HockeyNews
PLUS

Hockeynews betygsätter 108 nyförvärv – så bra är ditt lag

(29421) Hockeynews ranking nyförvärv
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 19 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Det är oerhört betydelsefullt att pricka rätt med sina värvningar. Det kan både lyfta och sänka lagets kapacitet.
Toppspelare som Linus Omark, Simon Ryfors och Henrik Tömmernes har vänt åter till SHL den här säsongen.
Så vilka klubbar har lyckats bäst med sina värvningar? Hockeynews reportrar Mattias Ek och Gustav Tägtström har gått igenom nytillskotten och betygsatt dem och fått fram ett snitt lag för lag.
Så här ser rankingen ut.
ANNONS
14) Rögle: 1,5
Petr Kvaca 2
Thomas Grégoire 1
Johannes Johannesen 1
Rodrigo Abols 3
Albin Sundsvik 2
Ludvig Claesson 1
Simon Ryfors 1
Brandon Davidson 1
Kommentar: Här har vi ett gäng som verkligen inte lyckats med årets värvningar. Den ende av dem som egentligen gjort ett bra jobb så här långt är Rodrigo Abols, resten har mycket att bevisa. Framför allt en spelare som Simon Ryfors som många trodde skulle ha en chans att ta hem hela SHL:s poängliga. Även backen Thomas Grégorie har fått en hel del skit för sitt spel under inledningen av säsongen och varit bänkad till och från. Målvakten Petr Kvaca, med meriter från det tjeckiska landslaget, togs in för att spetsa till målvaktskampen med Christoffer Rifalk men så här långt har ingen av dem övertygat.

13) Timrå: 1,67
Tim Juel 1
Filip Hållander 1
Olli Juolevi 3
Kommentar: Timrå fick behålla i princip alla namn de ville behålla inför den här säsongen och från start handlade det bara om två nyförvärv. Målvakten Tim Juel togs in från Oskarshamn för att spetsa till kampen om förstaspaden i Timrå men det har inte varit i närheten av en kamp så här långt dock Jacob Johansson gjort det bra så gott som hela tiden samtidigt Juel har torskat båda sina matcher. Filip Hållander hade även han höga förväntningar på sig men hemvändaren har inte alls fått det att stämma så här långt. 23-åringen fick inleda säsongen i Timrås toppkedja med Anton Lander och Jonathan Dahlén, men det såg katastrofalt ut och numera huserar Hållander i tredjekedjan. Backen Olli Juolevi, tidigare draftfemma, har fått ta ett stort ansvar sedan han plockades in på ett korttidskontrakt för ett tag sen och han har gjort det bra.

12) Oskarshamn: 1,77
Alexander Anderberg 1
Emil Kruse 1
Nick Olesen 2
Gustaf Westlund 1
Marek Langhamer 2
Oscar Engsund 1
Mikkel Öby-Olsen 1
Lukas Jasek 3
Viktor Lodin 4
Hampus Karlsson 1
Logan Hutsko 3
Dalibor Dvorsky 1
Olli Palola 2
Kommentar: Nej, det här är ingen vacker läsning, vare sig om man är en Oskarshamsupporter eller om man heter Thomas Fröberg. Efter tio spelade matcher är det egentligen bara Viktor Lodin, Lukas Jasek och Logan Hutsko som gjort det bra i Oskarshamn som har omsatt en hel del spelare från den förra säsongen. Övriga nyförvärv, med hemvändaren Oscar Engsund i spetsen, har verkligen inte fått det att stämma så här långt. Vilka kan lyfta då? Ja, rimligtvis så borde man kunna begära en hel del mer av Engsund och Langhamer. När det gäller stortalangen Dalibor Dvorsky så har han tackat för sig och återvänt till St Louis Blues organisation. Troligen väntar juniorhockey istället för SHL – eller Hockeyallsvenskan.

11) Linköping: 2,0
Arvid Aronsson 2
William Worge Kreü 2
Remi Elie 3
Taylor Leier 1
Lance Bouma ?
Kommentar: LHC har lagt till mer tuffhet och mer fysik genom värvningarna av Remi Elie, Arvid Aronsson, William Worge Kreü och nyligen även Lance Bouma, bara har hunnit spela två matcher för Linköping. Och tittar man i statistiken så hittar man trion Worge Kreü, Elie och Aronsson högst upp i den interna tacklingsligan. Möjligen hade LHC hoppats få ut lite mer poäng än de två mål och fyra assist som har kommit från Remi Elie. Taylor Leier hann bara spela fem matcher, utan att göra nån poäng, innan han blev skadad och har inte kunnat göra sig rättvisa ännu i SHL. Linköping kan komma att behöva värva ytterligare någon forward efter att ha tappat Henrik Törnqvist på grund av skada. Filip Bystedt och Fabian Wagner kan försvinna iväg på JVM i december och början av januari.

ANNONS

10) HV71: 2,18
Åke Stakkestad 1
Isac Brännström 3
Olle Strandell 1
Oskar Stål Lyrenäs 3
Tommi Tikka 2
Mikael Seppälä 2
Kalle Maalahti 2
Victor Brattström 1
Henrik Borgström 3
Anton Strålman 3
Bobby Nardella 3
Kommentar: HV71 hade högre förhoppningar på sina nyförvärv. Henrik Borgström och Isac Brännström har varit bra med André Petersson, men inte lika bra som André P. Det är det inte många i SHL som är, i och för sig. Backarna Anton Strålman och Bobby Nardella har bytt Nordamerika mot SHL och kommit in bra framför allt offensivt. Även förre Rögle-forwarden Oskar Stål-Lyrenäs har blixtrat till. I övrigt har det inte riktigt blivit några lyft. VM-backen Seppälä, landslagscentern Tikka och målvakten Brattström behöver upp minst en nivå för att bidra till lagets välmående på isen. Allsvenska duon Stakkestad och Strandell har också haft det kämpigt på SHL-nivå hittills.

9) Örebro: 2,63
Ludvig Larsson 3
Samuel Johannesson 4
Axel Sundberg 2
Robin Norell 2
Hannes Björninen 4
Glenn Gustafsson 1
Linus Arnesson 1
Jonathan Lekkerimäki 4
Kommentar: Här har vi ett lag som prickat hyggligt rätt med flera av sina nyförvärv. Mest sticker kanske Hannes Björninen ut som börjat producera poäng på allvar efter en säsong i Brynäs fjärdekedja. I Örebro har han fått en mer offensiv roll och verkligen levererat. Även Jonathan Lekkerimäki och Samuel Johannesson har gjort det riktigt bra i Örebrotröjan, den förstnämnde har prickat in en hel del mål så här långt och Johannesson är precis så bra som vi hade förväntat oss. En sån som Glenn Gustafsson måste man kunna begära mer av. Han är utsedd till lagkapten och har krav på sig därefter.

8) Malmö: 2,75
Janne Kuokkanen 4
Thomas Berg-Paulsen 2
Albert Sjöberg 1
Johan Ivarsson 2
Jakub Galvas 3
Teemu Kivihalme 4
Lauri Pajuniemi 3
Alan Quine 3
Kommentar: Nye förstecentern Janne Kuokkanen har med eftertryck visat sig ha en väldigt hög högstanivå och tio poäng på tio matcher är beviset. Ändå känns det som att det finns ännu mer att få ut av honom. Kanske kommer det när han och Lauri Pajuniemi har hittat den där tredjelänken i kedjan. Unge William von Barnekow har tagit chansen på slutet och där kan Tomas Kollar mycket väl ha hittat rätt nyckel. Den tredje lyckade finländska värvningen är backen Teemu Kivihalme som gärna går på offensiven och det har gett utdelning med inte mindre än fyra mål. Jakub Galvas, den tjeckiske backen, är också ett fint inslag i backbesättningen. Albert Sjöberg har haft det svårare och lånas ut till Tingsryd för matchning.

ANNONS

7) Luleå: 2,78
Ludvig Jansson 2
Nikola Pasic 4
David Lilja 2
Patrik Zdrahal 1
Marcus Hardegård 4
Pontus Andreasson 2
Oscar Eklind 4
Frédéric Allard ?
Linus Omark 3
Oskari Laaksonen 3
Kommentar: Många i Luleå hoppas att Linus Omark ska leda laget till ett andra SM-guld i klubbens historia. När han var hemma 2021/2022 tog sig Luleå till final och Omark satte ett nytt klubbrekord genom att ösa in 58 poäng. Man kan diskutera om det är ett rimligt krav. I början har det gått lite trögt poängmässigt, kanske mest för kedjekamraten Pontus Andreasson, men kedjan skapar chanser och lämnar tröttkörda motståndare efter sig i byte efter byte. Nikola Pasic har fått en raketstart i sin nya klubb, men så har han erfarenhet av SHL och är inte purung längre. Fysiske Oscar Eklind och offensivt begåvade backen Marcus Hardegård är andra utropstecken. Patrik Zdrahal har redan fått tacka för sig och har åkt hem till Tjeckien.

6) Skellefteå: 2,8
Anton Heikkinen 2
Oscar Lindberg 4
Martins Dzierkals 2
David Rautio 4
Dylan Sikura 2
Kommentar: Det är väl egentligen bara Oscar Lindberg som kan anses vara en riktig fullträff av Skellefteås nyförvärv. David Rautio har bara fått chansen i en SHL-match den här säsongen men då gjorde han det riktigt bra. Nu när både Gustaf Lindvall och Linus Söderström är tillbaka så är han mer eller mindre överflödig. Dylan Sikura hade vi rätt så höga förväntningar på men han har inte alls fått det att stämma så här långt även om han stod för en snygg framspelning i tisdagens CHL-seger mot Innsbruck. Heikkinen gjorde det bra i Mora men har inte riktigt fått det att lossna på den här nivån.

5) Växjö: 2,86
Marcus Sylvegård 4
Emil Sylvegård 2
Eric Martinsson 3
Noah Östlund 3
Dylan McLaughlin 2
Zach Giuttari 2
Gabriel Carlsson 4
Adam Brodecki ?
Kommentar: Inget av nyförvärven har fallit ur ramen även om man förväntar sig betydligt mer av en sån som Emil Sylvegård. Brorsan Marcus har gjort det betydligt bättre med sex mål på de tio första matcherna. Även Gabriel Carlsson har imponerat så här långt. Han får en hel del speltid och har producerat offensivt. Noah Östlund har fått en bra start på sin första riktiga SHL-säsong och Eric Martinsson är precis så stabil som vi hade trott. Giuttari och McLaughlin, nu är han är tillbaka efter en hjärnskakning, förväntar vi oss mer av.

ANNONS

4) Frölunda: 2,89
Henrik Tömmernes 4
Linus Öberg 2
Max Lindroth 2
Isac Heens 3
Carl Klingberg 4
Linus Högberg 4
Gustav Rydahl 2
Malte Strömwall 3
Erik Thorell 2
Kommentar: Förväntningarna – och kraven – är enorma på hemvändande stjärnbacken Tömmernes. Det har varit en trevande inledning på återkomsten, men det märks att han börjar bli mer och mer bekväm och mot HV71 kom första målet. Nu är han uppe på respektabla åtta poäng på elva matcher. Spelet flyter på. Calle Klingberg och Linus Högberg är två andra fullträffar av sportchefen Fredrik Sjöström. Klingberg är en energispruta och stark framför motståndarmålen. Högberg är klok, poänggörande och ett lyft för backsidan. Kanske något baklängesmål för mycket. Malte Strömwall börjar också att få utdelning i sitt spel och kräver massiv bevakning vilket underlättar för kedjekamrater och laget.

3) Leksand: 3,0
Filip Larsson 4
Max Véronneau 4
Eddie Larsson 2
Lukas Vejdemo 3
Fred Nilsson 2
Kommentar: Målvaktsskiftet där Filip Larsson ersatt Kasimir Kaskisuo som utmanare till Mantas Armalis har verkligen blivit lyckat. Larsson höll nollan i sina två första SHL-matcher i karriären och hjälpte Leksand till nödvändiga trepoängare. Max Véronneaus återkomst efter en säsong i San Joses farmarlag i Nordamerika hade en del frågetecken eftersom han inte spelade så mycket i farmarligan och tvingades genomgå en axeloperation i våras. Och han missade försäsongen. Men i SHL har han hittat tillbaka snabbt som attan. Han är poängbäst i Leksand och med tiden kommer nog även målskyttet. Djurgårdscentern Lukas Vejdemo är en annan värdefull ny spelare. Leksand mår bra av hans aggressivitet.

2) Modo: 3,22
Erik Walli Walterholm 4
David Rundblad 3
Olle Eriksson Ek 3
Sampo Ranta 3
Sam Vigneault 4
Mikael Ruohomaa 3
Kristians Rubins 3
Lassi Lehtinen 4
Danny O’Regan 2
Kommentar: Sportchefen Henrik Gradin har gjort det riktigt bra på värvningsfronten. Den ende som inte får ett bra betyg så här långt är Danny O’Regan som har sett lite slö ut inledningsvis trots att han lyckats producera tre poäng på fem matcher. Målvakten Lassi Lehtinen har vunnit några matcher åt nykomlingen nästan på egen hand och den välväxta duon Sam Vigneault och Erik Walli Walterholm har fått sitt stora genombrott i SHL. David Rundblad, Sampo Ranta, Olle Eriksson Ek och Kristians Rubins är alla och nosar på en fyra i betyg. Mikael Ruohomaa har varit borta en del, men andas hög klass.

1) Färjestad: 3,38
Carl Lindbom 5
Jonathan Andersson 3
Liam Öhgren ?
Joel Kellman 3
David Tomasek 4
Carl Dahlström 4
Max Lagacé 3
Magnus Nygren 3
Jérémy Groleau 2
Kommentar: Carl Lindbom tog Hockeyallsvenskan med storm förra hösten i Djurgården. Han har börjat på samma sätt i SHL med Färjestad. Lindbom är lugn och trygg, ung och med ett självförtroende som kan ta betydligt längre tid att skaffa sig. Även målvaktskollegan Max Lagacé ger Färjestad en stabilitet. Nye tjeckiske centern David Tomasek har snabbt blivit en publikfavorit i Karlstad hos FBK-supportrarna och ett bra sätt är förstås att leda en toppkedja, snitta nära på en poäng per SHL-match och dessutom pricka in en massa mål. För defensiven är Carl Dahlström en stor resurs och boxplay har fått en ny dimension med honom. Hemvändande Magnus Nygren har imponerat efter lång frånvaro, inte bara de sex åren i Davos, utan även efter skada. Överlag har Färjestad lyckats förträffligt med värvningarna.

ANNONS

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln