HockeyNews
PLUS

Stillman om AIK-satsningen och om uppbrottet från HV71

(29143) Fredrik Stillman-split med Zion Nybeck
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 2 oktober 2023

FacebookXWhatsApp
Fredrik Stillman fick kicken av sin moderklubb HV71. Efter det tunga avskedet hörde AIK av sig och Stillman nappade.
Här berättar HV-legendaren om sin glädje över nysatsningen i Stockholm, men också om den smärtsamma avslutningen i moderklubben.
ANNONS

AIK har knutit till sig den erfarne hockeyprofilen Fredrik Stillman, 57, som ett stabilt stöd för den betydligt yngre huvudcoachen Anton Blomqvist, 33.

Ett lite överraskande drag av sportchefen Niklas Persson, och av Stillman, eftersom HV71-legendaren inte tidigare varit i någon annan svensk klubb. Vare sig som spelare eller som ledare.

– Det lyste i ögonen på personerna jag pratade med. Anton till att börja med. Det gör det väl alltid, kanske. Jag kände att det fanns nånting där. Man ville nånting. Sedan förstod jag på ”Pajen” (Persson) att de skulle göra en satsning. Det fanns lite pulver nu i kanonerna, så jag kände att det blir spännande. Då kommer man in i ett bra läge och kan påverka lite. Det var bra vibbar, säger Stillman till HockeyNews om flytten till AIK.

ANNONS

Hovet är charmigt, men slitet och ska försvinna som matcharena 2025 och bara vara kvar som träningsrink.

– Man förstår att det finns utmaningar i Stockholmshockeyn på ett högre plan med ekonomi och så vidare. Men det får andra sköta. Det är skönt att vara assisterande, så slipper man den biten, säger Stillman med ett leende.

Vilka utmaningar ser du?

ANNONS

– Om man ser till det sportsliga så känner jag verkligen framåtandan, alltså. Att man vill nånting. Sedan förstår jag att det finns höga krav. Yttre höga krav från fans och sponsorer och gamla AIK:are som anser att AIK ska vara i SHL. Och det skriver väl jag under på också, men nu känns det som  att nu blir det på riktigt på nåt sätt med de här rekryteringarna. Nu finns det lite resurser helt enkelt, säger Stillman om AIK:s nyförvärv framför allt från Kanada.

LÄS MERZion Nybeck: "Då tror jag vi blir riktigt farliga"

AIK tog sig till kvartsfinal förra säsongen, men var inte nära toppen. Men det ska det bli ändring på är det tänkt. Och AIK vill så klart ta upp kampen med Stockholmsrivalen Djurgården.

ANNONS

– Jag vet inte om jag kan uttala mig om det riktigt. Jag har inte riktigt koll så. Sedan förstår jag att Djurgården var storebror förra året, men nu är det ett nytt år här med nya manskap. Vi ska försöka ställa till det lite tänkte jag… säger Stillman.

Hur ser du på din roll i AIK:s tränarstab?

– Som assisterande ska jag stötta headcoachen naturligtvis och det var en av anledningarna till att jag fick det här jobbet. Sedan ska jag titta lite på det offensiva spelet. Powerplay är det tänkt att jag ska hålla i så det blir den delen av spelet istället för defensiven.

ANNONS

Stillman är själv gammal back och har som coach ofta haft defensiv benkoll. Nu blir det offensiven först.

– Jag kan inte säga att jag har gjort det mycket tidigare, men jag har haft mycket synpunkter på offensiven. Som dribblande back, haha.

– För mig handlar det mer om att få alla att göra samma sak. Att träna in mönster som vi följer även på matcherna. Sedan försöka lyfta killarna på det individuella planet. Det är lika mycket mentalt, att man vågar tro på sig själv, och så vidare. Göra det man har tränat på och inte börja göra annat när det är matcher.

ANNONS


Fredrik Stillman har för första gången gjort klart med en annan svensk klubb än HV71 och stortrivs i AIK. Foto: Mattias Ek/HockeyNews.

När HV71 var på väg mot ett nytt kval i SHL fick både huvudcoachen Tommy Samuelsson och den assisterande coachen, HV-ikonen Fredrik Stillman, sparken i slutet av januari. Ett hårt slag för Stillman som återvände till sin moderklubb för att hjälpa laget upp från Hockeyallsvenskan 2021. Då hade Stillman coachat i både KHL och Schweiz efter att ha lämnat HV71 våren 2015.

Uppdraget att ta HV tillbaka till SHL ihop med Tommy Samuelsson lyckades. Men sedan sopades det rent på nytt när det gick tungt i SHL.

ANNONS

Hur är det med den röda tråden i HV71, tycker du?

– Nu har jag egentligen lagt det bakom mig, men för att ge nåt slags diplomatiskt svar på det här så känns det otroligt bittert när man blir framplockad som den som ska sköta återtåget. Man är den viktigaste personen i världen och så går det 18 månader och så är man inte aktuell längre.

Fredrik Stillman berättade för HockeyNews om uppbrottet från HV71 precis före SHL-säsongens start och han låter besviken när han berättar att det var så tyst från den klubb som han har vunnit ett SM-guld med som spelare och tre SM-guld som tränare och sportchef.

ANNONS

– Det var det som var mest anmärkningsvärt kan jag tycka.

– Jag fick aldrig ett samtal ens. Det var aldrig nån som hörde av sig. Det var smärtsamt på riktigt kan jag säga. Det tog lång tid att smälta det att det faktiskt var så att man bara var en bricka i spelet. Och det är ju deras rätt att ta ut de ledare som de tror ska leda laget, men det det tog i hjärtat kan jag säga.

HV71 har haft en lång period av kortsiktiga beslut på ledarsidan där coacher har bytts ut på löpande band. Och Stillman ser inte att det finns någon röd tråd på det sättet.

ANNONS

– Nej, det är bara att titta på hur det har sett ut de senaste åren så är det solklart nej på den frågan. Utan att kasta skit eller vara bitter på det sättet, men det finns det ju inte. Det är bara att titta på de lagen som har framgång över tid, hur de beter sig. Växjö till exempel, Skellefteå, Frölunda. Där får man se och lära lite.

Stillman tillägger snabbt:

– Med det sagt så tar inte det bort min glädje över att vara här. Det här känns verkligen rätt. När väl krutröken hade lagt sig och det hör dök upp, det här ska bli roligt! Det här brinner jag för.

ANNONS

I AIK bubblar det underifrån och talanger bultar på dörren till A-laget.

– Det är grym återväxt här. Vi har haft tre-fyra forwards uppe och fyra backar uppe. De måste göra ett fantastiskt jobb i ungdomssektionen med (Anders) Gozzi i spetsen. Det kryllar av dem, det är jätteroligt att se, säger Fredrik Stillman på sin nya arbetsplats.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln