HockeyNews
PLUS

Gradin får stor roll – då ska det bli mål i Djurgården

(28694) Anton Gradin
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se
ANNONS

Publicerad: 17 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Modo-fostrade Anton Gradin är hämtad till Djurgården för att hjälpa till med målskyttet i kampen om SHL-platsen.
Han kommer att få en stor roll direkt.
– Så klart måste man förtjäna det också, men de såg mig som en sån spelare i alla fall och det kändes väldigt kul och inspirerande, säger Gradin till HockeyNews.se.
ANNONS

Anton Gradin har börjat göra sig hemmastadd i Stockholm.

– Det är jättekul, härlig stad. Bra utbud på restauranger och mycket att göra, säger han glatt.

ANNONS

Den målfarlige högerskytten har börjat insupa atmosfären på Hovet även om läktarna ännu gapar tomma med fem veckor kvar till den allsvenska premiären.

– Jäkligt inspirerande. En stor förening så jag ska göra allt för att hjälpa dem ta sig tillbaka till SHL.

23-årige Anton Gradin har sina rötter i Örnsköldsvik och efter succésäsongen i Tingsryd, där han smällde in 27 mål på 52 matcher, var han ett hett byte på spelarmarknaden. Djurgården drog det längsta strået och gjorde klart med Gradin tidigt och det blev ett tvåårskontrakt.

ANNONS

– Jag hade väl lite anbud här och där, men som sagt, Djurgården är en stor förening. Det känns grymt stort att få spela här. När de hörde av sig gick det väldigt snabbt. De såg mig i en bra roll så det kändes jättebra från början.

När Djurgården har börjat träna i kedjor ingår han i en tillammans med Linus Klasen och nye kanadensiske centern Zach Magwood. Gradin ges chansen att fortsätta göra mål i Hockeyallsvenskan och rollen känner han igen.

– Lite samma roll som i Tingsryd. Vara med och producera och ha en offensiv roll. Så klart måste man förtjäna det också, men de såg mig som en sån spelare i alla fall och det kändes väldigt kul och inspirerande.

ANNONS


Nye Djurgårdsforwarden Anton Gradin känner in atmosfären på klassiska Hovet i Stockholm. Foto: Mattias Ek.

Anton Gradin kom till Tingsryd efter två år i den schweiziska storklubben Zugs ungdomsakademi. Och det klickade direkt hemma i Sverige.

– Bra start, bra förtroende, hårt jobb liksom. Det gamla vanliga, klassiska. Man fick det att släppa. Självförtroendet var högt från början i och med att jag fick en bra start. Jag försökte bara bygga vidare på det hela tiden. Jag hade inte så mycket stora svackor utan försökte bara köra på.

ANNONS

LÄS MERAllsvensk genomgång – Djurgården: "Har de vad som krävs?"

Tingsryd slutade näst sist förra säsongen och bara två lag gjorde färre mål än smålänningarna som fick ihop 119 mål på de 52 matcherna. Gradin gjorde alltså 27 mål, eller 22,7 procent av lagets mål. Svårslaget.

Anton Gradin lyckades tillhöra toppen av skytteligan fastän han spelade för ett av bottenlagen.

ANNONS

– Det är en liten förening och de har inte samma budget som Djurgården har. De måste hitta lite små guldkorn som man inte riktigt förväntar sig ska leverera. Lite så blev det i mitt fall. Det var ingen som riktigt visste var jag stod och jag själv hade inte full koll på vad jag stod på allsvensk nivå. Det blev en liten lyckoträff för båda skulle jag säga.

Hur mycket följde du allsvenskan i stort och Djurgården?

– Det är klart man följer. Inte överdrivet mycket, men man har koll på hur det går i serien. De hade ett jäkligt bra slutspel och det var liksom en match ifrån. Vi ska vara med där uppe i toppen igen och fajtas för att gå upp. Absolut.

ANNONS

Anton Gradin hade skrivit på för Djurgården redan innan Stockholmslaget ställdes mot pappa Henrik Gradins Modo i den allsvenska finalen. Och Anton Gradins kontrakt med Djurgården hade gällt även i SHL den här säsongen.

– Ja, det hade det. Det var oavsett. Så det var en lite konstig situation så klart, men man måste vara självisk i en sån situation. Det är klart man ville att Djurgården skulle gå upp. Men, jag kunde inte påverka det heller. Det blev väl helt okej i och med att pappa var på andra sidan, men det är klart jag ville att Djurgården skulle vinna, säger Anton Gradin.

LÄS MERStockholmsderbyn flyttas från Globen till Hovet: "Häftigt"

ANNONS

Henrik Gradin som är sportchef i Modo hade sannerligen förtjänat framgången.

– Ja, jag är stolt över pappas jobb och glad för hans skull. Det är jag verkligen.

Anton Gradin har valt nummer 73 i Djurgården. Och det har sin förklaring.

ANNONS

– Jag har väl aldrig haft något riktigt nummer som jag fastnat för. Jag försökte tänka på en anledning och båda föräldrarna är födda -73 så det fick bli det.

Det blir några 50-årskalas i år då?

– Ja, pappa har fyllt och mamma fyller år i september.

ANNONS

Kände du någon i Djurgården innan du flyttade till Stockholm?

– Jag kände Axel Andersson sedan tidigare. Vi har delat rum på någon camp och nån turnering. Annars var det ganska många nya ansikten, men de har välkomnat mig jäkligt bra så det känns grymt bra.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln