HockeyNews
PLUS

HV-bossen talar ut om krisen: Fansen, sparken – framtiden

(29482) HV-depp och Andreas Davidsson
Bildbyrån och HV71.se
ANNONS

Publicerad: 23 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
I går tog HV71 beslutet att sparka tränaren Tomas Montén och ersätta honom med klubbdirektören Johan Lindbom.
Klubbens tf ordförande Andreas Davidsson tycker att det är tråkigt att det var tvunget att ske men efter 0–8 hemma mot Malmö fanns det inget annat alternativ.
– Det får inte hända, då måste det ske någonting helt enkelt, det är helt oacceptabelt, säger Davidsson till Hockeynews.
ANNONS
Det gick intensiva rykten under hela söndagen och på kvällskvisten kom beskedet som så gott som hela Hockeysverige gått och väntat på: Tomas Montén får sparken från HV71.

– Det är klart att det är jobbigt när laget inte lever upp till förväntningarna, det ställer saker på sin spets, så är det ju, säger HV71:s tillförordnade ordförande Andreas Davidsson och fortsätter:

– Jag vill inte säga att det är det ena eller det andra som ligger bakom det här, det finns ett tryck i hela klubben när vi inte levererar på isen, det är så det fungerar. Det är en resultatbaserad bransch, sen om någon tryckt på för en förändring mer än någon annan vill jag inte gå in på men det är klart att alla känner att vi behöver göra någonting nu för vi får ju inte det här att fungera och då måste man agera utifrån det.

Hur ska ni få lugn och ro nu då?

ANNONS

– Vi sätter ett stort förtroende till Johan Lindbom nu, ihop med övriga ledarstaben, att man ska få ordning på det här. Johan har ju bevisat sig förr om man säger som så, med sin hockeykompetens, att han kan lösa liknande typer av problem så vi hoppas att han får ordning på det. Vi tycker ju egentligen inte att det är någon omöjlig sak att fixa, med ett tydligt ledarskap så tror ju vi att vi ska få ordning på det här.

Hur ser uppgörelsen med Montén ut?

– Den överenskommelsen vill jag inte gå in på. Vi har haft en väldigt bra dialog med Tomas som är en fantastiskt fin hockeymänniska. Vi tycker att det är så jäkla tråkigt att det blivit så här eftersom vi hade en väldigt stor tilltro till honom, han kan hockey och är en jävligt bra person och alla spelare tycker att han är fantastisk, men tyvärr funkade det ju inte.

ANNONS

Hur tror du att det kan se ut som det gjorde nu senast, när ni förlorade med 8–0 hemma, om alla spelare gillar honom? Det är ju nästan så att man tror att de inte gillar honom när det ser ut så där?

– Ja, alltså, vi har inget svar på den frågan. Hade vi haft det så hade det inte sett ut som det gjorde i lördags. Vi är lika förvånade som alla andra. Vi förstår det inte.

Det var ju en hel del fans som visade sitt missnöje i lördags. Hur ser kommunikationen ut med dem?

ANNONS

– Vi har inte pratat med enskilda utan vi kommunicerar via pressutskicken, vi har spelat in HV-TV och så har vi kontakt med media, med dig bland annat och alla andra, det ringer hela tiden. Men nånstans är det ju så att vi lever i en resultatbaserad bransch och nånstans är det ju så att det som byggt HV är engagemang från våra supportrar och fans, det är de som är HV:s DNA och jag förstår att de är frustrerade och förbannade för det är vi också. Men nu gäller det att kanalisera det och fokusera på rätt saker och få ut den här energin på rätt grejer så kommer det här att bli skitbra. Vi har förmodligen den trognaste supporterskaran i Sverige.

Det är en del experter, bland annat Sanny Lindström, som ifrågasätter er självbild. Hur ser du på den kritiken?

– Jag har faktiskt inte läst det han har skrivit men jag har ju hört den kritiken gällande vår självbild, men det känns som att den bilden har skapats av media i mångt och mycket för vi har varit ganska tydliga när vi gick upp i SHL att det kommer att ta en tid att etablera sig och det har vi all respekt och ödmjukhet inför. Vi har aldrig påstått att vi ska vara något topp fyra-lag den här säsongen utan vi har sagt att vi ska ta ett steg längre än vi var förra året och förra året slutade vi elva i tabellen med darr på ribban och i år ska vi ta ett steg därifrån. Det är den självbilden vi har och det vi jobbar för inom organisationen HV71, sen vad media målar upp för bilder vet jag faktiskt inte om jag ska vara ärlig.

ANNONS

Det kanske är så att media målar upp en bild som fansen köper och får lite högre förväntningar än de borde ha?

– Ja, men lite så är känslan för vi har aldrig kommunicerat ut något annat än att vi ska ta ett steg från förra säsongen och sen bygga därifrån. Man kan inte bygga något framgångsrikt på en halv säsong. Förra året var vi nykomlingar med allt vad det innebär och i år är det år två och det vet alla att det är ett tufft år i SHL. SHL är en extremt tuff liga med små marginaler och tuff konkurrens och det måste man ha respekt för. Sen kan man ju tillägga att man är aldrig så dålig som det skrivs och aldrig så bra som det skrivs heller, det är väl lite så det fungerar.

Ja, det är väl ingen jättekris om man ser till hur många poäng ni tagit. Det är inte direkt så att ni har halkat jättelångt efter. Känns det som att krisen framstått som större än den är?

ANNONS

– Jag har respekt för att man upplever det som att det är värre än det är, men det är klart att förlora med 8–0 hemma inför ett fullsatt Husqvarna Garden… det får inte hända, då måste det ske någonting helt enkelt, det är helt oacceptabelt.

Ja, det kanske är sättet en del av de här förlusterna har sett ut som gör det. 0–8 mot Malmö, det stora tappet mot Frölunda och så vidare. Det kanske är det som gör att det känns lite större än vad det kanske är?

– Ja, men absolut, det är som du säger att det inte skiljer enormt mycket poäng uppåt i tabellen, börjar vi ta lite trepoängare nu så tror jag att det är lite andra klubbar som kan bli nervösa. Det kan ändra sig fort, det visade vi förra säsongen om inte annat.

ANNONS

Är det därför ni känner att ni vill göra en tidig förändring nu eftersom det gick så bra när ni förändrade i fjol?

– Vi har fortfarande kvar vår målsättning som vi gick in i säsongen med, att vi ska ta ett kliv från förra året när vi slutade elva, den målsättningen ligger kvar och loppet är långt ifrån kört, vi har 40 matcher på oss nu. Jag hoppas att spelarna känner det ansvaret för vi tycker att vi har en jävligt bra spelartrupp, det är möjligt att det finns någon position som inte är 100 procent men överlag så tycker vi att vi har ett mycket bra spelarmaterial och vi anser att vi har en jäkligt kompetent tränartrio och vi ser framtiden an med tillförsikt. Loppet är långt ifrån kört och vi ska fan visa att vi är bättre än vi varit hittills.

Är det några fler spelare på väg in? Finns det pengar till det?

ANNONS

– Där är vi inte nu. Nu börjar vi med Johan och sen så får han sätta sig in i det här och sen kommer vi ha en fortlöpande diskussion över vad som eventuellt behöver göras. Vi får följa det här kontinuerligt nu och sen så får vi agera utifrån de saker som kommer upp helt enkelt, men vi är inte där nu. Nu har vi gjort en sak här och nu ska vi se effekterna av det och var det landar. Vi kan inte kasta oss över att göra allt på en gång liksom. Vi får noggrant följa händelseutvecklingen och utifrån det värdera läget.

MISSA INTE: EK: Barnsliga HV får inte visa sitt fula tryne igen

MISSA INTE: Experternas dom: Nubben "fartblind"

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln