HockeyNews
PLUS

Den tysta finska publiken förvånade Tre Kronor

(29911) Kempe Hallam
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 12 november 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Mario Kempo och målvaktsdebutanten Daniel Marmenlind tystade nästan 11 700 åskådare i Tammerfors när Tre Kronor vann över Finland.
– Jag blev förvånad hur tyst det var i hallen. Det kan ha varit för att vi tog ledningen och allt sånt där. Men jag trodde att det skulle vara lite bättre drag på matchen, säger tvåmålsskytten Kempe.
ANNONS

Malmö-målvakten Daniel Marmenlind, 26, blev inringd till Tre Kronor mitt under Karjalaturneringen. Så i fredags fick han ett samtal från målvaktstränaren Anthon Hansson och på lördagen var Marmenlind reserv till Carl Lindbom i 4–3-segern mot Schweiz.

På söndagen fick Marmenlind chansen att göra debut för Tre Kronor. Mot Finland. I Finland.

– Det var en skitrolig match. Det är nånting man har drömt om. I fredags, när jag satt hemma, trodde jag inte att jag skulle stå här två dagar senare. Det var skitkul, säger Marmenlind, som visste att han var registrerad av Tre Kronor om det skulle dyka upp problem. Och Skellefteåmålvakten Linus Söderström blev krasslig och kunde inte vara med i de två sista matcherna.

ANNONS

– Jag var lite beredd, men det är inte ofta att man bli inringd så här. Skitkul att komma hit och få chansen att spela sista. Jag tycker vi gör en jättebra match.


Daniel Marmenlind vann i sin debut i Tre Kronor mot Finland i Tammerfors. Foto: Bildbyrån.

Finland fick ändå ledningen i powerplay då HV71-centern Henrik Borgström satte 1–0 mellan benen på Malmömålvakten.

ANNONS

– Det är väl ett powerplay som är det första som händer i matchen. Ett jäkla högt tempo och de får lite chanser. De får halvfriläget och gör mål, men efter det tar vi tag i hela perioden och vänder och gör en jättebra andraperiod på det också. Det går inte gå ner sig bara för att man släpper in ett mål oavsett om det är landskamp, säger Marmenlind.

Men du är debutant?

– Ja, men pucken är svart. Eller hur? Det är lite så. Man får försöka hitta tillbaka och hitta lugnet. Tänka att även fast det går lite fortare och det är lite mer känslor så är det samma hockey jag ska spela och fokuserar bara på att ta nästa puck.

ANNONS

Förbundskapten Sam Hallam var nöjd med debutant Marmenlind efter 4–2-segern.

– Han ger ett väldigt lugnt intryck och då får han ingen rolig start. Det är ett av de första skotten som kommer in, som går in. Sedan känts det bara som han behåller sitt spel. Han känns väldigt lugn när det börjar regna lite puckar. Jättebra, säger Hallam.

LÄS MEREK: Tyst finsk arena – bästa betyget, Tre Kronor

ANNONS

De 11 642 åskådarna i nokia Arena blev tysta i andra perioden då Tre Kronor gick från 2–1 till 4–1 och stängde matchen.

– Tänker du på när vi gjorde mål? Jag tycker när vi gör 3–1 och 4–1 kort därpå så blir det stämningsdämpande så klart. I och med att det är Finland, säger Daniel Marmenlind.

– Även fast vi gör en jättebra period får vi ett av de målen ganska billigt tycker jag. Det är ett halvläge och det är klart släpper man ett kanske man släpper ett till. Vi utnyttjade det och var väldigt effektiva. Det är klart, då blir man sänkt som lag.

ANNONS

Luleåcentern Mario Kempe gjorde både 1–1 och matchvinnande 3–1. Och han reagerade också på att Nokia Arena var ovanligt tyst.

– Det är alltid kul. Finland är speciellt att möta. Det kändes bra, säger Kempe och ler.

Finland vann premiären mot Schweiz men föll sedan både mot Tjeckien (3–7) och Tre Kronor (2–4) och släppte in elva mål på hemmaplan

– Jag blev förvånad hur tyst det var i hallen. Det kan ha varit för att vi tog ledningen och allt sånt där. Men jag trodde att det skulle vara lite bättre drag på matchen. De har väl lite grann att titta på. Vi började inte bra på vår hemmaplan heller, säger Kempe.

Han har haft en tuft tid med dubbla knäskador, men har hittat formen efter operationerna. Och han berömde passningsläggarna till sina mål.

– Andra målet, lite flyt. Det studsade på deras back och in. Ibland har man tur. Ibland har man otur. Ibland går det tolv matcher, man har öppet mål och sätter inte dit dem. Det är speciellt i hockey. När man spelar med en lite mer avslappnad känsla, då går puckarna in också. Jag bryr mig inte så mycket. Det skönaste är att spöa Finland på deras hemmaplan, säger Mario Kempe.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln