HockeyNews
PLUS

Leo Carlsson om att bli yngste VM-spelare i Tre Kronor och tröjnummer 21

(27956) Leo Carlsson
Joel Marklund/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 12 maj 2023

FacebookXWhatsApp
TAMMERFORS. Leo Carlsson, 18, blir den yngste VM-spelaren i Tre Kronor när han ikväll gör debut mot Tyskland – i tröja nummer 21.
Örebroforwarden berättar här om nervositet, sin VM-kedja, att bära 21:an i Tre Kronor och tankarna inför NHL-draften i sommar.
ANNONS

Stortalangen Leo Carlsson gör tillsammans med kedjekamraterna från NHL, Detroits Lucas Raymond och Pittsburghs Alexander Nylander, VM-debut i Tre Kronor på fredagskvällen mot Tyskland i Nokia Arena i Tammerfors.

Det som gör Leo Carlsson extra speciell är att han blir den yngste VM-spelaren i Tre Kronor genom tiderna enligt Svenska ishockeyförbundets uppgifter. Då slår han Nicklas Bäckströms rekord eftersom Carlsson bara är 18 år och 136 dagar. Bara Rasmus Dahlin har varit yngre när han debuterade i en stor turnering och då var han inte ens 18 år under OS i Sydkorea 2018.

ANNONS

– Det är coolt så klart när en annan tänker på det. Men sedan på isen vill man inte se ut som den som är yngst. Bara försöka bidra med det jag kan, säger han coolt.

LÄS MERTre Kronor skruvar på sitt powerplay inför VM-starten: "Prövar oss fram"

Och på isen ska Leo Carlsson leda en förstakedja med den högerfattade NHL-duon Raymond och Nylander. Carlsson tar artigt i hand innan han börjar svara på frågor.

ANNONS

Hur ser du på rollen och ansvaret?

– Det ska bli kul bara. Att lira med såna som tänker som jag. Tänker fort, tänker smart. Det kommer bli skönt tror jag att lira.

Carlsson verkar redan vara förtjust i att lira ihop med Raymond, 21, och Nylander, 25.

ANNONS

– De har sitt amerikanska tänk, att det går fort på isen. Det är skönt för mig i mitten att bara kunna passa ut till dem och hitta nya ytor och få tillbaka den (pucken) och såna grejer. Hitta bra snurr i anfallszonen. Det kommer att bli skoj tror jag.

Får du anpassa dig till spelare som kanske har ett högre tempo i kroppen?

– Nej, egentligen inte tycker jag. Det är skönt att vara center, att vara i mitten och få pucken av backarna. Sedan kan jag driva själv eller passa ut till kanterna. Det funkar bra.

ANNONS

Har du svårt att bli nervös…?

– Nej, jag brukar bli pirrig inför matcher. Men efter första bytet då är det borta. Det är skönt. Men det är också lite skönt att vara lite smånervös inför en match.

På vilket sätt artar sig nervositeten?

ANNONS

– Det är mer att man kanske bara tänker för mycket, att man måste göra det och det, men det släpper.

Leo Carlsson har hunnit spela sex A-landskamper och vilade från den sista matchen i Czech Hockey Games. Han tycker att det har varit lätt att smälta in i Tre Kronor även om manskapet har förändrats under de här veckorna.

– Det var ändå ganska många som jag kände som var med i början. Då kom jag in i laget ganska enkelt. Nu är det inga problem egentligen.

ANNONS

Inför VM kommer Leo Carlsson att byta tröjnummer i landslaget. Från 91 till 21.

– 21 verkar det bli. Det jag hade i JVM. (Carl) Grundström fick ta mitt nummer. Ålderskortet tror jag…

Så om det inte räcker med att Leo Carlsson blir yngste VM-svensk genom tiderna i Tre Kronor.

Nu får du tröjnummer 21, alltså?

– Press där… Nej, det kommer bli kul. En ära också att bära den. Det är kul tycker jag.

Vem är den störste 21:an som Tre Kronor har haft tycker du?

– Det är väl Salming eller Foppa. Det är väl nån av dem, eller finns det nån mer? Jörgen Jönsson var bra också.

Jörgen Jönsson har spelat flest landskamper (285) i Tre Kronor genom tiderna, men fick i regel byta tröjnummer 21 till 72 om Peter Forsberg kom till VM från NHL, en liten parentes här.

Leo Carlssons säsong var på väg att ta slut när Örebro åkte ut ur slutspelet i SM-semifinalen mot Skellefteå. Och nu står han inför en VM-debut.

Vad hade du gjort om du inte haft VM att tänka på?

– Innan landslaget hade jag inte så mycket planer. Det var först att vila en vecka, kanske. Sedan när jag kom med här planerade jag ingenting annat utan försökte bara göra så att man kom med. Annars hade jag kört fys med Örebro, antar jag. Vet inte riktigt, haha.

Carlsson fortsätter:

– Vi åkte ut med Örebro på tisdagen. Sedan kom jag till Östersund på måndagen. En vecka ungefär. Jag hängde med lagkompisarna och hängde med familjen. Sedan var det bara att åka iväg.

Efter VM är det NHL-draft på gång, vilket är en megagrej i många unga hockeyspelares liv. Leo Carlsson tar även den delen med ro.

– Det kommer att bli kul. Jag ser fram emot det och var man kommer hamna i framtiden. Det är en ganska stor grej. Samtidigt, om man tänker efter, så är det inte hela världen heller.

Har du spekulerat lite nu när Chicago vann draftlotten och se var du kan hamna?

– Man vet väl att det inte blir Chicago i alla fall, hehe. Det är väl det. Sedan får man se hur det blir.

Alla utgår ifrån att Chicago kommer att välja den kanadensiske supertalangen Connor Bedard.

Men den NHL-klubb som får Leo Carlsson kommer säkert att glädja sig under lång tid framöver.

Förbundskapten Sam Hallam är nöjd över att få ge Carlsson en VM-chans med stort ansvar.

– Det är mer att sätta en spelare i den roll som han är bra på och kan blomma i. Vi tycker att vi har sett av Leo i de här (sex) landskamperna att han har växt vecka för vecka och spelar med en naturlig pondus och med mod i sitt spel. Utförandet håller väldigt hög nivå så vi vill ge honom möjlighet att spela en offensiv roll, säger Hallam.

Fakta/Yngste VM-spelaren i Tre Kronor

1 Nicklas Bäckström, 18 år 173 dagar – 15 maj 2006

2 Daniel Sedin, 18 år 220 dagar – 4 maj 1999

3 Henrik Sedin, 18 år 222 dagar – 6 maj 1999

4 Peter Forsberg, 18 år 283 dagar – 28 april 1992

5 Oliver Ekman-Larsson, 18 år 296 dagar – 9 maj 2010

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln