HockeyNews
PLUS

Då slutar Stoppel som sportchef i Djurgården – han kan ta över

(28374) Stoppel Garpenlöv
Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 20 juni 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. K-G Stoppel har ett år kvar på jobbet som sportchef. Samtidigt har Johan Garpenlöv skrivit ett kontrakt på ett plus ett år som huvudcoach, vilket öppnar för att han kan ta över efter Stoppel.
Djurgårdens organisation är fortsatt inne i en stor förändring.
ANNONS

Djurgården var sportsligt i fritt fall när Joakim Eriksson hoppade av som sportchef i SHL och vice vd:n K-G Stoppel tog över på Luciadagen 2021. Det var inget givet steg för ett och ett halvt år sedan.

– Det var det väl inte, men ändå där vi befann oss, när Jocke klev av var det väl det mest naturliga, säger Stoppel till HockeyNews.se.

ANNONS

Det är sju veckor sedan som Djurgården föll i den sjunde och sista allsvenska finalen mot Modo. Det betyder att Stockholmsklubben blir kvar i den näst högsta ligan även kommande säsong. För sportchefen K-G Stoppel innebär det att han behövt anpassa lagbygget efter nuvarande omständigheter och med mindre pengar att röra sig med än för ett år sedan då SHL:s fallskärm på omkring sex miljoner kronor vecklades ut.

– Det är klart, sportchef idag är inget åtta till fem-jobb och det är fortfarande ganska spretigt vad gäller sysslor. Framför allt har det varit det när man går från SHL-organisation till hockeyallsvensk kostym, säger Stoppel.

Han har hunnit reflektera över vad det innebär att vara sportchef för en större klubb i svensk hockey.

ANNONS

– Det där är nånting som jag tror generellt behöver utvecklas i Sverige med att få lite support-personal runt om sig annars kommer det nog vara många sportchefer som kör slut på sig själva.

Är det mest att släcka bränder eller känner du att du har kunnat styra själv händelseutvecklingen?

– Det är olika, men det är väldigt mycket att släcka bränder. Sedan beror det lite på organisationen. Vi har haft en extrem omsättning på personal i organisationen och det gör också att det försvinner mycket både manskraft men också erfarenhet och rutin.

ANNONS

Stoppel fortsätter:

– Sedan blir det exceptionellt, det har varit under två års tid en extrem omsättning inte bara på personal utan på spelare också. Då blir det av naturliga skäl mycket mer jobb.

LÄS MERKlart: Johan Garpenlöv har skrivit på ett nytt kontrakt med Djurgården

ANNONS

I och med det faktum att Djurgården är kvar i Hockeyallsvenskan tvingar fram en åtstramning ekonomiskt även i organisationen.

– Till viss del måste man slimma, det är ändå en mindre kostym. Vi har haft lyxen att ha tre materialare, men kommer bara att kunna ha två på herrlaget. Det blir lite omfördelningar, säger Stoppel dämpat.

– Det blir lite tidsmässiga omfördelningar vad gäller övrigt, som medical team för att kunna täcka. Vi får ta bort nån deltidstjänst på dam och junior. Det blir lite mer pusslande, men jag tycker ändå, för att vara i allsvenskan, så har vi en stor organisation.

ANNONS

K-G Stoppel hoppade in som sportchef mitt under 2021/2022 och hans kontrakt löper ut våren 2024. Då har han haft jobbet i två och ett halvt år.

– Nu har jag fokus på det här året som jag har kvar som sportchef och ska göra det på bästa sätt. Sedan ska det påbörjas även där en process vem som ska ta min roll framöver. Och så får vi se vad det blir av mig. Det vet man aldrig, hehe, säger Stoppel.

Är du inte intresserad av att fortsätta som sportchef efter nästa år?

ANNONS

– Inte som det känns nu, faktiskt. Jag sa två år. Man ska aldrig säga aldrig, men två år var det jag har varit inställd på.

Johan Garpenlöv har skrivit på för ett plus ett år som huvudtränare. Han är enligt uppgift ett spår för Djurgården. Garpenlöv har tidigare byggt Tre Kronors VM-lag i både rollen som förbundskapten och team manager.

– Han skulle kunna vara ett namn, men det får framtiden utvisa. Det är lite lite för tidigt för det, säger Stoppel.

ANNONS

Djurgården är på väg att få en ny ordförande i Ulf Grunander och på Valborgsmässoafton kunde HockeyNews.se avslöja att Thomas Kraft fick gå som vd i klubben. Erik Ek har nu blivit tillförordnad vd i Djurgården och är en kandidat att ta över permanent efter Kraft, men en vd-rekrytering är på gång.

– Erik har en lång historia i Djurgården, en gång i tiden faktiskt spelare, men framför allt har han varit partner under många herrans år och har jobbat med försäljning inom maskinuthyrningsbranschen, Ramirent och Stavdal och så vidare. Han är tillförordnad nu och sedan ska han väl ingå i processen vad gäller permanent vd och den rekryteringen, säger Stoppel.

LÄS MERHockeyNews.se avslöjar – han får sparken efter Djurgårdens misslyckande

ANNONS

Djurgården har den senaste säsongen haft ett antal rådgivare med bland andra Tommy Boustedt och de före detta lagkaptenerna Andreas Engqvist och Jacob Josefson i en så kallad advisory board. Frågan är hur utseendet blir på den gruppen kommande säsong.

– Vi har faktiskt ett avslutande möte idag där vi ska utvärdera säsongen och se lite vad som händer och också se om det är någon som har för avsikt att lämna. Vi ska titta lite mer långsiktigt på vad vi tycker har funkat bra i år och vad som har funkat mindre bra, säger K-G Stoppel.

Hockeyfeber! PLUS 1mån för 1kr! Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln