HockeyNews
PLUS

Leo Carlsson, 18, historisk – kedjan och Hallam om det första VM-målet

(28018) Leo Carlsson Lucas Raymond Alexander Nylander
Joel Marklund/Bildbyrån

Publicerad: 14 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. I den andra VM-matchen kom första målet för kedjan med Lucas Raymond, 21, Leo Carlsson, 18, och Alexander Nylander, 25.
Och det var stortalangen Carlsson som slog till och blev yngste svenske VM-spelare genom tiderna att göra mål.
– Det känns coolt så klart. Mäktigt. Jag vet inte vad man ska säga. Det är coolt bara, säger Leo Carlsson om att vara historisk – igen.

När Leo Carlsson gjorde VM-debut mot Tyskland i fredags var han yngst genom tiderna att spela VM med Tre Kronor. Då var han 18 år och 136 dagar.

Två dagar senare, den 14 maj 2023, skrev han ny svensk hockeyhistoria genom att bli yngste svenska målskytt i VM eller OS. Det var en mönsteranfall när Alexander Nylander drog upp farten, släppte pucken till Lucas Raymond som hittade Leo Carlsson som ur minimal vinkel lyfte in 4– 0 till Tre Kronor utan att den förre Brynäs- och Modo-målvakten Bernhard Starkbaum hade en chans att rädda Österrike.

– Jag sa mest bara tack för målet. Det var fint spel från Alex och Lucas och till mig. Det var skönt, säger Leo Carlsson om sitt första VM-mål, vilket också var hans första landslagsmål i den åttonde landskampen.

Efteråt fick han mycket beröm av sina kedjekamrater.

– Han har varit fantastisk. Han är en riktigt bra spelare som kommer att gå högt i draften. Du kan se på sättet han spelar att han kan spelet. Han har dragningar och skottet. Det har varit roligt att spela med honom och bra att han fick första målet här, säger Pittsburgh-forwarden Alexander Nylander, 25.

LÄS MERKommer William Nylander till VM? Lillebror Alexander peppras med frågor

Nylander fortsätter:

– Jag kommer ihåg när jag var i hans ålder. Du är ung och han gör det jättebra för att vara så ung. Han kommer att bli en jättebra spelare längre fram i showen.

Leo Carlsson var osäker på om han fick målpucken som minne.

– Ingen aning. Tror inte det. Vi får se, säger han.

Detroit-forwarden Lucas Raymond, som gjorde tre mål och tre assist på de tre matcherna i Czech Hockey Games precis före VM tyckte också att det skönt att kedjan fick göra poäng och mål även i VM.

Hur fungerade kedjan mot Österrike tycker du?

– Bra. Jag tycker att vi blir lite runda kanske många gånger, men vi har mycket puck och vi skapar mycket lägen. Det är bara att bygga vidare, säger Raymond.

Och så fick ni spräcka nollan?

– Det var bra. Det var skönt. Vi hade många chanser och pucken studsade inte riktigt in. Det är alltid skönt när första lossnar och kul för Leo också att få hänga dit den.

Hur ser du på Leo?

– Han spelar med bra fart och bra storlek och är tuff också. Det är kul att se honom.

Var ni mer avslappnade idag jämfört med premiären mot Tyskland?

– Det var den första VM-matchen för alla tre och nerver och så vidare, även om han har spelat hockey väldigt länge så är det speciellt. Idag kändes det bättre, men jag tycker fortfarande att det var lite krampaktigt kanske men det är skönt att få den första och bygga vidare.

Förbundskapten Sam Hallam gladdes med Leo Carlsson och kedjan.

– Bra att de får betalt med en puck i nät. De har haft mycket lägen och framför allt är det väl Lucas som kanske har haft de hetaste målchanserna tack vare att de andra har satt upp honom. Det är klart att ett mål och komma in i poängprotokollet lättar bördan lite från dem och förhoppningsvis tar de med sig det till imorgon (mot Finland), säger Hallam.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!