny match, säger Wallin.


På vilket sätt svårt mentalt?


– Säg att du har gjort jättebra insats och sedan ska du ladda om, då spelar det ingen roll vad du gjort tidigare. Samma sak om du gjort en dålig match. Då ska du släppa den och spela ny match där tre poäng är på spel. Sedan att kunna hålla fokus i 60 minuter varje kväll. Det tar på skallen. Speciellt för mig som är ny blir det hela tiden nya intryck, säger Wallin.


Vad har tränarna sagt angående dina chanser att spela mer framöver?


– Vi tar det lite dag för dag. Jag har visat att jag är redo att spela. Jag ska visa på träningarna, och framförallt på matcherna, att jag vill fortsätta spela. Sedan får vi se, säger Wallin.


Med tanke på det intensiva matchandet kom uppehållet lägligt för Wallin.


– Det var skönt att få några dagar att släppa hockeyn och sedan träna lite. Nu får vi tillbaka lite skadade spelare och det är bra, säger han.


Mora förlorade de fyra sista matcherna innan uppehållet och ligger just nu sist i tabellen med sina 15 poäng, med tre poäng upp till Örebro ovanför kvalstrecket.


– Tabellen är oerhört jämn. Vi vet vilken nivå att vi kan spela på, och det har vi bevisat. Vi har kanske inte kommit upp i den på slutet, men vi har ett bra go i laget. Vi måste tänka på nästa match och inte kolla så mycket i tabellen, säger Wallin.

Mora spelar hemma mot Örebro på tisdag.

Här kan du läsa mer artiklar om SHL