HockeyNews
PLUS

Backlund: Canucks kan vinna hela skiten med Lindholm

(31781) Backlund
Bildbyrån

Publicerad: 1 februari 2024

FacebookXWhatsApp

CALGARY. Efter alla spekulationer som har pågått så hamnade Elias Lindholm till slut i Vancouver Canucks. Vi går igenom hur och var Elias kommer att matchas i en trupp som redan hade ett väloljat centerdjup. 

Vancouver Canucks lyckades sno åt sig Elias Lindholm framför New York Rangers, Carolina Hurricanes, Boston Bruins, Colorado Avalanche. 

Rangers var i behov av en center, likaså Bruins, Avs och Hurricanes. Vancouver är ju egentligen inte i behov av en center – men å andra sidan kan de nu till exempel matcha "the lotto line" – EP40, Brock Boeser och JT Miller, utan att behöva offra en center. Elias Pettersson kommer förmodligen att flyttas ut till en kant för att antingen spela bredvid Miller eller Lindholm. 

Eller så väljer Tocchet att sätta ihop NHL:s starkaste centergrupp – vilket lag skulle inte vilja ha JT Miller, Elias Pettersson, Elias Lindholm som första, andra och tredjecenter?

Andrei Kuzmenko har inte riktigt passat in i Rick Tocchets spelsystem, ett system som kräver stenhård forecheck efter dumpad puck ner i anfallszon – och du får absolut inte tappa pucken under transport i mittzon, något Kuzmenko hade svårt att anpassa sig till. 

Det är dock ett spelsystem som passar Elias Lindholms magnifika tvåvägsspel som handen i handsken, han kommer inte att ha några problem överhuvudtaget att komma in i det från första pucksläpp.

En sak är säker, Elias kommer att matchas flitigt i boxplay, sen får vi se om han kan fylla Bo Horvats gamla PP-roll, som just nu Pius Suter har tagit över. Lindholms poängproduktion har varit något sval denna säsong. Men mycket av det har och göra med att Calgary har ett av ligans sämsta powerplay och Elias har bara nio poäng i PP – så räkna med att den kommer gå upp i hans nya omgivning av superstars. 

Vancouver Canucks hade redan innan Lindholms intåg bäst djup i NHL, deras 3:e och 4:e kedja har spelat ut sina motsvarigheter i match efter match. Elias Lindholm tar Canucks till ytterligare höjder och Vancouver får nu ses som favoriter att vinna hela skiten – men det största hindret kan komma tidigt, Edmonton Oilers och Connor McDavid väntar förmodligen i andrarundan. 

I och med att även Elias Lindholm deltar i All-star helgen (lämnade YYC som Flames – landade i YYZ som en Canuck) betyder det att Canucks har sju representanter på plats. Elias Pettersson, Quinn Hughes, Thatcher Demko, JT Miller, Brock Boeser, Elias Lindholm och Rick Tocchet. 


LÄS MERAllt om Elias Lindholm-affären

LÄS MER: Patrik Allvin förlänger som GM i Vancouver

FOTNOT: Erik Backlund är Hockeynews NHL-skribent, baserad i Calgary.


Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln