HockeyNews
PLUS

De styr spelarjakten i SHL – här är deras egna kontrakt

(31378) Evertsson Norberg Johansson Kapanen
Bildbyrån/Mattias Ek, Hockeynews

Publicerad: 13 januari 2024

FacebookXWhatsApp
SHL-jumbon Oskarshamn blir av med sin general manager Thomas Fröberg efter den här säsongen och söker en ersättare.
Hockeynews har gått igenom kontraktsläget i de 14 SHL-klubbarna när det gäller sportchefer och general managers.
Den fyrfaldige guldmakaren i Växjö, Henrik Evertsson, sticker ut genom sin anställningsform.

Frölunda
Sportchef: Fredrik Sjöström
Kontrakt till: 2025
Kommentar: Den före detta NHL-forwarden började som assisterande sportchef 2014/2015, men redan före jul 2015 blev han ny sportchef och tog över efter Christian Lechtaler som istället blev vd. Sjöström har varit med och vunnit två SM-guld, 2016 och 2019, och därtill fyra CHL-titlar. Han gör sin åttonde hela säsong på posten.

Färjestad

Sportdirektör: Rickard Wallin
Kontrakt till: 2025
Kommentar: Efter spelarkarriären hamnade han i Färjestads styrelse där han var ledamot ett kort tag. När FBK senhösten 2021 ville göra om i den sportsliga ledningen, och byta ut sportchefen Peter Jakobsson, föll valet på Wallin. Under hans ledning värvades Tomas Mitell som ersatte Johan Pennerborn som huvudcoach och några månader senare våren 2022 blev det SM-guld.

HV71
Sportchef: Kent Norberg
Kontrakt till: 2025
Kommentar: Han bytte Timrå mot HV71 i skarven till 2022/2023 och är halvvägs in på sitt treårskontrakt. Tiden hittills har varit tuff och motig och HV har under ”Nubbens” tid sparkat huvudtränarna Tommy Samuelsson och Tomas Montén och båda gångerna ersatt dem med klubbdirektören Johan Lindbom. Oklart vart den här säsongen tar vägen och Norberg har blivit ifrågasatt.

Leksand
General manager: Thomas Johansson
Kontrakt till: 2025
Kommentar: Kom till Leksand i november 2018 efter att ha varit en av två sportchefer i Djurgården. ”Tjomme” har alltså jobbat i drygt fem år i dalaklubben och under den tiden verkligen varit med och flyttat fram Leksands positioner i skarp konkurrens. Det var ett lyckokast att få in Björn Hellkvist som ny huvudtränare och det har varit lika lyckat att låta Challe x 2 leda Leksand under Hellkvists sjukskrivning.

Linköping
Sportchef: Peter Jakobsson
Kontrakt till: 2025
Kommentar: Efter att ha fått kicken från Färjestad, då Rickard Wallin tog över, fick Jakobsson relativt snabbt ett nytt toppjobb i SHL hos LHC. Fram till och maj förra året jobbade han nära Niklas Persson, som flyttade till AIK. Efter den här säsongen får Jakobsson en ny hockeykraft vid sin sida då förra LHC-stjärnan Tony Mårtensson blir assisterande sportchef.

Luleå
General manager: Stefan ”Skuggan” Nilsson
Kontrakt till: 2026
Kommentar: Kontraktet med ”Skuggan” och hans vice GM Ulf Engman förlängdes sommaren 2022 en dryg månad efter SM-finalen mot Färjestad. Klubben, som har ett mer framgångsrikt damlag numera, har ett enormt intresse och hemmamatcherna i SHL är så gott som utsålda varje kväll. Förväntningarna är maximalt uppskruvade sedan Linus Omark återvände. Affären runt Mario Kempe, som stuckit till Lugano, har väckt ont blod.

Malmö
Sportchef: Björn Liljander
Kontrakt till: 2027
Kommentar: I mars 2022 blev det officiellt att Liljander skrivit på ett femårskontrakt med Redhawks och han ersatte då Malmös starke man Patrik Sylvegård som tagit ett kliv till den mer affärsmässiga sidan i klubben. Liljander hämtades från Frölunda. Inför den här säsongen såg han till att föryngra truppen rejält och flera av importspelarna, framför allt den finländska trion Teemu Kivihalme, Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi har varit fullträffar.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Modo
Sportchef. Henrik Gradin
Kontrakt till: 2026
Kommentar: Han började sitt jobb den 1 maj 2021 då han undertecknade ett treårskontrakt. Det har förlängts så att det gäller till 2026. Gradin kryddade Modos lag under förra säsongen med ett par nyckelvärvningar, vilket slutade med avancemang till SHL. Bästa värvningen hittills? När han hämtade hem huvudtränaren Mattias Karlin från Västervik. Tänk att det fanns en Modo-klausul i det kontraktet. Magi!

Oskarshamn
General manager: Thomas Fröberg
Kontrakt till: 2024
Kommentar: Den trygge värmlänningen värvades till IKO från BIK Karlskoga ett halvår in på den första SHL-säsongen, i november 2019. Under Fröberg har IKO briljerat med supervärvningar som Patrik Karlkvist, Antti Suomela, Jiri Smejkal och Fredrik Olofsson. Det var snack under flera månader mellan klubben och Fröberg om att förlänga hans kontrakt som löper ut till våren, men han bestämde sig för att gå vidare. Nu leds jobbet med nästa säsongs trupp av Arsi Piispanen i väntan på en ny sportchef.

Rögle
Sportchef: Hampus Sjöström
Kontrakt till: 2025. 
Kommentar: Den förhållandevis unge stockholmaren, 33 år, började som assisterande sportchef den 15 maj 2021 till dåvarande sportchefen Chris Abbott. Ett av säsongens största draman inträffade i Ängelholm under hösten då Rögle sparkade både Chris och huvudcoachen Cam Abbott.

Sjöström är sedan Luciadagen tillförordnad sportchef och bygger nu truppen för nästa säsong med stöd av klubbdirektören Daniel Koch. Rögle jobbar med en förändring av den sportsliga organisationen.

Skellefteå
General manager: Erik Forssell
Kontrakt till: 2025.
Kommentar: Den förre storspelaren och dubble SM-guldvinnaren är inne på sin femte säsong som GM i Skellefteå. Förutom att han har tagit emot stafettpinnen i klubben som jobbar för att varje år lyfta upp egna juniorer i A-laget och få dem att etablera sig har han varit med att se till att klubben ständigt tillhör topp sex i SHL. Från Hockeyallsvenskan värvas välscoutade spelare som förädlas och utvecklas till färdiga toppspelare.

LÄS MERTränarläget: Heta namn och överraskande klausuler

Timrå
Sportchef: Kimmo Kapanen
Kontrakt till: 2025
Kommentar: Ersatte Kent Norberg och är sedan den 1 augusti 2022 högsta hönset i TIK. Den förre Timråmålvakten Kapanen har satt sin prägel på laget som har kommit att innehålla en rad finländska spelare. Ytterligare ett steg till att forma laget på annat sätt än tidigare är att till nästa säsong byta ut huvudcoachen Anders Karlsson. Det blev officiellt kort före jul. Ett omdiskuterat beslut de senaste veckorna.

Växjö
Sportchef: Henrik Evertsson
Kontrakt till: Fast anställd sedan 2008.
Kommentar: Hallänningen har varit sportchef i snart 18 år i Växjö och är unik i SHL på så sätt att han är fast anställd på sin post. Han har varit en nyckelperson för klubben som tog sig till SHL 2011 och som sedan 2015 har vunnit SM-guld inte mindre än fyra gånger. Växjö har också blivit seriesegrare lika många gånger. Klubben har fortsatt vinna efter Sam Hallam-eran och det med Jörgen Jönsson som ny huvudtränare.

Örebro
Sportchef: Niklas Eriksson
Kontrakt till: 2027
Kommentar: Efter fem år som huvudtränare kom klubben och Eriksson överens om att han skulle sadla om till sportchef inför den här säsongen. Men överlag har de senaste månaderna varit prövande för både honom och nye huvudcoachen Johan Hedberg. Eriksson ser ut att behöva förstärka laget i ett läge där det är snudd på tomt på spelare månaden före deadline för övergångar.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln