Så gick det till när Djurgården hittade nye centern – och här är planen

8 juni 2023
STOCKHOLM. Djurgården ville värva offensiv centerkraft efter tappet av Noah Östlund till Växjö.
Nu har man gjort just så. Kanadensaren Zach Magwood ansluter till laget och Djurgården har en specifik tanke med hans roll.


Djurgården tappade centerlöftet Noah Östlund, 19, till Växjö i förra veckan och stod då med en vakans högt upp i kedjeformationerna som behövde fyllas. Och nu har man alltså tillsatt en center.

Djurgården har skrivit ett ettårskontrakt med den 25-årige kanadensaren Zach Magwood. Han väntas vara på plats i slutet av juli.

– Vi har sökt en center med först och främst offensiva kvaliteter och som kan vara bidragande i det offensiva spelet och kanske powerplay, säger sportchefen K-G Stoppel till HockeyNews.se.

Magwood kommer närmast från spel i den tyska andraligan där han noterades för 52 poäng på 50 matcher för Krefeld innan det blev ytterligare tolv poäng på lika många matcher i slutspelet. För högerfattade Magwood var det andra säsongen i Europa efter att han året innan spelat i Österrike med Innsbruck där han också levererade poäng, närmare bestämt 37 på 47 matcher. Nu ersätter han Noah Östlund på ett ytterst konkret sätt i Djurgården.

– Noah gick center med Linus Klasen och tanken var att hitta någon lekkamrat till honom, säger K-G Stoppel om planen med Magwood.

Tidigare har Magwood gjort 14 poäng på 57 matcher i AHL och 52 poäng på 62 matcher i ECHL. Och nu hoppas Djurgården att poängen ska fortsätta trilla in.

– Han har ett bra skott och är allmänt skicklig. Han är produktiv och kan hitta målet. Det är också något som vi har letat efter, det lite transatlantiska, och rightskytt, som har näsa för mål. Det känns spännande, säger Stoppel.

Djurgården har tagit hjälp med scoutingen av Zachary Magwood under säsongen i Krefeld.

– Han har gått väldigt mycket vinge under det här året i Krefeld. Så länge (Leif) Strömberg var coach där nere så har framför allt Johan Garpenlöv haft en dialog med ”Strumpan” och hört om vad han besitter och ambitionen att ta sig vidare i den europeiska hockeyhierarkin. Han är i en bra ålder och är en ambitiös spelare som vill ta sig vidare. Då vet vi att Djurgården är ett väldigt bra ställe att vara på, både som klubb och stad. Man har många ögon på sig, säger K-G Stoppel.

Djurgården har även på egen hand scoutat Magwood på video för att kartlägga spelaren. Stockholmsklubben har med honom 13 forwards till kommande säsong. Återstår om det blir någon mer under resans gång.

– Det får man se längre fram. Just nu är vi ganska nöjda, säger K-G Stoppel.

Djurgården har nu en centersida med Zach Magwood, Marcus Krüger, Ludvig Rensfeldt och Emil Berglund.

– Det är grundkonceptet. Sedan har vi John Norman och Wiktor Nilsson. Vi försöker ha ett antal spelare som kan vara både centrar och forwards för att kunna hantera skador och så vidare.