HockeyNews
PLUS

Hindret mellan Luleå och Omark: "Kan inte köpa ut ett sånt stort avtal"

(27854) Linus Omark
Bildbyrån

Publicerad: 4 maj 2023

FacebookXWhatsApp
Linus Omark, 36, hoppas på spel i Luleå kommande säsong. Och Luleå hoppas i sin tur på Omarks återkomst.
Men fortfarande finns det hinder i vägen.

Hockeyartisten Linus Omark fick i förra veckan vara med om att vinna en första titel i karriären på klubblagsnivå. Omarks Genève-Servette vann finalen i den schweiziska ligan mot Biel-Bienne med 4–3 i matcher och inför familj och vänner fick den 36-årige norrbottningen lyfta pokalen. Efteråt var det fest med 10 000 segerrusiga Genève-bor.

Säkerligen en magisk upplevelse och något han vill vara med om hemma – i Luleå. Efter att ha vunnit med Genève-Servette blev Linus Omark intervjuad av Radiosporten och fick frågan var han kommer att spela nästa säsong.

Svaret:

– Alla vet ju att Luleå är laget i mitt hjärta, så vi får hoppas att det blir så.

Känslorna för Omark är besvarade i Luleå Hockey.

– Det hoppas vi också. Men än så länge är läget oförändrat, så att han har ett giltigt avtal med Genève. Vi kan egentligen inte göra något mer än att vänta och se vad som händer där, säger Luleås vice general manager Ulf Engman till HockeyNews.se.

Luleå har en plats åt Linus Omark i sitt lagbygge. Men Omark har ett år kvar på sitt kontrakt i Schweiz.

Så om Linus vill tillbaka till Luleå är det då han som måste sätta bollen i rullning?

– Ja, så är det. Vi har inte så att vi kan köpa ut ett sånt stort avtal som han har. Om han verkligen vill hem så måste det lösa sig med Genève.

Ulf Engman betonar:

– Vi vill gärna ha honom om det går att lösa.

LÄS MERGlädjebesked för Luleå: Juhani Tyrväinen blir kvar: "Jättebra"

I Luleå väntar Juhani Tyrväinen, som var center i Omarks kedja då Luleå tog sig hela vägen till SM-final. Tyrväinen har haft en klausul i sitt kontrakt som gjorde att han kunde lämna Luleå, men datumet för det är passerat så han kommer att spela i Luleå säsongen som kommer.

Då återvänder även succéforwarden Pontus Andreasson efter en säsong i Detroits NHL-organisation. Andreasson var tredjelänk bredvid Omark och Tyrväinen i Luleås bästa kedja 2021/2022.

LÄS MERKnallen: Wallmark lämnar Zürich – Luleå: "Vi gillar Lucas"

Den 24-årige bohuslänningen har skrivit ett fyraårskontrakt med Luleå.

– Vi hoppas att han har utvecklats ytterligare lite grann. Sedan gjorde han en fantastisk säsong hos oss, debutsäsongen i SHL. Vi har väldigt höga förväntningar på att han ska vara en toppspelare i SHL för det tycker jag att han var när han åkte. Han är fortfarande rätt ung så förhoppningsvis har han tagit ytterligare lite kliv, säger Ulf Engman.

Pontus Andreasson stod för 38 poäng inklusive 18 mål på 52 matcher efter att ha flyttat upp från allsvenska Björklöven till SHL och Luleå. Den här säsongen blev det inget NHL-spel i Detroit, men väl 63 matcher i AHL med farmarlaget Grand Rapids där Andreasson fick ihop 25 poäng (12 + 13).

Återstår att se om kedjan med honom, Tyrväinen och Omark återuppstår i Luleå under våren eller sommaren.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)