HockeyNews
PLUS

Utgående kontrakt – Blomqvist på väg bort från AIK

(30440) Anton Blomqvist
Bildbyrån

Publicerad: 13 december 2023

FacebookXWhatsApp
Anton Blomqvist är inne på sin tredje hela säsong som huvudcoach i AIK. Det ser ut att bli hans sista.
– Det finns klubbar i SHL och det händer saker där uppe. Anton är en ung, spännande kille tycker jag som har gjort ett bra jobb här i år. Vi får se vart det bär av helt enkelt, säger AIK:s sportchef Niklas Persson till Hockeynews.
ANNONS

Det har gått snart tre år sedan Anton Blomqvist tog över som huvudtränare i AIK efter Håkan Åhlund. 33-årige Blomqvist har nu ett utgående kontrakt och han har inte pratat med AIK om en förlängning av det avtalet trots att det snart är jul.

– Jag har inte hört nånting utan jag jobbar på, säger Blomqvist till Hockeynews.

AIK har fått in mer pengar till spelartruppen och kunnat bygga ett starkare lag under nya sportchefen Niklas Persson, som i sin tur hämtats in från SHL-klubben Linköping. AIK ligger sexa i Hockeyallsvenskan och är med och slåss i toppen.

ANNONS

Men till nästa säsong ser det ut som att AIK tänker sig en annan tränarlösning än med Anton Blomqvist som huvudcoach.

– Nåt jobb ska man väl ha, höll jag på att säga. Det löser sig alltid. Jag trivs jättebra här och bara försöker göra så gott jag kan varje dag, säger Blomqvist.

Har ni sagt att ni ska prata om ditt utgående kontrakt?

ANNONS

– Nej, ingenting, säger Blomqvist.

– Jag bara försöker göra, att vi ska göra det så bra som möjligt i år. Det är bara där jag har fokus.

Man brukar prata om utgående kontrakt så här års?

ANNONS

– Det är mer upp till andra än mig höll jag på att säga. Jag har mitt avtal den här säsongen och jag gör allt jag kan för att vi ska gå så bra i år och det är där mitt fokus är, vidhåller Anton Blomqvist.

AIK:s sportchef Niklas Persson bekräftar att det inte pågår några diskussioner med Blomqvist om en kontraktsförlängning.

– Det har vi inte gjort riktigt. Jag har sagt att det ska gå en stund innan vi pratar om sånt. Sedan vet jag hur det fungerar i den här branschen. Det kan gå fort… säger Persson.

ANNONS

AIK:s sportchef fortsätter:

– Anton har ambitioner och vill ta sig uppåt. Inget mer än så. Vi pratar dagligen så klart och diskuterar både det ena och det andra, men vi har väl sagt att vi ska ge det ett par månader här i början och se hur allting fungerar så får vi ta det därefter.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

ANNONS

Redan inför den här säsongen uppvaktades skåningen Anton Blomqvist av SHL-klubben Malmö där han tidigare varit huvudcoach för J20-laget och själv spelat då han var aktiv som back. Men då gällde det ett assisterande jobb till Tomas Kollar och Blomqvist hade ett år kvar på sitt kontrakt som huvudtränare i AIK.

Niklas Persson inser att Blomqvist kan gå förlorad till en SHL-klubb om kontraktssnacket drar ut på tiden. En risk han måste vara villig att ta.

– Det beror lite på vad det finns för öppningar på backsidan och defensivt där han har sina styrkor, helheten i spelet, individuell utveckling på backarna. Där är han duktig och där gillar han att jobba. För att göra ett skifte behöver du ha ett utgående kontrakt och det är ganska många klubbar som de har de platserna fyllda, men det finns ett par, det vet jag, och det finns andra klubbar som letar och söker, säger Persson.

ANNONS

LÄS MEROklart med AIK:s Modo-lån – men skyttekungen tillbaka

Inför den här säsongen skulle AIK:s nya assisterande coach Fredrik Stillman vara den som coachade forwards och powerplay. Men redan efter premiärförlusten mot Brynäs i september byttes rollerna i AIK:s tränarstab så att Stillman fick backansvar, något som han enligt Blomqvist kände sig mer bekväm med. Därmed har Anton Blomqvist fått vänta på att lägga mer energi på backsidan som är hans specialområde och som kan bli ledigt i Malmö kommande säsong.

– Det är som jag säger, vi är nöjda med det Anton har gjort i år. Han är jäkligt ambitiös och är ruggigt intresserad av hockey i stort. Inte så att vi snöar in oss på det vi gör här utan han är väldigt intresserad av att ta reda på fakta och komma med idéer och tittar runt och lär sig hela tiden och vill utvecklas. Det är en häftig ung tränare, definitivt, säger Niklas Persson.

ANNONS

Men kontrakt och en fortsättning i AIK är alltså inte uppe för diskussion.

– Vi pratar dagligen om det vi håller på med. Både idag och imorgon men även kommande säsong så han är i högsta grad delaktig i de diskussionerna. Vi ska göra resultat här och nu, det är det viktigaste för oss. Sedan summerar vi efter 52 omgångar till att börja med och så får vi se var vi hamnar och vad han vill och vad vi vill, säger Niklas Persson.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln