HockeyNews
PLUS

Akut läge i Örebro: "Behöver liksom inse allvaret"

(31355) Johan Hedberg Niklas Eriksson
Johan Bernström/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 11 januari 2024

FacebookXWhatsApp
Örebro har hamnat i knipa och är nära kvalplats.
Den sportsliga ledningen har haft möten med både spelare och tränare.
Nya sportchefen Niklas Eriksson berättar om hur han stöttar nya huvudcoachen Johan Hedberg.
ANNONS

Örebro har har siktat högt och tog inför säsongen ett nytt grepp. Klubben valde att göra om huvudtränaren Niklas Eriksson till sportchef samtidigt som man värvade in Moras succétränare Johan Hedberg, som ersättare till Eriksson.

De båda leksingarna är nu i ledningen för de två toppositionerna som sportchef och huvudcoach.

Säsongen började bra. Efter fem omgångar skuggade Örebro serieledande Färjestad och var tvåa i SHL. Efter 15 omgångar hade Örebro 26 poäng och låg på tredje plats. Men därefter har det gått utför och i nuläget har Örebro fem raka hemmaförluster och klubben är kusligt nära kvalstrecket.

ANNONS

– Det är klart att det är en tuff situation och kanske att man som klubb också har gått in i säsongen med både höga förväntningar och förhoppningar om att man ska fortsätta bygga på något som varit här några år där vi varit i två semifinaler de sista tre åren och haft en positiv trend, säger sportchefen Niklas Eriksson till Hockeynews.

Örebro jobbar intensivt för att få till en vändning. Läget är akut.

– Sedan kanske det inte blir som man önskar och det mentala är en situation att hantera. Den försöker vi hantera och har försökt jobba, särskilt sista tiden mycket med gruppen och försöka hitta ett omtag och en ny plan för resten av säsongen. Vi har 22 matcher kvar och vi behöver liksom inse allvaret. Det som har varit, när vi har legat längre upp i tabellen, kanske fjärde, femte, sjätte plats, där har vi legat ganska många år nu och varit ganska stabila, det måste vi inse, att där är vi inte. Utan vi måste verkligen kriga för varje meter på isen och för varje poäng och spela en kanske lite mer cynisk hockey där vi blir lite tråkigare att möta. Mer spela varje situation för att vinna, säger Eriksson.

ANNONS

LÄS MERÖrebros kamp – jagar spets med finsk scout på plats

Tar ni in någon utifrån för att hjälpa er?

– Jag går inte in i detalj på hur vi har jobbat, men vi tycker att vi har kompetens i huset. Vi hjälps åt att hitta en plan framåt tillsammans med spelarna och det blir jätteviktigt att de är delaktiga och på nåt sätt är det ändå spelarna som ska göra det och de behöver ha en stark tro på det vi gör och att de känner att de är en viktig del i det här. Det tycker jag har varit bra de här sista dagarna när vi har haft de här mötena och vi har fått bra feedback från spelargruppen och tränargruppen också, att de känner att det har blivit ett omtag, säger Niklas Eriksson.

ANNONS

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Lokaltidningen Nerikes Allehanda har rapporterat om att general managern Stefan Bengtzén tillsammans med Niklas Eriksson haft möte med tränarstaben.

– De sa att det var ett jäkla energifyllt möte, har vd:n Mikael Johansson berättat för tidningen.

ANNONS

Niklas Eriksson till Hockeynews:

– Möten har alla klubbar med sina tränare kontinuerligt och man gör återkopplingar på veckan som har varit. Men det är klart, när man hamnar i det här läget är det kanske inte exakt samma saker man pratar om som när allting flyter på. Det är lite mer hur vi ska hitta vägen tillbaka till spåret. Det är där vi lägger vårt fokus nu.

Har inte spelarna insett allvaret eller behöver de påminnas om det?

ANNONS

– Jag tror man kan se det på lite olika sätt. Att man inser allvaret tror jag givetvis att de har förstått och insett. Däremot v-a-d behöver jag göra för att få till en förändring, det kan ibland vara svårare att hitta. Det är det vi har försökt vara tydliga med den här veckan att vi behöver göra vissa förändringar både i vårt uppträdande och i vårt beteende och saker i vårt spel också som vi tycker kan göras bättre.

LÄS MERLåste in sig efter förlusten: "Frustration"

Hur får man till ett mer cyniskt och noggrant spel?

ANNONS

– Jag tror det handlar väldigt mycket om tydlighet också. Spelarna behöver tydliga direktiv för att känna sig trygga i grundspelet. Sedan behöver man också hitta något i laget som gör att man verkligen spelar för att vinna. Spelar man för att vinna så håller man kanske pucken efter sargen i en sån situation (3–4 mot Färjestad) och spelar säkert. Ibland kommer det också ner på individnivå. Vad behöver jag göra som individ? Man behöver verkligen se sig själv i spegeln för att få till ett individuellt spel som gör att man är att lita på.

Som före detta huvudtränare, hjälper du laget mer nu i det här läget?

– Jag tror inte på att jag kan komma ner och hjälpa laget på det sättet. Däremot kan jag stötta tränarna. Det hoppas jag att jag gör på bästa möjliga sätt. Jag försöker hela tiden vara delaktig i processen och försöker ge dem både feedback och de verktyg som jag tror på och som vi vet har funkat tidigare.

ANNONS

Niklas Eriksson var huvudcoach i Örebro i fyra och ett halvt år innan han inför den här säsongen tog klivet upp som sportchef och ersatte Niklas Johansson.

– Vi har en framgångsformel här som vi har förhållit oss till och som vi kanske lite har tappat. Den behöver vi hitta tillbaka till. Vi pratar väldigt mycket om att vi vill vara ett lag som är jobbigt att möta, som är svårt att spela mot. Det kanske vi inte har varit tillräckligt ofta, tycker jag.

NHL-meriterade Johan Hedberg har kommit in som ny huvudtränare i Örebro efter framgångsrika år i Mora och Niklas Eriksson har fått lämna över sitt jobb till honom.

ANNONS

Har ni hittat ett bra sätt att jobba på ihop så att det inte smyger sig in prestige?

– Jag tycker ändå att vi har en bra dialog. Sedan är det också så att när man kommer in som ny tränare så ska man få sätta sin egen prägel på vissa saker. Det är väldigt viktigt. Det är därför vi har tagit in en ny tränare. Klubben vill se nånting nytt och att man ville ta nästa steg.

Eriksson fortsätter:

ANNONS

– Sedan kanske det inte har blivit så direkt, men vi tror stenhårt för Johan och det han står för.

– Samtidigt är det också en ny situation för honom. Han har inte varit på SHL-nivå tidigare. Det är en helt annan uppbackning runt laget. Det finns väldigt många saker här som vi har gjort över tid där vi har en stab. Johan kanske kommer från en lite mindre klubb där han har stått för väldigt mycket och gjort de sakerna. Här kanske man är ett större team runt laget. I Mora var det lite färre tränare helt enkelt och Johan fick ta ett väldigt stor ansvar, så det är en ny situation för honom också. Jag har sagt det vid ett flertal tillfällen att det är viktigt att vi stöttar Johan i den här situationen.

I SHL är pressen stor och det finns alltid en risk att en klubb under tryck offrar huvudcoachen för att få till en positiv förändring.

ANNONS

– Det tillhör jobbet att det kan hända, och det är inget som jag räds så. Men jag vill inte få sparken, jag vill göra ett så jäkla bra jobb jag kan. Den här föreningen har gett mig förtroendet att leda laget. Jag känner en stolthet att ha fått det uppdraget, och det är något jag vill leva upp till, säger Johan Hedberg till NA.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln