HockeyNews
PLUS

Domarchefen köper inte Rönnbergs "bira"-kritik

(30310) Roger Rönnberg och Tomas Thorsbrink
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 29 november 2023

FacebookXWhatsApp

Roger Rönnberg kräver en ursäkt av SHL. Men domarchefen Tomas Thorsbrink instämmer i domarsvaret om att de varit för mesiga tidigare. 
– Vi ska följa det regelverk som finns, säger han till Hockeynews.



ANNONS

Frölunda ledde med 1-0 borta mot Linköping när Roger Rönnberg kallade till sig domarna. Rönnberg satte blocket vid örat som för att visa att han inte förstod vad de sa. 

Domarna Andreas Harnebring och Daniel Eriksson svarade med att ge honom matchstraff. 

Enligt deras bedömning hade Rönnberg först satt sitt block mot ögonen och pekat mot Frölundas anfallszon och insinuerat att domaren är blind, för det fick han två minuter och när han sedan fortsatte, visade han enligt domarna att han inte kunde acceptera beslutet. 

Frölundatränaren menar att han först försökte skämta när han höll blocket för ögonen, och sedan uppriktigt inte hörde när han försökte kommunicera vidare och satte blocket vid örat. 

Efteråt har kommunikationen mellan Rönnberg och domarna fortsatt genom medierna. 

Rönnberg inledde med att till GP säga att det var en kränkning av honom: 

– Jag vet inte just vad de här två var ute efter, men de är nog jävligt glada i kväll och kan ta sig en bira och känna att det var kul att sätta dit Roger Rönnberg. För det är exakt så det känns. Det är ett personligt påhopp – det är inget annat. 

Domaren Andreas Harnebring svarade i Expressen: 

– Jag tycker ärligt talat att vi domare har varit för mesiga genom åren. Någonstans finns det en gräns. 

Roger Rönnberg har i dag allt annat än släppt situationen. 

– Det känns som ett maktmissbruk. Jag är chockad och sårad, säger han till Expressen och kräver en ursäkt från SHL. 

– Jag kommer prata med dem i eftermiddag. Jag kommer inte ge mig innan jag har en personlig ursäkt och förklaring till det här. Jag kan inte gå vidare, säger Rönnberg som kan köpa en tvåminutare, men inte det efterföljande matchstraffet. 

Hockeynews har talat med domarchefen Tomas Thorsbrink. 

– Det är helt korrekt dömt enligt regelboken. Första nivån för ledare som går över gränsen är ett mindre straff, abuse of officials. Fortsätter ledaren i samma sekvens att fortsätta ifrågasätta och snacka och göra gester så blir det ett game misconduct direkt. Så fungerar regeln, säger Thorsbrink till Hockeynews. 

Vad säger du om att Rönnbergs kommentar att de firar och dricker bira efter att ha utdömt matchstraff mot honom? 

– Jag vill inte kommentera de grejer han säger, jag kan bara kommentera hur domarna agerar efter en match och oavsett vilken match det är eller vilka domslut de tagit så analyserar de matchen, de har samtal och tittar på video. Så det finns ingen domare som sätter sig och dricker öl och inte gör sitt efterarbete. Det här är heltidsanställda domare som utvärderar sitt arbete väldigt, väldigt noggrant, precis som alla lag gör. 

Vad säger du om domarnas svar då? Att de varit lite för mesiga tidigare? Håller du med om det? 

– Ja, jag tycker väl överlag att det har varit så och då får ju vi vara självkritiska också. Vi bör i vissa fall ha agerat mycket tydligare och mycket tidigare enligt det regelverk som finns. 

Är det något ni pratar om? Att ni ska bli hårdare? 

– Nej, men att vi ska följa det regelverk som finns och det pratar vi mycket om. Inte specifikt vid något tillfälle utan det är en del av det hela, precis som att vi pratar om att beivra huvudtacklingar så pratar vi om det här. Det är en del av vår löpande diskussion.

Thorsbrink tillägger. 

– SHL är så stort och det är så sjukt professionella spelare, tränare och domare och vi måste föregå med gott exempel i allt vi gör för att vi ska kunna få killar och tjejer att vilja döma ishockey i framtiden, att de har en trygg arbetsmiljö där ute, och där måste vi gå i bräschen. 

Så du blir lite ledsen när sånt här händer?

– Nej, jag blir inte ledsen på så sätt eftersom jag är så van med de här sakerna. Jag vill bara att alla ska tänka på vår återväxt och vår framtid och det måste alla hjälpas åt med. Alla måste ta ett större ansvar.

ANNONS: Se ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln