HockeyNews
PLUS

AIK:s succéman: "På rätt spår tillsammans med laget"

(30654) Tobias Normann
Bildbyrån/Mattias Ek, Hockeynews

Publicerad: 15 december 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Norske Tobias Normann, 22, har gjort succé i AIK och har näst bäst räddningsprocent i Hockeyallsvenskan.
Han menar att AIK är i toppen för att stanna.
– Jag känner att jag är på rätt spår tillsammans med laget, säger Normann till Hockeynews.

Bara Björklövens hyllade målvakt Joona Voutilainen har en högre räddningsprocent än AIK:s Tobias Normann. Den 22-årige norrmannen, som spelade juniorhockey i Färjestad, ligger på 92,58 procent och slåss med den sju år äldre och NHL-meriterade kanadensaren Antoine Bibeau om speltiden. De har delat på matcherna så här långt.

I onsdags, i en svängig match borta mot BIK Karlskoga, var AIK på väg att tappa en 4–0-ledning, Då byttes Bibeau ut av AIK-coachen Anton Blomqvist. Det var vid 4–3 – och ett tilldömt straffslag och chans till kvittering för Karlskoga.

Tobias Normann kom in och räddade. Sedan fick Normann spela färdigt matchen som AIK vann med 4–3.

ANNONS

– Det är inte sånt som händer varje dag, så det var speciellt. Men samtidigt, det finns inget bättre läge att bli hjälte än att komma in på en straff så det var skönt att jag lyckades ta den, säger Normann till Hockeynews på Hovet.

Du är vass på straffar!?

– Jag gillar straffar i alla fall. Det är en bra chans att bli hjälte. Men det är stor risk för att bli syndabock också. Det är det som är kul med att vara målvakt, att man har chansen att hjälpa laget vinna. Jag gillar straffar.

ANNONS

Normann stoppade BIK:s Theodor Pisteks straff.

– Man gör en pre-scout före och han gjorde ett mål på mig på Hovet tidigare under säsongen så jag visste att det var en duktig straffskytt, men det gäller att läsa och inte fuska för då kan det gå fel.

Det var inte bara Bibeau som blev utbytt i onsdags. BIK Karlskoga plockade ut Marcus Hellgren Smed vid 0–4 och lät ex-AIK:aren Niklas Lundström ta över. Och det höll på att vända matchen.

ANNONS

– Det händer inte varje dag och vi hade jättebra kontroll på matchen och 4–0. Karlskoga hade nästan ingenting. Och när vi släpper första så sjunker vi och bjuder in dem i matchen. Då gäller det bara att vara redo om man måste in helt enkelt, säger Tobias Normann.

Han kom till AIK från norska Sparta Sarpsborg där han hade en stabil säsong. Och i Hockeyallsvenskan är det alltså bara prisade Voutilainen som har en bättre räddningsprocent.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

ANNONS

Normann verkar glad över sitt spel. Med all rätt.

– Det har varit bra. Jag hade en lite kämpig försäsong med omställning till en skickligare liga kanske. Men jag tycker att jag tränade på hela försäsongen och kände ändå att jag håller nivån tack vare träningarna. När serien började fick jag lite förtroende och tyckte att jag visade att jag klarar av att spela på den här nivån och att jag kan leverera övertid. Jag är jättenöjd med hösten så här långt. Samtidigt är det mycket hockey kvar. Jag känner att jag är på rätt spår tillsammans med laget.

Hur är det att konkurrera med en så erfaren målvakt som Antoine Bibeau?

ANNONS

– Han är en schyst kille och en duktig målvakt. Jag försöker sno åt mig så mycket kunskap jag kan av honom och vi sporrar varandra bra. Jag tycker att det är en fin situation och det är skönt för mig att ha en lite äldre målvakt som jag kan träna med och fråga om tips. Att vi har två bra målvakter är viktigt om vi ska gå långt i vår. Då gäller det att vi har två bra målvakter som kan spela och hjälpa laget så det är bara bra.

Tobias Normann ingick i Norges VM-trupp våren 2023 och fick blodad tand. Tidigare har han meriter från de norska U-landslagen.

– Vi har många duktiga målvakter i Norge. Om jag gör det jag ska, och fortsätter leverera, så hoppas jag att jag kommer att få vara med där igen. Inget jag har fokus på just nu, men jag vet att om jag levererar och fortsätter utvecklas så kommer det att lösa sig själv.

ANNONS

LÄS MERUtgående kontrakt – Blomqvist på väg bort från AIK

Normann fortsätter:

– Jag har kontakt med målvaktstränaren i landslaget, Daniel Jörgensen, och Tobias Johansson, som är förbundskapten där, så vi har en bra dialog och de gillar hur jag har spelat den här hösten och ser en potential i mig så jag ska försöka jobba hårt och ta en plats i norska landslaget igen.

ANNONS

AIK har ett uttalat mål att slå sig in på topp fyra i Hockeyallsvenskan. Nästan halvvägs in i serien är man femma.

– Vi har varierat jättemycket i spelet tycker jag. Vi hade en period före novemberuppehållet då vi kanske var det bästa laget i serien och hade full kontroll mot alla lag vi mötte. Sedan har vi dippat lite i det defensiva spelet där vi har varit stabila och det är många bra lag i serien så det gäller att fortsätta vara konsekventa och noggranna i det defensiva spelet för då kommer vi att vinna över vem som helst.

Normann igen:

ANNONS

– Du ser på tabellen att alla hänger i, men jag tycker vi har alla ingredienser för att vara framgångsrika och det gäller bara att vi är trogna mot det vi ska göra så tror jag det blir bra.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln

ANNONS