HockeyNews
PLUS

Ilskan i DIF – vill ha med Grewe mot Brynäs

(31823) Grewe Stoppel
Bildbyrån

Publicerad: 2 februari 2024

FacebookXWhatsApp
Djurgården ska överklaga Albin Grewes avstängning.
Sportchefen K-G Stoppel riktar hård kritik mot disciplinnämnden och vill få Grewe tillbaka i spel under det att utredningen pågår.

För fjärde gången den här säsongen har Djurgårdsforwarden Albin Grewe blivit avstängd. Efter en huvudtackling mot Västerås blev han anmäld och disciplinnämnden har utdömt fem matchers avstängning fram till och med den 14 februari.

Djurgården ifrågasätter beslutet och tänker överklaga det för att få Albin Grewe rentvådd. Stockholmsklubben ska också undersöka möjligheten för Grewe att återvända till spel redan nästa vecka.

– Det får vi ju se. Vi håller på med den överklagan, säger Djurgårdens sportchef K-G Stoppel till Hockeynews.

LÄS MERDIF-tränaren tar Grewe i försvar – överklagar

Han förklarar:

– Du kan ansöka så att han kan spela i väntan på utredning. Vi håller på nu och ska försöka skicka in det här under dagen så får vi se var det landar.

Ett färskt exempel är Timrås Albin Lundin som i oktober förra året blev avstängd av disciplinnämnden i tre matcher för att ha kolliderat med en domare. Efter en överklagan till Riksidrottsnämnden fattades beslut om att Lundin kunde spela under det att utredningen pågick.

Om Djurgårdens överklagan når Riksidrottsnämnden och behandlas tidigt...

Är det möjligt att Grewe skulle kunna spela mot Brynäs på onsdag?

– Jag törs inte spekulera i det. Vi håller på med vår jurist och sammanställer en överklagan, säger Stoppel.

En rad hockeyexperter och före detta spelare, som TV4-duon Sanny Lindström och Staffan Kronwall ifrågasatt huruvida Albin Grewes offensiva tackling mot Västerås ska ses som regelvidrig.

K-G Stoppel har sin syn på fallet glasklar.

– Det många tycker är, om man ska titta på utbildningsboken och offensiva tacklingar, framför allt är det i den här fallet är det också Västeråsspelarens (Isac Skedungs) ansvar i situationen. Han åker in med huvudet nedböjt. Han kan i god tid se Grewe och det Grewe gör, jag skulle knappt vilja kalla det tackling, men han rätar upp sig för att skydda sig själv och skydda pucken, menar K-G Stoppel.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Den svenska före detta NHL- och Tre Kronor-stjärnan Peter Forsberg var otroligt skicklig på sin tid att göra den typen av offensiva tacklingar.

– Det är olyckligt hur hockeyn har blivit och hur spelare går in i situationer.  Farten har ökat i sporten, men det här har nu lite med hur utvecklingen har gått i utbildningen när det kommer till teknik och att inte förstå ansvaret i hur man måste skydda sig också.

Domarna på isen på Hovet i matchen Djurgården-Västerås tog ingen utvisning för Grewe.

Istället anmäldes den fysiskt spelande forwarden i efterhand av situationsrummet.

– Vi har nånstans ett systemfel i hur saker hanteras. Du har situationsrummet och den här referensgruppen som inte heller sorterar vad man ska pröva eller inte pröva. Och i slutändan hamnar det hos disciplinnämnden som jag på riktigt inte vet vem som har satt samman och på vilka premisser de är där, och vilka kunskaper de sitter där med, säger K-G Stoppel irriterat.

LÄS MERAvstängd för fjärde gången – Grewes ord om smällen

Djurgårdens sportchef ifrågasätter nämndens sammansättning.

– För mig finns det inte tillräckligt med kunskap när du har en pensionerad domare sedan hundra år, en pensionerad NHL-spelare sedan hundra år.

Du syftar på Ulf Lindgren och Stefan Persson?

– Ja, Lindgren och Persson.

Stoppel zoomar ut.

– Om vi nu inte bara pratar Albin Grewe så har det funnits en frustration länge i hur man bedömer brotten. Att det inte finns nån tydlighet.

Disciplinnämndens enhälliga beslut att stänga av Albin Grewe i fem matcher fattades av Daniel Sandberg, Nathalie Stenmark, Ulf Lindgren, Fredrik Emvall, Stefan Persson och Gunilla Andersson Stampes.


Fotnot. Texten har uppdaterats.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!