Därför väntar Växjö med att förlänga med poängkungen

21 november 2023
Kalle Kossila, 30, toppar SHL:s poängliga och leder mästarna Växjös hetaste kedja. Han har ett utgående kontrakt, men får vänta på ett nytt.
– Jag tycker väl att det är bättre att det blir rätt än att det går fort, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till Hockeynews.


Växjö skrev tvåårskontrakt med NHL-meriterade Kalle Kossila i maj 2022. Men på grund av en skada dröjde det ända till den 5 november förra hösten innan han kunde SHL-debutera för smålänningarna.

Det blev succé direkt. Mål i de tre första matcherna och tio mål på de tio första SHL-matcherna för Växjö. Snacka om att göra avtryck direkt.

Men i början av SM-slutspelet var oturen framme igen och en ny skada gjorde att han avslutade säsongen med armen i gips. Ändå var han med och blev svensk mästare på första försöket.

Den här hösten gör han stor succé och toppar SHL:s poängliga med sina 21 poäng (8 mål, 13 assist) på 19 matcher. Kemin med skyttekungen Marcus Sylvegård och Tobias Rieder är av bästa märke.

Efter den här säsongen går Kalle Kossilas kontrakt med Växjö ut och frågan är vad som händer med den 30-årige finländske centern.

– Egentligen har Kalle inte varit runt så mycket. Han gav ju NHL en ordentlig chans med ganska många år i Anaheims organisation och sedan avslutade han med två år i Torontos. Sedan blev det Jokerit, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson till Hockeynews om ett av sina många lyckade nyförvärv.

LÄS MERVäxjö värvar – NHL-meriterad poängforward ansluter: "Spelar alla moment"

Evertsson:

– Kalle har varit väldigt skadedrabbad i sin karriär, tyvärr. Nu hoppas vi väl att Kalle och vi gemensamt har fått ordning på det där. Är Kalle bara frisk är det klart att vi vill fortsätta med honom.

Men än så länge sägs inga förhandlingar vara igång.

– Det är väl inget annorlunda mot alla andra spelare. Han måste trivas i vår organisation. Vi gör det bästa vi kan för att det ska vara så. Jag skulle tippa, även om jag inte ska svara för honom, så är Kalle definitivt en kille som spelar hockey för att vinna saker. Och då brukar man uppskatta att vara hos oss.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Växjös sportchef Henrik Evertsson betonar att han sällan gör något förhastat. Så är det med Kalle Kossila också.

– VI har väl historiskt inte tillhört de klubbar som springer snabbast kring att skriva nytt. Jag tycker väl att det är bättre att det blir rätt än att det går fort.

Däremot har hockeykartan ritats om i och med Rysslands invasion och krig mot Ukraina. Det har gjort att de allra flesta spelarna väljer bort KHL och sneglar istället mot Schweiz. Kossila har gjort en kort tid i Rapperswil-Jona.

– Sedan åter igen, vi får inte vara blinda för hur omvärlden ser ut. Det tenderar att gå åt att både spelare och klubbar vill agera tidigare. Om det sedan blir nån form av konsensus får vi sälla oss till det, så klart.

Evertsson har fler spelare vars kontrakt löper ut i vår.

– Just när det gäller de egna spelarna kommer det säkerligen bli så att vi pratar framöver.

Det finns ett men när det gäller Kalle Kossila. Och det är de många skadorna.

– I slutspelet bröt han handen. Och även om det är tråkiga skador så är de ganska förutsägbara. De gipsas och läker. Det har var en annan åkomma som hänger ihop med historiken lite mer.

LÄS MERFrölunda har gjort klart med en SM-guldvinnare

Evertsson tillägger:

– När vi började säsongen så är det klart att Kalle började med att vara borta en månad. Självklart vill vi ju se att han var fit for fight, och det ville Kalle också, och då kanske det inte är kontraktsförlängning man funderar på i det läget utan om han ska kunna spela.