HockeyNews
PLUS

Ek: Kan vara det bästa Leksands IF sedan 90-talet

(29263) Powerranking Ek
HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 2 januari 2024

FacebookXWhatsApp
Mellandagarna bjöd på massor av SHL-action och den här veckan, den första under 2024, fortsätter lagen att ösa på.
Vilka är hetast? Och vilka behöver hittar formen? Mattias Ek kommer här med en färsk powerranking (den verkliga tabellplaceringen inom parentes).
ANNONS

14 (10) Modo

Kommentar: En trepoängare de senaste fem matcherna, men 5–3-segern hemma mot HV71 var desto viktigare för tabelläget och för att hålla avståndet ner till kvalstrecket. Och vinsten bröt en tre matcher lång förlustsvit där målskillnaden var 4–17. Sampo Ranta är formstarkast i Modo med fyra mål och en assist de fem senaste. Men det är många andra som behöver trampa på gaspedalen.

13 (7) Luleå

ANNONS

Kommentar: Sprickan mellan Luleå och Mario Kempe har rört upp känslor och laget har bara tagit fem poäng de senaste fem SHL-matcherna. Bortaförlusten mot rivalen Skellefteå dagen före nyårsafton var tung. Att få till en nystart direkt på nya året känns som en nödvändighet för att Luleå ska kunna gå vidare från Kempe-affären och få vittring på topplagen i SHL igen.

12 (9) Örebro

Kommentar: Hemma bra, men borta bäst. Så har det varit för Örebro sedan i slutet av oktober. Det har blivit sex förluster på de sju senaste i Behrn Arena. Lyckligtvis har trepoängaren borta mot Timrå på annandag jul och de två poängen borta mot Modo gett lite andrum i tabellen. Men fem poäng på de fem senaste är inte mycket att skryta med. Skönt att poängbäste backen Samuel Johannesson är åter efter skada.

ANNONS

11 (12) Rögle

Kommentar: Rögle har matchat flitigt på slutet och klarat av sju matcher på kort tid när de flesta andra har spelat fem matcher. Men det har bara blivit sex poäng på de sju matcherna och ingen i Ängelholm jublar över någon supersuccé direkt efter det att bröderna Abbott fick lämna Rögle. Nye Henry Bowlby har gjort fem poäng (1 + 4) och är hetast poängmässigt. Värre då för spelare som Rodrigo Abols och Daniel Zaar som är poänglösa senaste fem. Över de tio senaste matcherna är Rögle sämst i SHL med nio inspelade poäng.

10 (9) Timrå

ANNONS

Kommentar: Sedan Timråspelarna och Anders Karlsson fick veta att han inte får fortsätta att coacha laget kommande säsong har det blivit tre förluster på fyra matcher. Finns det ett samband? Man undrar. Skador på backsidan fortsätter att spöka och förutom Didrik Strömberg är nu Joonas Lyytinen ur spel. Bara Axel Rindell och Simon Forsmark har lyckats vara skadefria den här säsongen.

9 (13) HV71

Kommentar: Snacka om värdefulla tre poäng som HV kämpade till sig i Smålandsderbyt mot Växjö i lördags. Därmed har Jönköpingslaget fortfarande en viss kontakt med Skånelagen Rögle och Malmö ovanför kvalstrecket. HV måste klara sig utan lagkaptenen André Petersson i ytterligare en månad och även Fredrik Forsberg dras med skada. Förhoppningen är att Joonas Nättinen är nära spel efter två månaders frånvaro. Fem mål i powerplay de fem senaste har gett ett lyft.

ANNONS

8 (11) Malmö

Kommentar: Poängen har inte ramlat in i lika snabb takt som i höstas och på de tio senaste matcherna är det bara Rögle som tagit färre poäng än Redhawks. Tio poäng på tio matcher är illavarslande. Men så länge inte lagen under kvalstrecket, HV71 och Oskarshamn, ökar på den fronten är det skapligt lugnt. Malmö har en tunn trupp och har tvingats låna spelare från både allsvenska och division ett för att hålla sig flytande.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

ANNONS

7 (8) Frölunda

Kommentar: Under pågående JVM har Frölunda varit i Davos och spelat Spengler Cup. Innan trippen till Schweiz blev det nio poäng på fem matcher vilket gör att Frölunda trots allt halkat utanför topp sex. På grund av JVM väntar ytterligare två bortamatcher (Färjestad och Malmö) den här veckan. Spännande att se om Malte Strömwall kan hitta Tre Kronor-formen och börja trycka in puckar lite oftare i SHL.

6 (5) Skellefteå

ANNONS

Kommentar: Stark seger mot Luleå då backbristen i laget var stor. Inte blir det lättare denna vecka då JVM-backarna fortsatt är borta och Arvid Lundberg har blivit avstängd i tre matcher. Skönt då att Oscar Lindberg är med efter sin avstängning. Det ger enorm bredd till en av SHL:s förnämsta centersidor. Skellefteå har haft strul med målskyttet men före jul såg powerplay bra ut. Det behöver knuffas igång igen.

LÄS MEREk: Tufft beslut – men det var nog rätt väg för Rögle

5 Växjö

ANNONS

Kommentar: En tolv matcher lång poängsvit sprack i Husqvarna Garden i lördags då HV71 vann med 3–2. Växjö är en av de absolut starkaste lagmaskinerna i SHL, men visst börjar det märkas att poängkungen Kalle Kossila har varit borta från tre matcher i rad. I en poängliga över de senaste fem matcherna är Växjös Dylan McLaughlin bäst med sina 4 poäng (1 + 3), vilket skulle ge en 37:e plats i poängligan under den perioden.

4 (1) Färjestad

Kommentar: Serieledarna har spelat sex matcher då de flesta andra lagen har spelat fem matcher. Då har det blivit tio poäng så Karlstadslaget har fortfarande ett stadigt grepp om förstaplatsen i SHL. Målvaktsstrulet, med både Carl Lindbom och Max Lagacé skadade, har skakat om en del, men inlånade AIK-målvakten Tobias Normann hjälpte till att bärga en trepoängare mot Oskarshamn. David Tomasek fortsätter att glänsa och har gjort fem mål och tre assist de senaste fem matcherna.

ANNONS

3 (14) Oskarshamn

Kommentar: Femettan hemma mot Örebro den 7 december var starten på en lite roligare tid för SHL-jumbon. Det har även blivit en 6–1-seger mot HV, två poäng hemma mot serieledande Färjestad och en trepoängare borta mot Rögle och det har blåst liv i ett annars utdömt lag. Märkligt nog har vare sig Patrik Karlkvists frånvaro eller rejäla bekymmer med målvaktsskador orsakat alltför stor skada. Ett styrkebevis i sig. Med Tomas Rydén i kassen blev det seger borta mot Rögle.

2 (4) Linköping

ANNONS

Kommentar: Två raka trepoängare efter jul gör att LHC befäster en tätposition i SHL. Draget i Saab Arena under 4–1-segern mot rivalen HV71 var mäktigt. Poängkungen Ty Rattie toppar hela SHL:s poängliga med sina 31 poäng (14 + 17) på 29 matcher. Han är i kalasform och har öst på med fyra mål och fyra assist de senaste fem matcherna.

1 (3) Leksand

Kommentar: Leksand ligger trea i SHL. Det var slutplaceringen i SHL för tre år sedan innan det tog tvärstopp i SM-kvartsfinalen. Årets Leksand har överraskat många inklusive mig. Det kan rentav vara den bästa upplagan av Leksand sedan de fina åren i slutet på 90-talet. Och Lucas Elvenes är ligans hetaste spelare och har vräkt in 12 poäng (4 + 8) de senaste fem matcherna och är tvåa efter Ty Rattie i SHL:s poängliga. Skruvar man till det och får bättre utdelning även hemma i Tegera Arena kan det bli en otroligt kul vår vid södra Siljan.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln