HockeyNews
PLUS

Playerranking – bästa SHL-spelarna första femtedelen

(29146) Playerranking EK
Bildbyrån / Hockeynews
ANNONS

Publicerad: 17 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
SHL har kommit ungefär en femtedel in på säsongen. Mattias Ek har gått igenom lagen och plockar här ut den hetaste spelaren i de 14 SHL-lagen.
De bästa spelarna i respektive lag är sedan rankade inbördes i denna playerranking.
ANNONS

14) Modo – Erik Walli-Walterholm, f

Kommentar: I förhållande till förväntningarna på sig har EWW gjort stor succé i skrällgänget Modo. Tre mål och sex assist på tio matcher är riktigt bra utdelning. Kedjan med honom, Sam Vigneault och Johan Södergran drog igång nykomlingen och nu är fart och ånga uppe.

13) Malmö – Teemu Kivihalme, b

ANNONS

Kommentar: Med fria tyglar bryter han sig igenom motståndarförsvaren och det har gett utdelning. Efter tio SHL-matcher är det han och Skellefteås Axel Sandin Pellikka som har gjort fyra mål var – bäst bland ligans backar. I lika styrka har han spelat 7–2. Inte illa.

12) Rögle – Michael Kapla, b

Kommentar: Han har varit SHL:s poängstarkaste back de senaste fem matcherna och gjort två mål och fem assist och snittat nästa 23 minuter per match. Med sina två mål och sex assist på åtta matcher är han i topp i backarnas poängliga i SHL.

ANNONS

11) Linköping – Ty Rattie, f

Kommentar: Ser ut att ha fått ordning på sitt spel så att det håller över hela isen den här säsongen. Kanske är det också det som har gjort att han slåss i den absoluta toppen av poängligan. Rattie bjuder på ljuvliga dragningar och visar god form.

10) Örebro – Jonathan Lekkerimäki, f

ANNONS

Kommentar: Den 19-årige högerskytten har kommit in som en frisk höstvind och vispat in fem mål på sina första tio SHL-matcher i Örebro. Och då har han bara dragit iväg 33 skott varav 17 träffat mål. Tre av hans fem mål har kommit i powerplay. Fler mål med fler skottmöjligheter?


Jonathan Lekkerimäki, 19, har gjort fem SHL-mål på tio matcher för Örebro. Foto: Bildbyrån.

9) Växjö – Kalle Kossila, f

ANNONS

Kommentar: Starten med fem mål och fem assist på tio SHL-matcher skvallrar om att det här kan bli en rolig säsong för Kossila. Det började förstås ännu bättre när han kom till Växjö ifjol, men nu ser han mer involverad ut och är inte enbart en vass målskytt.

8) Skellefteå – Axel Sandin Pellikka, b

Kommentar: Vilken talang, vilken lirare – och vilken skarp målskytt. Fyra mål ger honom delad förstaplats i backarnas skytteliga. Det märkvärdiga är ändå att han ännu efter tio SHL-matcher i höst inte har varit inne på ett enda mål bakåt i lika styrka.

ANNONS
LÄS MERPlayerranking – här är de bästa spelarna i SHL-starten


7) Oskarshamn – Viktor Lodin, f

Kommentar: Oskarshamn har sju spelare i laget som inte ens har varit inne på ett mål framåt i seriestarten. Lodin är inte en av dem. Han har gjort tio poäng på tio matcher och kallar sig själv för ”värdelös”. Men det stämmer ju inte. Hela IKO måste vara bättre för att lyfta.

6) Färjestad – Per Åslund, f

Kommentar: Skadebekymmer gjorde inte försäsongen eller början av SHL-säsongen rolig för den här 37-årige trotjänaren. Men när han väl värmt upp ljumskarna så håller han toppklass. Fyra mål, tre assist på de senaste fem matcherna gör honom till formbäst i ligan. Wow!


Per Åslund, 37, är hetast i SHL poängmässigt senaste fem matcherna. Foto: Bildbyrån.

5) Frölunda – Max Friberg, f

Kommentar: Underläge efter en period mot HV71 med 4–0. Friberg vid intervjumikrofonen i TV4 för att förklara raset. Vad som sedan hände på isen är en klassiker. Friberg stod för två mål och två assist i 6–4-vändningen. Friberg är en utmärkt ny lagkapten och ledare för Frölunda.

4) Luleå – Oscar Eklind, f

Kommentar: Den 25-årige trelleborgaren har flyttat till Norrbotten och visat sig vara en målkung. Det är inte alla spelare som har värvats till Luleå som kan skryta med det. Eklind sänkte Växjö med ett hattrick och har gjort sex mål i inledningen. Ett mål fler i Luleå än vad han gjorde på hela förra säsongen i Brynäs.

3) Leksand – Filip Larsson, mv

Kommentar: Resultat och prestationer varierar för laget, men Larsson har skaffat sig själv en bra start på SHL-karriären i Leksand. Faktum är att stockholmaren toppar räddningsligan i SHL med smått enastående 95,42 i räddningsprocent.

2) Timrå – Robin Hanzl, f

Kommentar: Under hösten har den tjeckiske centern varit Timrås genomgående bästa spelare. Nu är han dessutom i ledning i SHL:s poängliga och har dragit ihop tolv poäng (3 + 9) på tio matcher. Fortsätter han så här blir det nytt personligt poängrekord. Som bäst har han gjort 40 poäng i SHL.

1) HV71 – André Petersson, f

Kommentar: Månader av rehab och bara två träningsmatcher. Så såg lagkaptenens förberedelser ut inför säsongen. Nu är han i landslagsform igen. Sex mål på de senaste fem matcherna är ett kvitto på det. För HV:s skull är det bara att hoppas att hans form smittar av sig.


André Petersson har smällt in sex mål de senaste sex SHL-matcherna. Bäst i ligan. Foto: Bildbyrån.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln