HockeyNews
PLUS

Djurgården återförenar derbykedjan: "Måstematch"

(29513) Liss Krüger Klasen
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 25 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Djurgården kommer ifrån en tuff vecka med stora förluster.
Med en ny vass toppkedja hoppas erfarna Linus Klasen, 37, Marcus Krüger, 33, och Olle Liss, 31, att det ska lossna i derbyt mot AIK i Globen.
– Det är derby och lite måstematch för oss, att visa att vi kan vinna en match, säger Klasen till Hockeynews.
ANNONS

Derby mellan storheterna Djurgården och AIK och massor av folk väntas till Avicii Arena. Men det är tuffa tider för Stockholmsklubbarna som kämpar i den näst högsta ligan. Djurgården är dessutom inte bättre än tolva i Hockeyallsvenskan medan AIK ligger på sjunde plats efter nio matcher. Djurgården föll borta mot Brynäs (7–4) och Kalmar (6–3) förra veckan efter stora ras. Det har varit mycket snack och genomgångar den senaste tiden i ett pressat Djurgården.

– Det blir mycket sånt när det går så här. Vi har små saker att rätta till. Samtidigt som vi skapar mycket, jag skapar en massa chanser men de har inte trillat in. Men som jag har sagt tidigare, man summerar efter 52 omgångar. Givetvis vill vi studsa tillbaka och visa att vi är att räkna med, säger forwarden Linus Klasen till Hockeynews.

Inför derbyt mot AIK har Klasen tränat ihop med centern Marcus Krüger och hårdskjutande Olle Liss.

ANNONS

– Jag har inte spelat mycket med ”Kryckan” (Krüger) i år. Det är en högklassig center som tänker ungefär samma och har samma spelsinne som en själv. Vi får väl se vilka som spelar och inte spelar, säger Klasen.

Marcus Krüger, som har en skadekänning, tänker försöka spela och ser fram emot att ha Klasen och Liss vid sin sida.

– Jag tror vi spelade lite förra året tillsammans. Jag tror jag spelade med alla förra året i princip, säger Krüger till Hockeynews med ett leende.

ANNONS

LÄS MERAIK-värvningen om bandet till DIF: "Speciell match"

Han fortsätter:

– Det är två duktigt offensiva spelare och jag ska hjälpa dem så mycket som möjligt. De har sina styrkor i det offensiva spelet. Samtidigt få hela kedjan göra allt det defensiva rätt och sedan lite mer frihet i det offensiva spelet för det är där de är duktiga och där de gör mest nytta för oss.

ANNONS

Högerskytten Olle Liss har haft en lite knölig start i serien. Förra säsongen var han Djurgårdens skyttekung med 22 mål på 52 matcher. I år har det blivit ett mål på de inledande nio matcherna.

Men han längtar till derbyt mot AIK.

– Det ska bli skitkul. Det har byggts upp ett tag. Fullt hus, bra tryck där inne. Vi ska ge publiken en rolig match att se på tycker jag, säger Liss till Hockeynews.

ANNONS

Vad fick du med dig från derbyna förra säsongen?

– Det var framför allt det. Trycket och inlevelsen som är. Det är mäktigt. Ett fullsatt Globen, då är det inte så många som får vara med och stå för underhållningen där nere. Det är häftigt som fan. Det ser vi fram emot.

Vad blir det för underhållning då?

– Det blir fartfyllt, högt tempo, mycket bataljer, lite grinigt förhoppningsvis. Ja, och en bra match från vår sida.

Vad säger du om kedjan med dig, Krüger och Klasen?

– Ja, den är nygammal för vi spelade ihop ett tag ifjol också.

I förra höstens första derby spelade de ihop. Det blev en 5–4-vinst på övertid och både Krüger och Klasen gjorde mål.

– Klasen har jag spelat med lite innan. Han är en grym trollgubbe och sedan kommer Krüger in där som center. Man vet exakt vad man får av honom också så det är bara att försöka räta in sig i ledet och göra så bra man kan och utnyttja de lägen vi kommer att få.

Förra veckan var lite sisådär va?

– Ja, det får man minst sagt säga.

Bra läge att få till en vändning för er mot AIK?

– Ja, ett gyllene läge att vända på skutan och bygga nånting bra. Vi har tränat mycket på det vi inte har varit nöjda med så jag hoppas att det kan spegla av sig på matchen. Att vi löser de detaljerna. Grunderna i spelet. Att helheten ser bättre ut. Det är väl där vi har fallerat lite, säger Olle Liss.

Djurgården har gjort ett mål i powerplay på nio matcher. AIK har gjort tio mål på nio matcher. Olle Liss ingår i en powerplayenhet med Pontus Johansson, Zach Magwood, Wiktor Nilsson och Anton Gradin.

LÄS MERDjurgårdens lagkapten vill spela derbyt – trots skada

Vad hoppas du på där?

– Jag hoppas att det blir några powerplay först och främst. Lite tufft har vi haft det. Sedan är det ingen hemlighet att de PP vi har haft har vi inte utnyttjat heller. Vi har ganska mycket att leva upp till där också. Det är en sån detalj vi har tränat mycket på.

– Vi ska försöka låta pucken gå, lasta mycket på mål. Lite klyschiga grejer, men starka runt kasse, vinna lite returer och kanske få in lite skitpuckar. Det tror jag skulle lyfta det bra nog.

Fakta/Så slutade derbyna mellan Djurgården och AIK i Hockeyallsvenskan 2022/2023

2 november AIK-Djurgården 4–5 (öt) Publik: 13 052.

27 december Djurgården-AIK 5–2 Publik: 13 097.

29 december AIK-Djurgården 2–1 Publik: 13 132.

22 februari Djurgården-AIK 5–1 Publik: 12 482.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln