HockeyNews
PLUS

Axelsson: Ni kommer aldrig glömma – på gott och ont

(31270) Anton JVM
Bildbyrån

Publicerad: 6 januari 2024

FacebookXWhatsApp

Vilket lyckat JVM detta blev! 
Jag var lite osäker innan, både från arrangörernas sida och vilken status Sverige (som lag) hade. Nu visade det sig att såväl arrangörerna som svenska laget höll en hög nivå.

Vi börjar med arrangörsstaden, Göteborg. Nu fick jag äran att vara på plats ett antal matcher och stötte på agenter, scouter och framförallt fans från olika länder. Alla var rörande överens om att de var supernöjda med hur mästerskapet arrangerades. Mycket hör ju till att, framförallt, Scandinavium ligger på en så central plats att du har en grym närhet till både hotellen och restaurangerna.Till skillnad från vissa andra städer i Sverige, eller i andra länder, där du behöver ta buss, pendeltåget eller taxi för att ta dig till matcherna. 

Hatten av för IIHF, Got Event, till viss del Frölunda, och alla andra som tillsammans bidragit till allt detta. 

Att Tjeckien lyckas ta brons är otroligt imponerande.  
Efter att ha sett premiärmatchen mot Slovakien så trodde jag nästan att de inte ens skulle gå till kvartsfinal. Att sen lyckas slå ut Kanada och vända bronsmatchen mot Finland visar på en grym moral i laget.  Ett lag som jag inte tycker är så vasst på pappret.  

Sverige tycker jag gjorde det man nästan kan kräva av dem. 
Visst, vinst mot Kanada i gruppspelet men det visade sig ju senare att Kanada inte var på topp under dessa veckor. Annars så tycker jag att ett svenskt hemmalag ska vinna mot både Schweiz och Tjeckien som man sedermera mötte i slutspelet. Att sen förlora mot USA i finalen ser jag inte som något konstigt.

USA lägger ner enorma pengar på sitt "program" och killarna har spelat mängder av matcher ihop de senaste åren bara för att förbereda sig för JVM och sedan bli spelare i NHL. 

Sverige kom ut otroligt starkt och verkligen framåtlutande. Alla i laget genomför matchen på ett väldigt värdigt sätt. Tycker egentligen att ingen åker och gömmer sig utan alla vill försöka vara med och bidra.  

När man möter ett så pass skickligt lag som USA, behöver man dock prestera på sitt max för att kunna vinna. Ha lite flyt med domsluten (vilket man inte hade igår men så är det ibland) och kanske mer spela som man verkligen är "underdog". Med det menar jag att det inte är fel att slå tio icings i rad eller för den delen spela ännu mera fysiskt än vad man kanske är van vid i normala fall för få USA att få en "fy f-n vad det kommer bli jobbigt idag"-känsla. 

## Efter de första tio minuterna så tycker jag att USA tar över momentumet och är det bättre laget sett över 60 minuter. 

## Sen är det såklart otroligt surt att släppa in en puck tidigt i tredje perioden. Tyvärr alldeles för lätt också.  

Men killarna har inte fyllt ens 20 år (jo, jag vet att två stycken gjort det) och de är inte ens nära att vara fullärda. Det är av misstag man lär sig och utvecklas som hockeyspelare 
Däremot kan jag tycka att vi inom svensk hockey måste lära oss, i ett tidigare stadie, vad som krävs för att vinna "större" matcher. Även fast jag tyckte att alla gjorde så gott de kunde igår så var det ingen som riktigt sticker ut och visar "här är jag och jag kommer att äga varje situation där ute på isen". 

Med allt detta sagt så grattis till en fin silvermedalj, Sverige. Ni kommer aldrig att glömma att ni spelade en final på hemmaplan inför ett fullsatt Scandinavium. På gott och ont.

FOTNOT: Anton Axelsson är Hockeynews expert.

Fler krönikor av Anton Axelsson:

MISSA INTE: 
Axelsson: Mentala biten blir avgörande – väldigt påfrestande

MISSA INTE :Axelsson: Mario har sällan spelat i framgångsrika lag 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!