HockeyNews
PLUS

Galna dagarna för Färjestads stjärnor: "Det roligaste"

(29914) Linus Johansson
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 13 november 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Färjestads lagkapten Linus Johansson har spelat tre matcher på fyra dagar med Tre Kronor och varit kapten.
Idag börjar en ny intensiv vecka med CHL och SHL – och han vaknade i Helsingfors.
ANNONS

Linus Johansson och hans fyra Färjestadskamrater i Tre Kronor, Carl Lindbom, Carl Dahlström, Victor Ejdsell och Joakim Nygård har haft framskjutande roller under Karjalaturneringen.

Men det började illa med det där bottennappet mot Tjeckien i Växjö och Carl Lindboms debut i Tre Kronor-kassen.

– Det är väl första gången som jag är med, speciellt som är kapten eller lite mer rutinerad, kommer ut med fel inställning till första perioden, eller inte fel inställning, utan mer att vi fokuserar på fel saker och spelar ut snyggare och hitta kontringar istället för att fokusera på närkamper, säger Linus Johansson till Hockeynews.

ANNONS

Han säger det efter 4–2-segern över Finland och när han summerar Karjalaturneringens tre matcher.

Tre Kronor kom in snett, men rättade till det mesta tämligen omgående och slutade starkt. Men det var jobbigt i Vida Arena i torsdags.

– Det är sånt som händer även om man vill väl. Det är inte så att man peppar varandra när man får ur pucken ur egen zon när det står 0–4. Där blir det ju tufft. Men vi repar oss ändå och försöker överleva den matchen. Totalt sett är det inte bra, men vi stegrar oss ändå och vet vad vi behöver göra resten av turneringen.

ANNONS

Efter förlusten med 5–2 mot Tjeckien blev det seger mot Schweiz med 4–3 och matchen såg klar ut vid svenskt 3–0.

– Jag tycker vi är mycket bättre än Schweiz. Vi fick lite för många boxplay. De hade fem mot tre och fem mot fyra så det var tufft, men vi vinner där som vi ska göra efter spelet.

4–2-vinsten mot Finland var ett styrkebesked.

ANNONS

– Jag tycker att vi är det absolut bättre laget i 52 minuter, säger Johansson.

ANNONSSe ALLA matcher på TV4 PLAY+ SPORT TOTAL – spara 1200 kr med Hockeynews

Tre Kronor hamnade snabbt i underläge med 1–0 efter ett powerplay-mål på debuterande Malmö-målvakten Daniel Marmenlind. Men vändningen kom redan i den första perioden.

ANNONS

– Ibland är man så naiv och så inne i sitt eget lag och i sig själva så man tänker att man ska vara bättre hela tiden, men så är ju inte livet.

Två segrar på tre matcher är godkänt. Men nu blir det snabba ryck för Färjestadsspelarna.

På söndagskvällen berättade Linus Johansson för Hockeynews i Nokia Arena:

ANNONS

– Ja, jag vet knappt. Jo vi åker till Helsingfors, sover på hotell. Åker sedan flyg till Stockholm, bil till Karlstad och åker till Schweiz på tisdag och stannar tills på onsdag. Och så är det SHL torsdag och lördag.

Så snabbt hem till Karlstad och vidare till CHL-åttondelsfinalen borta mot Biel-Bienne i Schweiz. Efter återkomsten till Karlstad på onsdag väntar sedan SHL-matcher. Först borta mot Linköping på torsdag och sedan hemma mot Örebro på lördag kväll.

– Det är lite som det har varit innan när jag har varit med i dessa turneringar, det är bara att ställa om och köra på. Man vill ju spela hockey. Det är det roligaste, säger Linus Johansson och ler brett.

ANNONS

Hans lagkamrat Carl Lindbom har blivit utsedd till månadens spelare av Hockeynews och TV4:s jury i början på säsongen. Men debuten i Tre Kronor, där Lindbom blev utelämnad och fick släppa in fyra puckar på en kvart, var en rysarupplevelse.

LÄS MERMånadens spelare – Carl Lindbom: "Det är skitkul"

Vad sa du till Carl Lindbom efter hans Tre Kronor-debut?

ANNONS

– Ibland tror jag inte man behöver säga så mycket till honom. Men som sagt, det är det egna laget och han har varit formidabel i början av säsongen och absolut SHL:s bästa målvakt tycker jag, säger Linus Johansson.

Färjestadskaptenen fortsätter:

– Vi satt och pratade lite och jag sa att vi var urusla och hjälpte inte honom. Han kollade på målen och försökte inse, ja fjärde målet ska jag ha. Resten kan man inte ta på sig. Det är samma sak med en utespelare som har spelat minus fyra. Man måste vara lite relevant och fråga: ”Kan jag göra nåt åt saken, eller är det en dålig studs?”.

ANNONS

LÄS MERÅtta spelare lämnade Tre Kronor: "Inte dåligt samvete"

Man ser på Linus Johanssons kroppsspråk att Calle Lindbom är något extra.

– Calle är imponerande. Han har ett psyke som 19-20 år gammal som inte många har. Jag vill inte säga för mycket…

ANNONS

Tror du han seglar iväg då?

– Nej, han har fötterna på jorden oavsett hur mycket beröm man ger honom eller hur mycket skit han får tror jag. Han har en jävla inställning.

Det har ni i Färjestad också – vilken start och ni hade sex man här inklusive David Tomasek?

ANNONS

– Tomasek gjorde en superturnering och så vilade han (mot Schweiz) tror jag, har jag för mig att han sa. Superduktig, säger Linus Johansson.

– Nu är det nästan enbart SHL-spelare, 90 procent i alla fall, och vi har gått bra. Vi har varit det bästa laget den första kvarten av serien. Det är klart att vi har många bra spelare som skulle kunna vara med och nu fick vi vara med några stycken, ett gäng. Det är roligt.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln