HockeyNews
PLUS

Leksingen nära spel – åt smärtstillande ett helt år

(31163) Martin Karlsson
Daniel Eriksson/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 3 januari 2024

FacebookXWhatsApp
Det har snart gått tio månader sedan Leksands Martin Karlsson spelade en hockeymatch.
Men efter att ha ätit smärtstillande tabletter h-e-l-a förra säsongen är han nu smärtfri och nära comeback i SHL.
– Jag är sjukt sugen nu, säger han till Hockeynews.
ANNONS

Leksand får inom kort tillbaka forwarden Martin Karlsson. Den snart 33-årige leksingen har genomgått en höftoperation på Sophiahemmet i Stockholm och inte spelat någon match på hela den här säsongen.

Men rehabträningen har rullat på bra i det tysta.

– Peppar peppar inga bakslag. Nu går jag för fullt så det börjar närma sig. Jag är med både i kamp- och spelmoment, alla moment, så nu är det egentligen med-team som ska tycka att jag har tränat ikapp. Själva skadan fungerar bra och rehaben och allting, säger Karlsson till Hockeynews.

ANNONS

Han är medveten om att han kommer att behöva fortsätta träna och jobba med höften.

– Men jag är sjukt sugen nu. Jag har inte spelat på hela säsongen så det är i mars jag spelade sista matchen, så det är ett tag sedan.

LÄS MERLeksands stjärna skadad – fick ledas av isen

ANNONS

Martin Karlsson, som inte har spelat sedan i den sista åttondelsfinalen mot Rögle den 14 mars förra året, berättar att höftproblemen har funnits med ett längre tag och trott att han haft en ”stel” höft.

– Jag är inte världens vigaste människa. Det har jag köpt, liksom. Men förra året började det krångla med ryggen ganska mycket. Lite relaterat runt om.

Martin Karlsson tvingades kolla upp det en gång för alla. Han skickades ner till Sophiahemmet i Stockholm där specialisten Stefan Sundelin tog emot honom.

ANNONS

– Det kom fram att det var en impingement-skada (inklämningssyndrom). Fotbollsspelare och hockeyspelare är överrepresenterade. Nu är inte jag nån läkare, men som jag har fått förklarat för mig så har min höftkula varit oval istället för rund, så det har blivit ben mot ben i höften. Rörligheten har blivit sämre och sämre och så har jag fått ont i ryggen och runt om. Till slut, för att kunna spela vidare, var det dags att göra nånting åt det.

Genom bara ett litet ingrepp, en titthålsoperation, har höftkulan slipats till och rundats. Sedan det blev klart har smärtorna försvunnit.

Annat var det före operationen.

ANNONS

– Jag spelade på tabletter hela förra säsongen. Jag försökte sluta nån gång, men nej. Och runt jul fick jag reda på det här och då fick jag härda ut säsongen ut och sedan göra det.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Så inga smärtor längre?

ANNONS

– Nej, sista kuren jag åt var det antiinflammatoriska efter operationen sedan har jag inte behövt ta nånting. Det är jävligt skönt!

Hur är det med ork och matchform?

– Under hela rehaben har man lagt på en ny sten hela tiden så orkmässigt och fysmässigt tycker jag att jag är i bra slag. Sista biten nu är att känna det speltekniska, att komma in i bågar och möta folk. Det är där jag är nu. Annars tycker jag att jag har åkt en hel del skridskor och cyklat och varit i gymmet så alla de bitarna har jag hållit på med ganska länge och det ska inte falla på det.

ANNONS

LÄS MEREk: Kan vara det bästa Leksands IF sedan 90-talet

Leksand är trea i SHL och är formstarkast av alla lag. Nu gäller det för Martin Karlsson att återerövra en plats i gänget. I april skrev han på ett nytt tvåårskontrakt till 2025 så han har haft en fin morot under den slitsamma vägen tillbaka.

– Som laget spelar nu är det inspirerande så klart. Att komma in. Jag måste ha förståelse för att jag har varit borta hela säsongen. Det gäller att komma in och kriga och ta det lite som det kommer, men som jag sa, det är sjukt inspirerande att komma in i ett sånt väloljat maskineri, höll jag på att säga. Som det har varit på slutet. Jätteroligt på det viset.

ANNONS

Hur ser du på årets Leksand som utomstående betraktare?

– Som jag ser möjligheterna så är det egentligen vi själva som bestämmer hur långt det ska bära, för jag tycker att vi har alla ingredienser. Även om vi kanske inte har levererat i powerplay så har vi ett sparkapital där också.

Karlsson fortsätter:

ANNONS

– De gånger vi har förlorat matcher eller spelat sämre är det mer vi som har fuskat med de delar som vi gör när det går riktigt bra. Fötterna på jorden och fortsätta den resa laget är inne på. Jag tror att det finns alla möjligheter att få en rolig och lång vår.

Martin Karlsson fyller 33 år på fredag så en tidig födelsedagspresent med match på torsdagen hade suttit fint…

– Aaah, frågar du mig så hade jag väl sagt ja. Men jag litar på de som är runt om och tror kanske inte att torsdag än så länge. Men det börjar närma sig. Snart står jag i startgroparna och får användas i match.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln