HockeyNews
PLUS

Minst PP-tid för Djurgården – "Garpen" missnöjd

(27777) Johan Garpenlöv
Michael Campanella/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 3 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Djurgården saknade tre backar på träningen inför matchen mot Mora så powerplay-enheterna fick ett nytt utseende.
Men just powerplay är något Djurgården inte har fått mycket av i seriestarten – minst PP-tid i Hockeyallsvenskan.
– Nånting händer när vi spelar, så är det bara, säger Djurgårdscoachen Johan Garpenlöv till HockeyNews.
ANNONS

Efter 5–3-segern mot Björklöven i den allsvenska premiären hade Djurgården ännu större problem att vinna mot bottentippade Västervik och Tingsryd.

Det blev två övertidssegrar med 3–2 efter stora besvär.

– Det var lite som jag sa till dig inför, att vi går från ett fullsatt Hovet med tifon och ett jävla tryck, alla är påslagna, till Småland och till mindre orter. Lag vi förväntas vinna mot. Där måste vi lära oss hur vi ska spela mot den typen av lag och vara konsekventa i det. Det har vi pratat mycket om under veckan som var och vi måste göra det igen. Det är lite där vi är just nu, säger Djurgårdens huvudcoach Johan Garpenlöv efter tisdagsträningen på Hovet.

ANNONS

Han tillägger och understryker:

– Jag är jättenöjd att vi vann matcherna. Det är en styrka. Vi kommer tillbaka i två matcher i rad och vinner. Det är ju starkt. Det tar vi med oss.

Men spelet hackade på grund av en rad tappade puckar och passningar som inte satt där de skulle.

ANNONS

– Det blir en frustration när inte spelare riktigt kuggar i. Det är det vi försöker jobba med, vi har en plan och vi förhåller oss till den planen och framför allt är ödmjuka i besluten. Även när vi möter lag som vi förväntar vinna mot så är det samma sak som gäller som mot Björklöven. Vi ”riskar” inte. Vi är inte dumma i våra beslut helt enkelt, säger Garpenlöv bestämt.

Mora kommer till Hovet efter en trepoängare hemma i premiären mot Södertälje till två förluster dels hemma mot nykomlingen Nybro, dels borta mot Brynäs.

Djurgårdens förväntade konkurrent i toppstriden, Brynäs, slog Mora med förkrossande 7–1.

ANNONS

– Jag har inte sett hela matchen, men Brynäs är ett bra lag och de fick ganska bra utdelning på det de skapade och sånt kommer att ske ibland. Jag förväntar mig ett Mora som kommer att vara ett helt annat Mora än mot Brynäs, så det kommer att bli en tuff match för oss. Då är vi tillbaka till det där igen, det vi gör. Det är där vi hamnar hela tiden.

Och då blir det ett annat Djurgården än mot Västervik och Tingsryd?

– Det hoppas jag.

ANNONS

LÄS MERGarpenlövs vädjan – krymp isytan: "Ger bättre spelare"

Djurgården saknade backen Alexander Ytterell på tisdagen på grund av sjukdom.

– Vi hoppas att han är tillbaka imorgon, men vi får se, säger Garpenlöv.

ANNONS

Den andra powerplay-backen, Axel Andersson, har en match till att avtjäna på sin avstängning från premiären mot Björklöven.

Men Andersson väntas inte tillbaka på fredag mot Östersund heller. Han är fortsatt skadad och beräknas bli borta i en till två veckor till, enligt uppgift.

– Vi har passat på att vila honom och han får rehabilitera sin skada så förhoppningsvis är han tillbaka inom kort, säger Johan Garpenlöv.

ANNONS

Om Ytterell inte kan spela på onsdagen går Edvin Hammarlund in i en powerplay-uppställning. Kevin Karlsson vikarierar redan i powerplay.

Djurgårdsbacken Calle Odelius spelade natten till tisdagen i NHL-klubben New York Islanders träningsmatch mot New Jersey (förlust med 6–5). Odelius spelade 16:44 och hade minus-ett i plus/minus.

– Han spelade i natt och ett beslut ska tas de närmaste dagarna om han ska vara kvar längre eller om han kommer hem, säger Johan Garpenlöv.

ANNONS

För att täcka upp på backsidan finns Tyresö/Hanviken-lånet Oscar Lundin och han har förlängt sitt korttidskontrakt med Djurgården ytterligare en gång.

– Han är här den här månaden ut om jag förstår det rätt, säger Garpenlöv.

Lundin har gått in bland de sex spelande backarna när Djurgården har saknat folk och mot Tingsryd spelade han nästan 15 minuter och var plus ett i plus/minus.

ANNONS

– Han har fått spela i stort sett varenda match. Han håller på att växa in i det här. Han kommer från division ett. På försäsongen mötte vi i stort sett bara SHL-lag och lag från finska högsta ligan (TPS). Han har en del att lära och håller på att växa in i det och han är medveten om det. Jag tycker att han tar steg hela tiden, säger Garpenlöv.

Djurgårdens huvudcoach låter inte riktigt nöjd med det offensiva spelet i de två bortamatcherna. Men några förändringar i kedjorna ser inte ut att vara på gång.

– Det hänger väl ihop med spelet med puck, att vi blir mer rejäla i det och då kommer säkert målen också. Sedan har vi haft tre powerplay på tre matcher och vi har ett ganska vasst powerplay så där är det några mål vi också kanske saknar.

Djurgården har inte gjort något mål i numerära överlägen, men har alltså bara haft sex minuter i powerplay i inledningen. Att jämföra med andra förväntade topplag som Björklöven som har spelat över 38 minuter i powerplay på fyra matcher. Serieledande nykomlingen har över 26 minuter i powerplay och SSK ligger på över 20 minuter.

Garpenlöv biter sig i tungan när frågan kommer…

Tycker du att ni skulle ha haft fler powerplay?

– Man får ju inte… hehe. Man får inte säga så mycket. Men det är klart att efter tre matcher har vi tre powerplay och tittar du snittet på alla andra lag har de åtta powerplay efter tre matcher. Nånting händer när vi spelar, så är det bara.

Påpekar ni det?

– Ja, jag vet inte. Vi försöker ju, men det hjälper ju inte.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln