HockeyNews
PLUS

Emil Berglund vill se Alex Hutchings avstängd – för ännu ett tilltag

(27440) Emil Berglund
Emma Wallskog/Bildbyrån

Publicerad: 9 april 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Björklövens Alex Hutchings hamnade i händelsernas centrum när han åkte på Djurgårdens målvakt Matthew Galajda. Under söndagen meddelade disciplinnämnden att Hutchings stängs av i två matcher för incidenten, även Djurgårdsforwarden Lukas Vejdemos stängs av i två matcher för sin spearing.
Djurgårdscentern Emil Berglund råkade också ut för Hutchings – som kapade Berglund med en slewfoot.
– Känslan när det händer är att det är en rejäl slewfoot, säger Berglund till HockeyNews.se.

Det var en het och händelserik tillställning på Hovet och domarna hade mycket att stå i. Det har varit infekterat både på och utanför isen i den allsvenska semifinalen mellan Djurgården och Björklöven. Och så fortsätter det.

Alex Hutchings i Björklöven och Lukas Vejdemo i Djurgården hamnade i uppmärksammade situationer på påskafton på ett fullsatt Hovet där Hutchings åkte på Djurgårdens målvakt Matthew Galajda som blev skadad, och där Vejdemo delade ut en spearing på Fredric Weigel och fick matchstraff. Både Hutchings och Vejdemo har blivit anmälda till disciplinnämnden och riskerar därmed avstängning inför match 5 i Umeå på måndagen.

Djurgårdscentern Emil Berglund kolliderade med Alex Hutchings i en annan del av matchen och sittande på isen rev Hutchings ner Berglund genom att svepa undan benen på djurgårdaren.

Emil Berglund slog i armen.

– Jag slog i armbågen mest. Det är lugnt. Det är en gammal axelskada, som det blir lite förslitning på i slutet av säsongen. Det är ingen fara, säger Berglund.

Däremot kunde det ha gått värre och Emil Berglund är kritisk till att det inte ens blev någon utvisning för Alex Hutchings.

– Känslan när det händer är att det är en rejäl slewfoot. Jag har inte sett den i efterhand, men med slewfoot är de ganska hårda. Det är väl en avstängning att vänta i min bok i alla fall.

På reprisbilderna syns det tydligt att Hutchings sveper undan Berglunds ben.

– Jag hoppas att de kan ta det beslutet själva utan att man ska behöva ligga på i media och förstärka på isen. Som det är nu, förstärker jag där och ligger kvar och de kollar på den vem vet vad som händer? Det kanske blir en game (matchstraff) och då får man betalt för att förstärka och så vill vi inte ha det, säger Berglund.

LÄS MERBåda coacherna kritiska efter Djurgårdens och Björklövens drama på Hovet

Han tillägger:

– Det där måste man kunna se om man är fyra domare på isen med åtta ögon.


Björklövens Alex Hutchings var inblandad i mycket på Hovet förutom sitt 2–0-mål mot Djurgården... Foto: Bildbyrån.

Alex Hutchings ville själv inte ge några intervjuer efter matchen, men den assisterande lagkaptenen Daniel Rahimi kommenterar kort händelsen:

– Om man ska börja jaga saker där ute på isen kan du nog hitta hur mycket som helst, säger Rahimi till HockeyNews.se.

Björklövens Fredric Weigel har sedan tidigare avtjänat en matchs avstängning för en slashing på Djurgårdens Lukas Vejdemo.

– Jag fattar att det är en het match och mycket att hålla koll på, absolut. Jag har inte rätt hela tiden så klart. Men jag hoppas att de i alla fall tittar på den i efterhand för det tycker jag att de borde göra, säger Emil Berglund om sin situation.

Berglund får nöja sig med att Hutchings blir avstängd i två matcher för att ha kört på Matthew Galajda. Om Hutchings målvaktsinterference säger Berglund:

– Det är en svår situation. Jag har inte regelboken framför mig. Men jag tycker att det är konstigt att vi inte får powerplay. Sedan om det ska vara en femma för honom och en tvåa för oss, det vet jag inte. Men jag tycker att vi borde få PP absolut, säger Berglund.

Hutchings fick två minuter för målvaktsinterference och Djurgårdsbacken Cameron Schilling två minuter för att han gav igen. Disciplinnämnden har dömt både Lukas Vejdemo och Alex Hutchings till två matchers avstängning vardera. Därmed får de inte spela förrän tidigast i en sjunde och avgörande semifinalmatch. Hutchings ska dessutom betala 6 875 kronor i böter.

Semifinalen rullar vidare till Umeå på annandag påsk med ställningen 2–2 i matcher.

– Jag tycker att vi är bättre i spelet. De har sina rusher. Det är konstiga mål vi får emot oss, men som sagt, de är vassa när de får lägen. Vi måste ge dem minimalt med lägen där uppe för att kunna vinna, säger Emil Berglund.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)