HockeyNews
PLUS

Därför anmäls Luleå för hatbanderoll – men inte FBK

(31322) Luleå banderoll Kempe
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 9 januari 2024

FacebookXWhatsApp

Under en match i oktober höll Färjestads supportrar upp en kritisk banderoll riktad mot Gustav Rydahl.
I en match i december så hade Luleåsupportrar en liknande banderoll riktad mot Mario Kempe.
Luleåbanderollen anmäldes av svenska hockeyförbundet medan Färjestads inte anmäldes.


ANNONS

”Som en hora suger du ut pengar - och bespottar vårt emblem – må dina knän för evigt ge dig problem. Mario Kempe persona non grata”.

Det var det budskapet som Luleås supportrar höll upp under matchen mot Färjestad den 28 december, banderollen anmäldes sedan av förbundet. Färjestads supportrar hade en liknande banderoll riktad mot Gustav Rydahl i en match mot Frölunda i oktober.

”Du kunde blivit en av våra stora – om du inte sålt dig som en hora”

Trots ett liknande språkbruk mellan de två banderollerna så klarade sig Färjestad från en anmälan. Magnus Mårtensson, tävlingschef på Svenska ishockeyförbundet förklarar varför det är så.

— Grunden för en anmälan bygger på att förseelsen uppdagas på plats eller kommer berörda tillhanda i efterhand via en anmälan. Skillnaden mellan dessa budskapsbanderoller är att den i Luleå var ett renodlat personangrepp, vill säga, en person omnämns i ett kränkande sammanhang. Den i Karlstad innehöll förvisso kränkande budskap. Dock var ingen person omnämnd på budskapsbanderollen. I dessa fall viktas även hur klubben agerat vid givet tillfälle, säger Mårtensson till NSD .

Färjestads VD, Stefan Larsson, rasade då mot fansens beteende.

– Det är jäkligt beklagligt att man inte kan sortera sin frustration på ett sätt som är okej enligt någon form av mänsklig värdering, sa han till lokaltidningen NWT.

Luleås klubbdirektör Stefan Enbom uttryckte sig så här om händelsen i norr:  

– Vi har haft ett resonemang med Lulefans och vi har förklarat att vi inte gillar ordvalet på banderollerna. Vi har ju en fantastiskt levande, underbar supporterkultur som vi gillar och tycker om, men där blev det lite fel, sa han till NSD.

Nu avvaktas beslut av tävlingsnämnden om Luleå.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln