HockeyNews
PLUS

När ”Prosten” hittades död – så hjälps Brynäs hjältar åt

(30384) Stefan Karlsson
Bildbyrån (montage)
ANNONS

Publicerad: 2 december 2023

FacebookXWhatsApp
TV-serien om Börje Salmings liv har blivit en stor tittarsuccé. I Brynäs fortsätter legendarerna från den oslagbara segermaskinen från 70-talet att samlas.
– Vi tar hand om de våra. På träffarna blir det många minnen och skratt, och några tårar, säger Brynäsikonen Inge Hammarström.
Om det finns en rink för folkkära ishockeyspelare i himlen är en sak säker: där skrinnar flera gamla Brynäslegendarer runt, med puck och klubba, i den svartgulröda dräkten. Och på marken i Gävletrakten är de aldrig glömda. Det ser bland andra Inge Hammarström till.
ANNONS
Det är nu drygt ett år sedan Börje Salmings tragiska, för tidiga död i ALS, endast 71 år, och det inramar bilden av att det har funnits mycket hjärta och en del smärta i klassiska Brynäs genom åren.

Den första ”Mr Brynäs”, ordföranden Thure Wickberg, som lade grunden för 60- och 70-talets oslagbara segermaskin, avled efter en hjärtattack och dog på Gavlerinkens pressläktare 1974, endast 54 år.  Det var en stor chock för hela klubben. 

Långt senare gick Brynäs stora guldtränare Tommy Sandlin bort lika hastigt endast 62 år gammal.

Nu träffas Brynäslegendarerna löpande varje år, runt lucia, och minns. Det blir en heldag i samband med en match med, förstås, mängder av minnen och tillbakablickar på det som en gång var. Brynäs-ikonen Inge Hammarström berättar för Hockeynews.se:

– Det började för tio-tolv år sedan, jag tänkte att vi borde börja träffas vi gamla spelare, tio-tolv kom på första träffen på Pigalle (Brynäs klassiska stamställe), men nu är vi 30-40 varje år och ses på rinken. Brynäs ställer upp med loger och mat, det är alltid lika kul.

– Vi har också en enklare träff en gång i veckan där dom som bor nära ses och tar en kaffe och fralla och snackar lite på ett café. Det är ett enkelt och avslappnat sätt att hålla kontakten.


Brynäs legendariske tränare, Tommy Sandlin. Foto: Bildbyrån


Inge Hammarström, det naturliga, sociala kittet i gruppen med sin smittande personlighet, minns när Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson plötsligt avled under en älgjakt, mitt under pandemin i november 2020. ”Lill-Prosten” hittades död på sitt älgpass av jaktkamraterna.

– Det tog hårt, det var mitt under pandemin, och det skulle inte bli nån begravning. Jag och min fru pratade om det och sa att det kan vi inte acceptera så vi arrangerade en karavan med bilar med alla oss gamla spelare och Stefans familj, ut till älgpasset, fyra kilometer norr om Gävle. Vi gick en kilometer i samlad tropp på slutet och alla kunde ta ett farväl, med blommor och allt. Det var fint mitt i allt det hemska då.

– Vi pratar och minns nästan alltid om dom som inte finns med oss längre, som ”Lill-Prosten” och "Wille" Löfqvist, båda var såna härliga killar. Och Börje förstås. På träffarna blir det många minnen och skratt, och några tårar. Vi tar hand om de våra. När Lars Bylund låg på äldrevården länge innan han avled åkte vi återkommande och hälsade på. 

Den kända Brynäs-andan från er tid lever vidare? 

– Det var ett speciellt lag som formade oss alla, Brynäs vann ju nästan allt på 60- och 70-talet. Vi tränade hårdare än alla och var tekniska och snabba. Tommy Sandlin plöjde Tarasovos alla tränarböcker och vi spelade ett klapp-klapp-spel som inget annat lag och det gav verkligen resultat och har stannat i minnet hos generationer. 

LÄS MER: 
Sanningen om Börje-serien – Inge: ”De jagade oss”


"Wille" Löfqvist och Börje Salming efter en match mot Västra Frölunda i januari 1973. Foto: Bildbyrån


På fredagskvällen var Stig Salming på plats i Västerås för den allsvenska matchen VIK-Djurgården för att delta i omgång 21:s speciella kväll som uppmärksammade Börje Salming ALS-stiftelse och den nya medlemsklubben Team Börje. På söndagen sänds det nya avsnittet av serien om Börje i Viaplay.

”Stigge” säger till Hockeynews.se:

– Jag tycker att serien är ett bra gjort drama. Skådespelarna har gjort ett fint jobb och har krupit under skinnet på oss spelare. Jag är ju hård mot Börje där i några scener men så var det också när vi spelade i Brynäs.

– Jag ville väl.  Vi hade ju ett enormt bra lag då och ofta var träningarna hårdare än matcherna.


Foto: Viaplay Sverige

ANNONS
Stig Salming är en av många Brynäs-ikoner som uppskattar legendarernas återträffar.

– Det är härligt att ses och prata gamla minnen, men också att kunna stämma av hur vi har det, och vad som har hänt. Åren går.

– Konstellationen av toppspelare och ledarskapet var det som skapade oss. Vi vann sex SM-guld under en kort tid. Nu försvinner ju många toppspelare snabbt utomlands, men då var det annorlunda. 

Vad tror du Börje hade tyckt om TV-serien? 

– Jag tror att han hade gillat den. Den visar det hjärta som fanns, och serien har återskapat mycket av den fina ödmjukhet som var en så stor del av Börje.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln