HockeyNews
PLUS

Han ger HV ett lyft – men när vänder det för Leksand?

(28793) Powerranking Ek Sjöberg
HockeyNews

Publicerad: 5 september 2023

FacebookXWhatsApp
Här är HockeyNews senaste Powerranking inför SHL-premiären om nio dagar.
Växjö, Skellefteå och Färjestad är igång i CHL och har fått känna på utländskt motstånd. Malte Strömwall har presenterat sig för Frölundafansen och André Petersson är tillbaka i HV71 efter skada.
Här bjuder Mattias Ek och Henrik Sjöberg på nästa powerranking i SHL inför premiären den 14 september.

14 (14) Modo

Kommentar: Sportchefen Henrik Gradin hinner inte få in den där spetsforwarden lagom till SHL-premiären, men jakten fortsätter.

Modo kan likväl glatt konstatera att Riley Woods är tillbaka från en längre skadeperiod, vilket ger coachen Mattias Karlin lite mer valmöjligheter i kedjekombinationerna. Under SCA-cupen blev det både segrar och förluster och Modo nådde final där Timrå vann med 4–2. Nu väntar Björklöven och sedan genrepet mot Timrå på fredag i Härnösand.

13 (12) Leksand

Kommentar: Resultaten har verkligen inte varit mycket att skryta med och smällarna mot LHC (1–5) och Västerås (1–3) måste ha svidit rejält i Leksandsskinnet. Stjärncentern Marek Hrivik antyder att Leksand har tränat stenhårt på försäsongen för att ha med sig kraften och orken när väl SHL-säsongen börjar.

Men i kombination med skador på en del nyckelspelare är det lätt att det smyger sig in lite huvudbry. Att det finns ett revanschsug efter en rätt svag avslutning på förra säsongen är det däremot inget snack om.

12 (13) Malmö

Kommentar: En tripp till Norge gav både en vinst mot Frisk Asker och en förlust mindre än ett dygn senare mot Vålerengen, som knep en straffseger. Malmö tycks ha hittat en toppkedja med Carl Persson, Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi där den finländska duon har varit poängbäst på försäsongen. Även nye backen Jakub Galvas ser ut att bli en poängbidragande spelare. På lördag är det genrep i Jönköping mot HV71.

11 (10) HV71

Kommentar: André Petersson var tillbaka under måndagen och spelade sin första träningsmatch på försäsongen. Och vilken match han gjorde i 5–2-vinsten mot Rögle. Ett äkta klassmål i första krysset där han visade prov på både bollkänsla och pricksäkerhet. Det blev en energikick för HV med Petersson tillbaka och kedjan med honom, Henrik Borgström och Isac Brännström kan börja arbeta på kemin. På försäsongen har Radan Lenc och Joonas Nättinen sett pigga ut.

Defensivt behöver HV fortsätta att jobba på att släppa till färre chanser.

10 (11) Linköping

Kommentar: Försäsongen 2023 är så mycket bättre än den 2022. Så skrev vi för en veckan sedan. Och det stämmer fortfarande. Trots skador på backen Oscar Fantenberg och centern Remi Elie har LHC hittat sätt att vinna matcher och det har varit något av en öm punkt för Linköping även i SHL.

Kanske är Linköping på väg att lägga grunden till något mer hållbart. Fyra raka segrar är i alla fall en trevlig liten svit för LHC-supportrarna.

9 (9) Örebro

Kommentar: Stortalangen Leo Carlsson har tagit flyget till Kalifornien för att försöka ta en plats i NHL-laget Anaheim. Örebro får snällt vänta och följa utvecklingen i USA.

Förra veckans enda match gav en 5–4-vinst mot HV71. Spelet med pucken såg bra ut. Sämre utan den. Örebro har steg att ta för att hitta jämnheten, men med Jhonas Enroth i målet och en väldigt stark och bred backbesättning ska det här vara ett svårslaget lag. Ett jobbigt lag att möta med slitvargar som Glenn Gustafsson, Emil Larsson, William Wikman med flera. Men vilka kliver fram och producerar i match efter match?

LÄS MERRespekten växer, Frölunda – men smäll för Modo

8 (7) Oskarshamn

Kommentar: Segersviten på försäsongen är bruten och också lite av magin. Framför allt smyger det sig på lite oro när nye förstamålvakten Marek Langhamer inte kunde spela mot Rögle och då blev det förlust. Mest av allt berodde det på den så kallade bristande ödmjukheten. Om man inte är påkopplad mot ett lag som Rögle blir det smisk. 5–0 i baken var kanske en nyttig påminnelse.

Rapporterna runt Langhamer har varit övervägande positiva och det ska inte vara någon fara för SHL-premiären. Förstakedjan med Karlkvist, Jasek och Oskanen tycks vara inskriven och klar. En bärande enhet. Lika viktig blir Langhamer i kassen.

7 (8) Växjö

Kommentar: Växjö stod för en imponerande insats i CHL-premiären borta mot Pelicans och formligen spelade ut sina motståndare och vann med 5–1. Men säg det lag som är utan fläckar? I den efterföljande matchen borta mot Stavanger hade svenska mästarna en 6–2-ledning en bra bit in i den tredje perioden efter lagkaptenen Joel Perssons eleganta mål. Sedan kom en kollaps som mest av allt såg ut som ett norskt jordskred. Växjö tappade till 6–6, men kunde ändå åka hem med två poäng. En nyttig läxa.

Noah Östlund premiärspelade för Växjö och blev tvåmålsskytt. Stortalangen blir spännande att följa i SHL.

6 (4) Luleå

Kommentar: Den stora snackisen i Luleå förra veckan var när SDHL-lagets målvakt Sara Grahn plötsligt fick chansen att kliva in i SHL-laget Luleås matchtrupp inför hemmamötet med Kärpät. Och inte nog med det. Med fem minuter kvar av andra perioden och underläge 2–4 fick Grahn hoppa in – och hon höll tätt under ordinarie tid och Luleå gick ikapp till 4–4 innan det blev strafförlust.

Luleå har lidit av sjukdomar vilket banade vägen för Grahn. Norrbottningarna har få träningsmatcher så att inte kunna spela och träna vettigt stör i uppladdningen.

5 (5) Skellefteå

Kommentar: CHL är igång och Rickard Hugg är het direkt precis som förra hösten. Han öste in mål och poäng för Skellefteå i CHL 2022 och har gjort både mål och två assist i inledningen. Målvakten David Rautio vikarierar med den äran i väntan på Gustaf Lindvall och Linus Söderström. Dessutom är det oerhört roligt att se backarna Axel Sandin Pellikka och Elias Salomonsson som verkar bli ett par procent bättre för varje match. Offensivt är frågan vem som ska ersätta Oscar Möller (eller Kenny Agostino, om man så vill).

4 (7) Timrå

Kommentar: Seger i SCA-cupen – och nu går Timrå för SM-guldet! Båda sakerna går att backa upp även om vi förstås befinner oss i början av september och i sluttampen av försäsongen.

Men med en glödande offensiv, ett tryggt målvaktspar i Jacob Johansson och Tim Juel och med mer än en handfull matchvinnande stjärnor ska Timrå vara ett lag för topp sex i SHL. Emil Pettersson är en av flera som visar kanonform inför säsongsstarten.

3 (2) Färjestad

Kommentar: Förlust i genrepet till CHL mot Örebro (1–4) och sedan vinst borta mot Stavanger (4–2), men förlust borta mot tyska Ingolstadt (2–3) är ju ingen drömvecka resultatmässigt.

Fick vi något svar i målvaktsfrågan? Carl Lindbom spelade i CHL-premiären i Norge och vann. Att han fick förtroendet att starta är både ett tecken på att han ligger före Max Lagacé (som har varit skadad) formmässigt, men kanske också att han är på väg att få samma chans när SHL drar igång. Offensivt kan FBK bättre.

2 (2) Rögle

Kommentar: Det blev ett litet magplask mot HV71 i Halmstad och framför allt saknades skärpan i början av matchen som slutade med förlust, 2–5. Ett orosmoln vilar över Rögle i och med en ansiktsskada på ledande forwarden Dennis Everberg som kan bli borta i allt från två till sex veckor. Att tappa VM-forwarden igen vore en rejäl smäll.

Mot HV visade Rögle bitvis ett rörligt och spännande powerplay där Thomas Grégoire fick göra debut. Simon Ryfors mål i numerärt överläge var en godbit och ett kvitto på alla hot som finns i den spelformen.

1 (1) Frölunda

Kommentar: Malte Strömwall är värvad till Frölunda för att göra mål. Och han hade knappast kunnat få en bättre start än att bli målskytt mot LHC. Ett måltjuvsmål där han svepte runt kassen och prickade rätt. Han spelade i en kedja med Gustav Rydahl och Jere Innala.

Frölunda har en bra defensiv med gediget målvaktspar och fin mix på backsidan. Kommer den där toppcentern under hösten eller vintern som grädde på moset kan det bli extra drag i Scandinavium. Hemvändande Carl Klingberg har producerat bra när han har spelat.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!

Följ ämnen i artikeln