HockeyNews
PLUS

Playerranking – här är de bästa spelarna i SHL-starten

(29146) Playerranking EK
Bildbyrån / Hockeynews
ANNONS

Publicerad: 3 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
SHL har hunnit in i oktober och en rad spelare har börjat bättre än andra.
Mattias Ek går här igenom de 14 SHL-lagen och utser den i varje lag som han tycker har varit bäst i inledningen.
De bästa spelarna i respektive lag är sedan rankade inbördes i denna playerranking.
ANNONS

14) HV71 – Henrik Borgström, f

Kommentar: Det är ju dessvärre för HV:s del att det inte handlar om vem som har varit bäst så här långt utan snarare vem som har varit minst dålig. Borgström har gjort en del poäng (2 + 3) och framför allt tekat stabilt totalt sett. Men det är många i HV71 som behöver vara mycket bättre.

13) Leksand – Kalle Östman, f

ANNONS

Kommentar: Det är många om och men i Leksand. Om det inte hade varit för Anton Lindholms matchstraff och fem matchers avstängning så hade han legat bra till här. Men Kalle Östman står för jämnhet. Han har inte varit inne på något baklängesmål på sina fyra matcher. Något säger väl det.

12) Rögle – Adam Engström, b

Kommentar: Den unge och oerhört skridskoskicklige sörmlänningen har varit ett av förhållandevis få glädjeämnen i Rögle i starten. Han briljerar med sin rörlighet och sina offensiva styrkor. Rögle behöver som lag spela bättre i defensiven.

ANNONS

11) Timrå – Magnus Pääjärvi, f

Kommentar: Han behövde bara 1.38 på sig i premiären för att fixa Timrås första mål för säsongen – i boxplay. Rapp på rören har han alltid varit och med tre mål på sex matcher har han fått en fin start som sprider sköna vibbar. Hans 8–0 i plus/minus på sex matcher gör att han vinner på målfoto före Robin Hanzl.


Magnus Pääjärvi har trampat gasen i botten för Timrå. Foto: Bildbyrån.

ANNONS

10) Malmö – Adam Ollas Mattsson, b

Kommentar: I konkurrens med Janne Kuokkanen har Ollas Mattsson visat hög klass i inledningen. Backklippan är både stabil i defensiven och bidrar även med sitt pucksäkra spel i offensiven. Ollas Mattsson är även vass i det fysiska spelet.

9) Luleå – Brendan Shinnimin, f

ANNONS

Kommentar: Han var bäste forward i Luleå under andra halvan av serien och han har varit på en väldigt hög nivå i match efter match i höst. Toppar interna poängligan, skjuter flest skott och har prickat in tre mål i powerplay.

8) Linköping – Marcus Högberg

Kommentar: I ett lag med fem raka förluster står Högberg för insatser som ger LHC chansen att åstadkomma något framåt. Mot HV i premiären var han den som fixade två poäng. Att ha 93,3 i räddningsprocent i LHC är enastående.

ANNONS

7) Växjö – Kalle Kossila, f

Kommentar: Skönt för Växjö att Kossila hann bli spelklar till SHL-premiären då han var skadad i slutspelet. Han var även borta på försäsongen. Växjö är kort sagt skadedrabbat. Så Kossilas fina mål- och poängform med fem mål på sex matcher är välkommet.

6) Örebro – Jonathan Lekkerimäki, f

ANNONS

Kommentar: Det är mycket som har varit bra i Örebro. Inte minst målvakts- och försvarsspelet. Och så kommer 19-årige Lekkerimäki in från allsvenska Djurgården och smäller in puckar i SHL-starten. Först tre mål i tre raka matcher och totalt fyra mål på sex SHL-matcher.


Jonathan Lekkerimäki, 19, började SHL-säsongen med att göra mål tre matcher i rad. Foto: Bildbyrån.

5) Skellefteå – Oscar Lindberg, f

ANNONS

Kommentar: Lindbergs återkomst till Skellefteå har gett laget tyngd åt alla håll och kanter. En härförare som inger respekt. Så här långt har han producerat tre mål och tre assist på sex matcher ändå med en bestående känsla av att han kan ännu mer…

4) Frölunda – Lasse Johansson, mv

Kommentar: Premiären borta mot Timrå, då han blev utbytt efter tre baklängesmål i den första perioden, är glömd. Johansson spelar med lugn, är konsekvent och hela Frölunda litar på sin målvakt. Vid sidan av Johansson har unge centern David Edstrom varit ett utropstecken.

ANNONS

3) Oskarshamn – Viktor Lodin, f

Kommentar: Han har jobbat sig uppåt och hamnat i förstakedjan med Patrik Karlkvist och där Ahti Oksanen flyttat in som center. Lodin toppar nu hela SHL:s poängliga med sina tre mål och sex assist på sex SHL-matcher.

Det är främst i defensiven IKO har sina brister.

ANNONS

2) Modo – Sam Vigneault, f

Kommentar: Smått omöjligt att jämföra Vigneaults start i HV i SHL med den han har fått i Modo. I mångt och mycket personifierar han Modos rivstart och framåtanda. ”Big Sam” leder Modos och SHL:s bästa och tyngsta kedja med kamraterna Johan Södergran och Erik Walli Walterholm.

1) Färjestad – Carl Lindbom, mv

ANNONS

Kommentar: Den 20-årige stockholmaren har gett både sig själv och Färjestad en smakstart på säsongen. SHL-rookien har spelat fyra matcher, vunnit samtliga fyra, bara släppt in tre mål och fixade sin första nolla mot Leksand i lördags. Vilken entré i SHL!


Succéfylld start i Färjestad för Djurgårdsvärvningen Carl Lindbom. Foto: Bildbyrån.

PLUS gratis i en månad! (ord pris: 69). Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln