HockeyNews
PLUS

Fabian Zetterlund spräckte sin VM-nolla men fick hattrickmålet underkänt

(28091) Fabian Zetterlund
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 20 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Fabian Zetterlund gjorde sitt första VM-mål för Tre Kronor mot Frankrike. Sedan kom det ännu mera.
– Det var kul, det gick fort. Jag hann inte tänka så jättemycket. Första är alltid roligt, säger Zetterlund efter 4–0-vinsten.

Tre Kronor fick mål mot Frankrike tidigt när Pär Lindholm styrde in 1–0 efter mindre än två minuter. Och San Jose-forwarden Fabian Zetterlund, som började VM utanför laget, men som har tränat och spelat till sig en plats, fick spräcka sin målnolla efter knappt tio minuter.

Skellefteåbacken Jonathan Pudas skickade en lång, rak passning rätt upp i banan som Zetterlund knappt fick tag på, men sekunderna senare hade han rundat den franske VM-målvakten Julian Junca och lagt in 2–0.

Och sex sekunder före periodsignalen small det från värmlänningen Fabian Zetterlund i powerplay. Ett fint instick från Oscar Lindberg kunde den förre Färjestadsspelaren direktskjuta 4–0 på.

– Det är nåt vi har tränat på väldigt mycket, just det spelet. Jag får pucken i mitten och ska skjuta och den går hem idag, säger Zetterlund nöjt.

Som forward vill han göra mål och han hade en puck i ribban och ytterligare någon chans.

– Det är så klart alltid kul att vara med och bidra till en vinst. Sedan är det en lång turnering och många matcher kvar. Det är bara att fortsätta allt på det.

Förbundskapten Sam Hallam gillade det han såg från Fabian Zetterlund.

– Bra, han står alltid för en härlig energi. Nu när han får betalt offensivt. Sedan har han en viktig roll i powerplay där han står mitt i boxen och är ett hot och är väldigt effektiv därifrån, säger Hallam.

Zetterlund fick ett mål bortdömt i den tredje perioden så segersiffrorna stannade vid 4-0.

LÄS MERHallam orubblig om William Nylanders frånvaro: "Försökt att vara öppen"

– Det var kul att spela lite fotboll också…  säger Zetterlund på skoj om det bortdömda 5–0-målet.

Men fotbollstakterna från Norrstrands IF finns där. Liksom kemin med kedjekamraterna Dennis Everberg och Oscar Lindberg.

– Jag tycker vi har väldigt bra kemi tillsammans och vi tuggar i varandra där ute i forecheck och även i backcheck och allt vad det är. Jag tycker att vi kompletterar varandra.

Tre Kronor får klara sig utan hjälp från Toronto-stjärnan William Nylander i VM, men Zetterlund tror att det kan räcka långt ändå.

– ”Wille” är jättebra, men de som är här. Det är vi som ska göra det. Det känns riktigt bra, säger Fabian Zetterlund som har gjort två mål och en assist på de tre matcherna han har spelat i VM.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln