Luleåjunioren med nytt mål när Lettland skakade Kanada i VM-semifinalen

27 maj 2023
TAMMERFORS. Lettland besegrade Tre Kronor i VM-kvartsfinalen och skakade Kanada rejält i VM-semin i Tammerfors.
Men finaldrömmen sprack, trots nytt mål av Luleåjunioren Dans Locmalis, 19.

– Vi ville vinna, men tyvärr kanske turen inte var på vår sida idag. Vi gjorde vårt bästa, säger Locmelis.Det var tusentals lettiska supportrar som hade tagit sig till Tammerfors för att njuta av livet och stötta sitt landslag till nya framgångar efter segern hemma i Riga i VM-kvartsfinalen mot Tre Kronor. 8 669 åskådare såg VM-semin mellan Lettland och Kanada i Nokia Arena.

– Fansen är verkligen härliga, de hjälper oss trycka på framåt. Jag är verkligen tacksam, säger Dans Locmelis.

Lettland tog ledningen mot Kanada i VM-semifinalen och precis som mot Tre Kronor i VM-kvartsfinalen var det Luleåjunioren Dans Locmelis som fixade 1–0.

Den 19-årige letten höll sig framme på en retur och pangade in pucken förbi Montreal-målvakten Samuel Montembeault.

– Jag tror det var på tredje skottet. Jag var där hela tiden och väntade på returen och till slut kom pucken på min sida och jag bara slog in den, säger Locmelis.

Locmelis har gått på hockeygymnasiet i Luleå och under sina fyra år hos norrbottningarna har han funnits med i två SHL-matcher och det var under 2021/2022.

Den senaste säsongen blev det ingen SHL-match, men han blev klar poängkung i Luleås J20-lag genom att vräka in 59 poäng (25 mål, 34 assist) på 44 matcher. Och nu gör han succé i VM med mål i två raka slutspelsmatcher.

– Jag tänker inte så mycket på det, utan spelar bara min hockey och försöker hjälpa laget så mycket som möjligt. Jag hade tur att jag var där pucken kom, säger Locmelis.

Till hösten ska han spela collegehockey på University of Massachusetts efter att förra sommaren ha valts av NHL-klubben Boston i draften.

Lettland gjorde en ny stormatch och hade chansen att spela fem mot tre och koppla ett ännu stadigare grepp. Men Kanada bet tillbaka.

Målvakten Arturs Silovs fick se sin nolla spricka när St Louis-forwarden Samuel Blais bollsäkert klappade in 1–1 på en studsande puck på halvvolley i bortre krysset efter 15.32 i den andra perioden.

LÄS MERFörbundsordföranden: "Sam Hallam sitter säkert"

Lettland tog ledningen på nytt när Rudolfs Balcers lurade bort en av VM:s bästa backar, Calgarys MacKenzie Weegar, och svepte in 2–1.

I den tredje perioden kom Kanadas vändning. Först bjöd Jack Quinn på en fräckis när han bakom den förlängda mållinjen sköt och träffade Arturs Silovs i huvudet så att pucken styrdes in i den lettiska kassen.

Stortalangen Adam Fantilli satte 3–2 8.56 in i den tredje perioden. Och trots trummande och vrålande lettiska supportrar kunde Lettland inte rubba stornationen Kanada, som i slutet skickade Scott Laughton in 4–2 i tom kasse och är för tredje året i rad i VM-final. Lettland får chansen att spela om VM-brons, vilket är landets bästa prestation i VM-historien.

– Jag kunde inte föreställa mig att jag skulle kunna vara en del av det här laget och att vi kunde gå så långt, men nu förstår jag varför vi kan göra det för vi har verkligen en bra grupp killar och vi tror på varandra, säger Dans Locmelis och fortsätter:

– Vi behöver en bra uppladdning, bra sömn och bara förbereda oss för nästa mål.