HockeyNews
PLUS

Hallam orubblig om William Nylanders frånvaro: "Försökt att vara öppen"

(28090) Sam Hallam
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 20 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Tre Kronor slog Frankrike komfortabelt med 4–0. Efteråt svarade förbundskapten Sam Hallam åter på frågor om Toronto-stjärnan William Nylanders uteblivna ankomst till VM.
– Tar man det ett varv till så finns det olika faktorer som ska klaffa för att det ska bli spel, säger Hallam.

William Nylander hade blivit den stora Tre Kronor-stjärnan i VM om han hade anslutit. Mycket tydde på att han skulle dyka upp i Tammerfors där hans lillebror Alexander Nylander redan ingår i VM-laget.

Men på lördagen berättade Tre Kronor-ledningen att man fattat beslut om att inte ta in ytterligare spelare utifrån om det inte uppstår skador. En plats är ännu öppen.

Sam Hallam bemöter frågor om varför han inte har berättat mer om det som hänt runt William Nylanders vara eller inte vara i VM.

– Det är en yrkesmässig relation och jag kan inte gå ut och prata om vad jag pratar med olika spelare om. Jag menar, för mig, att bygga den relationen med spelarna och precis som vi har saker vi diskuterar internt här i laget, så jag förstår att det öppnar för spekulation, men ber ändå om respekt för min relation till spelare runtom i olika ligor bygger på att vi bygger den och att det vi pratar om inte går vidare nästa steg och blir offentligt, säger Hallam vädjande.

I SVT fick Sam Hallam en insinuant fråga om Toronto-stjärnan William Nylander inte platsar i Tre Kronor.

– Gällande SVT så tycker jag att det fanns en arrogans när man ifrågasatte Williams kvalitet som hockeyspelare. I förtäckta ordalag. Men nog om det, säger Hallam.

Hade ni kunnat var med transparenta för att döda de spekulationer som har uppstått?

– Nej, men jag tror att spekulationerna har drivits av media. Vi har varit tydliga med att när vi har något att kommunicera så kommer vi att göra det. Då valde vi att idag kommunicera att som truppen ser ut nu är vår plan att slutföra. Alltså har vi varit så transparenta vi har kunnat. I dagsläget känner jag inte så, nej.

Men är det inte det som skapar spekulationer, att man inte kommenterar en spelare som alla vet att ni är intresserade av?

– Jo, men tar man det ett varv till så finns det olika faktorer som ska klaffa för att det ska bli spel till exempel. Så är det för alla som är här oavsett ligor de spelar i, där vi har valt den linje att inte kommentera vad det är som gör att en spelare inte kommer. Vilket gör er lite stingsliga, jag förstår det. Men jag tycker att jag har försökt att vara så öppen jag kan vara om den här situationen. Där står vi nu.

LÄS MEREk: Efter mystiken runt Nylanders VM-frånvaro var det av brödrakärlek...

Hur har laget reagerat på spekulationerna?

– Inte mycket alls skulle jag säga. Jag tror spelarna är vana vid den typen av spekulationer. Vi har många som har varit med och spelat flera turneringar och vet hur det. Jag säger att det är ju en del av VM. Det är vad det är.

Det har kommit ut från Toronto att William Nylander inte vill resa till VM för att han eventuellt skulle ta någons plats och att denne någon kunde vara hans lillebror.

– Jag kan inte kommentera vad du har läst från Toronto. Men William är William och Alex är Alex. Två olika spelare.

Tre Kronor vann mot Frankrike genom att göra 4–0 i den första perioden och sedan stänga tillställningen.

– Det var en lite speciell match. Vi kanske inte spelade vår bästa hockey i den första perioden men vi är väldigt effektiva och cleana i våra avslut och har nån studs på vår sida. Lasse Johansson gör ett par otroligt högkvalitativa räddningar så det känns som Lasse lägger grunden för oss. Sedan gör vi en stabil insats, säger Hallam och berömmer Frölundamålvakten.

Tre Kronor-coachen var inte nöjd med att det bjöds på målchanser bakåt. Ändå stod det 4–0 efter att ha haft sju skott på mål. Och två av målen kom i powerplay.

– Det är klart att det är en jättestyrka för oss, men man ska vara jäkligt ödmjuk, såna här matcher kan gå lite hur som helst och få det målmässiga övertaget gör att vi känner oss ganska trygga och säkerligen känner fransmännen att det här blir en tuff kväll. Vi vinner matchen i första och sedan spelar vi stabilt i två perioder, säger Hallam.

Vad sa ni i omklädningsrummet mellan första och andra perioden?

– Det är väl uppenbart att vi gav upp för många klara målchanser emot oss och hade ganska tydliga och dåliga pucktapp. Det var nånting som vi bara kort adresserade och påminde om. De gånger vi har varit där och tryckt lite har laget reagerat väldigt positivt på det. Vi såg också reaktionen där de första 15 minuterna i andra perioden kanske är våra bästa.

Tre Kronor gjorde förändringar i kedjeformationer i tredje perioden.

– Mer bara att vi ville testa lite olika och så får man en känsla under matchens gång och prövar lite olika linor och ser. Vanligt game management, en del av mitt jobb.

Tre Kronor fördubblade sin utdelning i powerplay i VM, från två mål till fyra mål.

– Jo det är bra. Samtidigt var vi 22-procentiga in i den här matchen så det känns som att powerplay har fungerat från start. Det kanske har hamnat lite i skymundan för vårt boxplay. Det känns ändå som vårt powerplay har rullat på helt okej.

Och boxplay är hundraprocentigt efter fem matcher?

– Killarna som spelar, både backarna och framför allt de sex forwards spelar otroligt smart och bra ihop med målvaktsspelet, säger Sam Hallam belåtet.

Silly season-special: Hockeynews i 3mån för bara 99kr! (spara 108). Skaffa PLUS!

Följ ämnen i artikeln