HockeyNews
PLUS

Åtta spelare lämnade Tre Kronor: "Inte dåligt samvete"

(29912) Hallam Fantenberg
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 12 november 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Åtta spelare lämnade Tre Kronor före eller under Karjalaturneringen på grund av skador.
LHC-supportrarna oroas av att lagkaptenen Oscar Fantenberg kommer hem skadad.
– Jag står inte här och har dåligt samvete, säger förbundskapten Sam Hallam.
ANNONS

Från ursprungstruppen som förbundskapten Sam Hallam presenterade i Solna på en presskonferens den 30 oktober har åtta spelare fallit ifrån. SHL-stjärnorna André Petersson, HV71, och Jonathan Dahlén, blev skadade i Växjö och följde inte med till Tammerfors. Där blev målvakten Linus Söderström, Skellefteå, krasslig så Malmös Daniel Marmenlind blev inringd.

– Det blev till slut åtta stycken från uttagen trupp som har lämnat, säger Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam, som fick kalla in ersättare i en strid ström.

Blev det inte stökigt?

ANNONS

– Nej, det är ju vad det är. Från igår (Schweiz) till idag (Finland) kunde vi behålla i princip tre enheter intakta. Det var (Dennis) Rasmussen som tillkom idag. Det var någon målvakt, några backar, några forwards, men det var inte åtta forwards. Då hade det säkert varit kämpigare, säger Hallam.

Växjös lagkapten Joel Persson stannade hemma i Småland efter Tjeckienmatchen. Mot Schweiz blev LHC-lagkaptenen Oscar Fantenberg skadad och avbröt matchen. Han spelade inte mot Finland och ska undersökas under måndagen hemma i Linköping.

– Han går och ser pigg och glad ut nu. Jag ska inte uttala mig om det medicinska, säger Sam Hallam.

ANNONS

LÄS MERDen tysta finska publiken förvånade Tre Kronor-hjältarna

Men han ser okej ut?

– Jag såg bara att Corren (lokaltidningen i Linköping) hade slagit upp domedagsrubriker. Jag uttalar mig om att han mår under omständigheterna bra. Men det var att det var en mardröm och hela det. Han spelade inte idag. Pratar med honom på måndag.

ANNONS

Supportrarna, åtminstone en del av dem, brukar bli glada när spelare från deras SHL-klubb blir uttagna till Tre Kronor.

Men väldigt arga om spelarna kommer hem skadade?

– Det förstår jag. Det var inte länge sedan jag var klubblagstränare. Jag förstår. Men det finns ett kommersiellt avtal mellan SHL och Svenska ishockeyförbundet, så klubbarna skulle inte ha råd att ha de lag de har om de inte fick skriva sina egna tv-avtal. Det den stora summan som regnar in i fickan på en SHL-klubb kommer av tv-avtalet som SHL kan skriva för att SHL och förbundet har en agreement och rätt till sina egna förhandlingsrättigheter.

ANNONS

Hallam, som lett Växjö till tre SM-guld som coach, tillägger:

– Så jag står inte här och har dåligt samvete. Nej, absolut inte.

Du hör inte heller klagomål från sportcheferna?

– Nej, för det finansierar stora delar av lagens trupper och spelarnas löner och tränarnas löner, och så vidare. Det är ett bra upplägg. Det har gynnat svensk hockey på ett väldigt bra sätt.

LÄS MEREK: Tyst finsk arena – bästa betyget, Tre Kronor

Sam Hallam summerade Karjalaturneringen med två segrar mot Schweiz  (4–3) och Finland (4–2) efter djupdykningen i första perioden mot Tjeckien i torsdags, vilket ledde till en 5–2-förlust.

– Egentligen sammanfattar jag tre matcher i Karjala med åtta godkända perioder och en riktigt dålig, och den kostade oss en match tyvärr. I övrigt får vi ändå summera det här som en godkänd insats, säger Hallam.

Kommer du att behålla någon av de här spelarna till nästa turnering?

– Tveksamt. Det kan bli så, att vi hamnar, att den här killen har rätt bra spelschema för det handlar om att det långsiktigt ska vara bra för både oss i Tre Kronor och för spelaren. Använder man bägge breaken till att spela tre bra matcher på kort tid så kan du få betala för det senare. Ambitionen är att vi ska gå in med en ny trupp i december i Swiss Cup. Sedan kanske vi kommer att ha en lite större trupp så vi kanske roterar lite mer än vad det var nu, säger förbundskapten Sam Hallam.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln