SHL blir därmed den första hockeyligan, utanför Nordamerika, som kommer att kunna använda sig av djupgående analytiska system med artificiell intelligens (dataigenkänning).
– Jag ser väldigt positivt på att vi har ETT system som alla jobbar i. Den som är duktig på att ta ut information från det här systemet är vinnare. Det är för att öka intresset och engagemanget som vi gör detta. Jag hoppas och tror på en positiv respons, säger SHL:s ansvarige Erik Strandmark.
Sportlogiq har varit i Stockholm för att utbilda SHL-lagen under en heldag. Videocoacher, målvaktstränare, analytiker och sportchefer har representerat sina klubbar som utsett var sin huvudansvarig, som sköter analysfrågorna internt och som håller kontakten med det kanadensiska företaget.
"Verkligen intresserade"
– Killarna var verkligen intresserade och jag blev glatt överraskad av, inte bara deras intresse, utan också deras förmåga att förstå systemet riktigt snabbt, säger Christopher Boucher, chef för hockeyanalyser på Sportlogiq, till HockeyNews.se.
Med det nya analyssystemet går det att följa och specialstudera spelarna i detalj i spelets alla situationer med hjälp av de nya analysverktygen.
Analyserna som kan ändra resultaten
– När du väl blir bekväm med systemet och vet vad du letar efter, vad som hänger ihop med vad, och du ser några brister, till exempel om du inte får så mycket tid i anfallszonen som du önskar, så kan det bero på tekningarna, ingångarna i anfallszonen, forecheckingen, ja då berättar systemet vad problemet beror på. Dina spelare kanske ska ligga högre upp eller längre ner i banan. Så länge du vet vad som är orsak och verkan och kan förstå det av de värden som räknas fram så kan du räkna ut hur du kan låta bli att släppa till målchanser eller råka ut för kontringar. All information finns där så det gäller att veta vad du är ute efter och vad informationen betyder för dig, säger Christopher Boucher.
24 av de 31 NHL-lagen använder sig av systemet som gör att coacherna kan skaffa sig matchavgörande information mitt under pågående spel.
– Du behöver någon som nästan översätter informationen till coacherna och har du det internt kan man snabbt få reda på varför en kedja går bra eller ett backpar är bra eller dåligt. Informationen finns tillgänglig och kan ändra hur coacherna matchar laget, säger Boucher.
– Du kan jobba med informationen live och förmedla den i spelavbrott och periodpauser.
Brett underlag för analyser
Genom att använda C Mores tv-bilder som tas under matcherna i realtid får Sportlogiq tillräckligt med underlag för att kunna göra analyser utifrån de närmare 600 situationerna som uppstår under en hockeymatch. Så inga nya kameror behöver installeras för att leva upp till kraven för det nya AI-systemet.
De lag som blir bäst på att använda sig av systemet kommer att ha fördelar mot konkurrenterna, menar Christopher Boucher.
– Styrkan kommer med varje huvudansvarig för respektive lag. Jag har sett en del av dem som förstår och lär sig fortare än andra. Jag ser andra kämpa för att försöka lära sig, men de är exalterade och nyfikna vilket jag tror kommer att ta dem långt också. Så länge som du är öppen för den nya informationen, och lär dig använda dig av den, tror jag att det definitivt kommer få ett genomslag på placeringarna i tabellen. Jag tror verkligen det, säger Boucher.
SHL har skrivit ett treårsavtal.
– Klubbarna kommer att köra igång direkt under försäsongen och säsongen. Utåt kommer vi att ta det ganska lugnt, så det kommer att ta tid. Det är viktigt att det blir rätt, säger SHL:s Erik Strandmark.
Här kan du läsa fler nyheter om SHL
Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.
SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.