HockeyNews
PLUS

Båda coacherna kritiska efter Djurgårdens och Björklövens drama på Hovet

(27438) Johan Garpenlöv Viktor Stråhle
Mattias Ek/HockeyNews.se

Publicerad: 8 april 2023

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Djurgården vann den fjärde semifinalen med 5–4, men fick även sin reservmålvakt Matthew Galajda skadad efter Björklövenforwarden Alex Hutchings pååkning.
Coacherna Johan Garpenlöv och Viktor Stråhle delade ut kritik åt alla håll efter rysaren på Hovet.

I en svängig match inför 8 094 åskådare på ett återigen utsålt Hovet lyckades Djurgården vända underlägen med både 2–0 och 3–2 till en 5–4-seger.

Daniel Brodin spräckte Djurgårdens nolla i powerplay i semifinalserien när han dammade in både 3–3 och segermålet 5–4 i numerära överlägen.

– Det är en matchstart som inte är lik de andra. Det är Djurgården som tar tag i taktpinnen och gör det väldigt bra. Vi blir översköljda tycker jag. Vi gör 2–0 vilket är helt ologiskt. Vi förtjänar inte att vara i en 2–0-ledning. Sedan blir det 2–2 som ett brev på posten vilket jag i stort sett hade kunnat räkna ut med en annan kroppsdel. Sedan lyckas vi få in en puck, men generellt sett tycker jag inte vi kommer upp i nån nivå i andra perioden heller, säger Björklövens coach Viktor Stråhle självkritiskt.

Han fortsätter:

– Djurgården gör det bra, vi får inte igång vårt puckspel. Jag tycker inte vi kommer upp i vårt presspel. Det är många saker som inte gynnar oss överhuvudtaget. Det blev böljande fram och tillbaka.

Stråhle sågade till och med sig själv efter 5–4-förlusten som gör att semifinalen är kvitterad och 2–2 i matcher.

– Nej, jag är inte nöjd med vår match systemmässigt. Det finns betydligt mer att kräma ut och det är mitt jobb att se till att göra det och det har jag inte lyckats med ett jävla piss idag.

Björklöven hälsade att varken Alex Hutchings eller Fredric Weigel ville uttala sig efter matchen.

Djurgården har förstemålvakten Carl Lindbom skadad. Och på Hovet blev reserven Matthew Galajda, som tog över efter Lindbom i match 1 i Umeå, pååkt av Björklövens retsticka Alex Hutchings. Björklövenforwarden fick två minuters utvisning.

LÄS MERNy målvaktsskada i Djurgården efter pååkning – inlånad keeper hjälte

Galajda fick bryta matchen och var märkbart groggy.

– Domarna dömer på isen. De tog en tvåminutare. Vi hoppas att de tar rätt beslut och litar på att de tar rätt beslut. Då lever vi med det, säger Djurgårdens coach Johan Garpenlöv.

Både Lindbom och Galajda är ur spel för tillfället och LHC-lånet Jesper Myrenberg kom in och storspelade och tog 13 av 14 skott.

– Vi hade en (Myrenberg) som stod matchen ut i alla fall. Den andra (Galajda) kom inte tillbaka och jag har inte hunnit kolla än hur illa det är eller om det är illa. Vi har i alla fall en målvakt nu, säger Garpenlöv.

Vad vet du om statusen på Carl Lindbom?

– Jag vet en jäkla massa om honom, men ingenting jag vill delge här, säger Garpenlöv.

Djurgården kan nu lyfta upp en reserv från juniorleden i väntan på Galajda eller Lindbom.

När Djurgården hade ryckt åt sig en 5–4-ledning drog forwarden Lukas Vejdemo på sig, först en tvåminutersutvisning, sedan 5 + 20 minuter och matchstraff för en spearing i magen på Björklövens Fredric Weigel.

– Det var en spearing så då litar jag på att de gör rätt, säger Viktor Stråhle.

Johan Garpenlöv var väldigt kritiskt till Vejdemos tilltag.

– Jag tycker att det inte är det vi vill se, speciellt i slutet när vi leder (5–4). Han sätter oss i en dålig situation för att vinna den här matchen. Det är egentligen inte acceptabelt att göra det. Ska man vinna och gå upp, som vi ska göra, måste man lära sig att vinna. Det vet han om där inne att han gjorde helt fel. Som tur var vinner vi matchen, så han har tackat killarna där inne, säger Garpenlöv.

Enligt Expressen blir både Björklövens Alex Hutchings och Djurgårdens Lukas Vejdemo anmälda till disciplinnämnden för pååkningen respektive spearingen.

– Nu får vi se vad som händer framöver, men jag hoppas han spelar nästa match, säger Garpenlöv.

– För min del får han gärna spela, men vi vet inte vad som händer.

Frågan är om Björklövenforwarden Alex Hutchings har mer att vänta efter sin pååkning av Djurgårdsmålvakten Matthew Galajda om han blir anmäld.

– Om jag ska vara helt ärlig vet jag inte hur de jobbar. Vilka situationer de granskar. Jag är hockeytränare, inte domare. Jag litar på att de gör det de behöver göra i alla situationer som är frågetecken. Frågan får du ställa till domarna, säger Garpenlöv.

Djurgårdscoachen var hur som helst nöjd med segern, med sitt lags spel och – med inramningen på Hovet:

– Stämningen i arenan är bland det bättre jag har varit med om. Jag har varit runt lite grann och varit i en del arenor och det här är bland det mesta jag har varit med om måste jag säga.

Djurgårdens IF–IF Björklöven 5–4 (2–3, 2–1, 1–0)
Mål, DIF:
Stefan Elliott 2, Daniel Brodin 2, Noah Östlund

Björklöven: Gustav Possler 2, Alex Hutchings, Nick Schilkey

Skott: 26–2 (11–8, 10–7, 5–7)

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)