HockeyNews
PLUS

Garpenlöv kan ta över som sportchef i Djurgården: "Får se hur jag tänker"

(28614) Johan Garpenlöv
Andreas Sandström/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 4 augusti 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Johan Garpenlöv skrev på ett nytt kontrakt med Djurgården för att vara huvudcoach kommande säsong. Därefter finns en öppning att ta över som sportchef.
– Vi får se hur jag tänker nästa år och vad Djurgården vill. Vi får se, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.
ANNONS

I slutet av november förra säsongen fick den förre förbundskaptenen för Tre Kronor, Johan Garpenlöv, ta över som huvudtränare i Djurgården efter sparkade Joakim Fagervall.

55-årige Garpenlöv ledde Djurgården till den allsvenska finalen där Modo blev för svårt i den sjunde och avgörande matchen. I maj förlängde han sitt kontrakt med Stockholmsklubben. Det nya avtalet gäller till 2024 med möjlighet till förlängning i ytterligare en säsong. Både Garpenlöv och Djurgården kan välja att bryta kontraktet efter säsongen som kommer.

ANNONS

– Jag tyckte det var kul förra året och jag gillar att bo hemma i Stockholm. Jag gillar Djurgården som förening. Jag vill göra ett nytt försök här helt enkelt, säger Garpenlöv till HockeyNews.se.

Att det inte blev ett rakt tvåårskontrakt förklarar han så här:

– Det är en tuff situation för alla och det är en bra möjlighet för båda, om du tänker på det där med ett plus ett, att känner man att det inte är rätt så har båda möjligheten att göra nånting åt det.

ANNONS

LÄS MERTillbaka på Hovet – Djurgården om skadeläget, Bobby Nardella och truppen

Nuvarande sportchefen K-G Stoppel har berättat för HockeyNews.se att han avser att fullfölja sitt kontrakt som sportchef i Djurgården, men efter den här säsongen får det räcka. Det öppnar för att Johan Garpenlöv kan ta över som sportchef i Djurgården 2024. Garpenlöv medger att det är en möjlighet som han kan tänka sig.

– Jaaa, absolut. Jag har jobbat i stort sett i alla delar. Jag tycker det är jättekul också. Just nu tycker jag att det här är kul. Det är väl också en del i varför vi har ett plus ett. Vi får se hur jag tänker nästa år och vad Djurgården vill. Vi får se.

ANNONS

Garpenlöv förbereder nu sig och laget på den säsong som väntar. Djurgården är kvar i Hockeyallsvenskan efter degraderingen från SHL 2022. Nu ökar konkurrensen då storsatsande Brynäs gasar på för att snabbt ta sig tillbaka till finrummet.

Men Djurgården har å andra sidan lärt sig mycket av säsongen som var.

– Jag tycker att det känns bra. Vi har väldigt många som är kvar, så vi har något att bygga ifrån. Det känns bra och tryggt, säger Garpenlöv.

ANNONS

Djurgården har tappat stortalangerna Carl Lindbom, Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund plus mångsidige centern Lukas Vejdemo.

– VI har fyra nya som ska in i det här. Det är inte så många och det borde förenkla processen. Sedan är det alltid så när det är nytt år och ny säsong att man måste börja om från noll igen och ta de där kliven som man måste göra under resans gång.

Och med fyra nya tänker Garpenlöv på nyckelpositioner där målvakten Viktor Andrén, backen Axel Andersson, centern Zach Magwood och forwarden Anton Gradin kommer in.

ANNONS

– Precis.

För Djurgården var det en turbulent säsong med coachbyte, skador på nyckelspelare som Carl Lindbom och Marcus Krüger och stor omsättning av spelare.

– Vi gjorde en bra resa, men tyvärr räckte det inte hela vägen ut. Sista matchen är väl den match som jag är mest besviken på under slutspelet med tanke på att vi inte riktigt kom upp i nivå och verkligen gav det chansen. Av nån anledning så vägde matchen över till Modos fördel. Man försöker analysera vad det beror på, men jag har inte kommit fram till att det handlar om en sak utan jag tror att det handlar om många olika orsaker. Igen, Modo var bättre än oss i den matchen och det är bara att gratulera.

ANNONS

LÄS MERDå slutar Stoppel som sportchef i Djurgården – han kan ta över

Nu är du med från start vilket måste vara en stor skillnad?

– Det är det ju naturligtvis i och med att vi får sätta igång med grunden från start istället för mitt i säsongen. Även om jag sa det många gånger tidigare, det handlar inte om stora saker man ändrar på. Det är små saker. Men det är ändå beteenden som ska förändras i gruppen och sedan tycker alla olika om olika spelare. När nya kommer in så får spelare andra roller och hierarkin i omklädningsrummet blir lite annorlunda och den processen måste få ta den tid det tar och så där.

ANNONS

Garpenlöv fortsätter:

– Jag kommer att göra samma sak nu som jag gjorde då, bara det att nu börjar alla från noll istället.

Hur ser du på förändringar i hierarkin till den här säsongen då Andrén, Axel Andersson, Magwood och Gradin ska in?

ANNONS

– Alla ska hitta rätt, men det är klart att vi har en grundtanke med hur vi vill formera laget från start. Sedan är det som alltid, det kommer att hända grejer. Det är både prestation och skadebilder som kommer att komma in i den här truppen också.

Magwood är en offensiv center tänkt för produktion?

– Absolut. Nånstans har vi tagit hit honom för att vara en offensiva spelare och då måste han få utrymme att vara det också. Där kommer han att starta.

ANNONS

Även Axel Andersson och Anton Gradin är offensivt duktiga spelare?

– Ja, det är offensiva spelare. Målskytte. Axel är en puckskickligt back. Lite av det vi saknade förra året i spelet bakifrån, att komma ut (ur egen zon) med pucken under kontroll. Sedan får vi in (Alexander) Ytterell som ett nyförvärv. Han var inte med när jag kom hit. (Daniel) Glad spelade inte många matcher heller när han kom in. Det blir som nyförvärv även om de var här förra året, säger Johan Garpenlöv.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln