HockeyNews
PLUS

Stor spelaromsättning väntar i HV71 – Norberg: "Har sagt åt agenterna"

(26531) HV71 Kent Norberg
Bildbyrån

Publicerad: 28 mars 2023

FacebookXWhatsApp
14 spelare i HV71, inklusive kvalhjältar som Jonas Gunnarsson, Fredrik Forsberg, Taylor Matson, Tyler Vesel och Simon Önerud, har utgående kontrakt inför nästa säsong. En rad spelare kommer att lämna Jönköpingsklubben.
– Jag har sagt åt agenterna att hittar de nånting så kan de inte sitta och vänta för det finns ingen garanti, säger sportchefen Kent Norberg till HockeyNews.se.

HV71 gjorde en mäktig spurt i SHL och lyckades både undvika kval och dessutom klättra förbi Linköping i tabellen. Det blev Brynäs som fick kvala mot Malmö och Brynäs ramlade ur SHL.

HV71 hade en stökig säsong med en hel del förändringar i spelartruppen och där huvudcoachen Tommy Samuelsson och de assisterande coacherna Fredrik Stillman och Johan Åkerman fick gå i slutet av januari. Sportchefen Kent Norberg har deklarerat att han tror att det blir åtminstone åtta nya spelare in i truppen. Tomas Montén har plockats in som ny huvudtränare efter tillfälliga lösningen med klubbdirektören Johan Lindbom. Per Gustafsson har fått förlängt kontrakt med två år och blir kvar som backansvarige.

Challe Berglund ska ersättas med en annan assisterande tränare.

– Det är en hel del jobb, en hel del funderingar. Det är mycket nytt som ska in, ledare och allting. Vi kommer väl framåt i alla fall, säger Kent Norberg till HockeyNews.se.

HV71:s spelare är lediga tills på måndag den 3 april då truppen återsamlas i Jönköping. Under tiden pågår Norbergs jobb, men det är inte han som utvärderar säsongen med spelarna.

LÄS MEREfter den poängstarka säsongen – backen får NHL-kontrakt

– Vi har haft en del samtal. Vi kommer att byta tränare och hade en ganska rörig säsong. Framför allt är det tränarna som brukar ha det och prata om den säsong som har varit. Jag har inte så mycket att tillföra där utan mitt jobb är att veta vilka som ska vara kvar och inte vara kvar, säger Kent Norberg.

Han fortsätter:

– Vi måste först veta vad vi ska ha in, vad vi har för budget och vad de nya tränarna tycker att vi ska göra. Det är ett ganska stort jobb.

Norberg har fått en budget för nästa säsong att förhålla sig till.

– Ungefär ja. Vi jobbar utefter den. Det är en hel del spelare som spelar fortfarande så det tar lite tid.

Är det en utökad budget jämfört med den här säsongen?

– Det är inget att hymla om att vi investerade en del under säsongens gång. Det beror på vad man jämför med. Jämför med där jag startade ifjol, ja då är vi högre. Jämfört med där jag slutade på så är det samma.

HV71 värvade in backarna Niklas Hjalmarsson, Oliwer Kaski, Joey LaLeggia och Kalle Maalahti samt forwardsduon Radan Lenc och Nick Shore samtidigt som HV släppte iväg nästan lika många spelare till andra klubbar. Men det blev ändå dyrt att göra om så pass mycket i truppen under resans gång.

– Det är klart att vi lade ner en hel del pengar, svar ja.

Förändringarna gjorde att HV71 uppgraderades på varje punkt.

– Det är klart att vi hade ett mycket bättre lag på slutet än vad vi startade med. Så är det. Det känns väl inspirerade och bra.

Hade ni några skador på slutet som behöver åtgärdas nu efter säsongen?

– Nej, det väldigt helt faktiskt. Det var (Victor) Sjöholm som hade lite ont i ljumskarna. Det var därför han inte spelar med juniorerna nu. Han behöver ta den tiden. Han hade lite problem med ljumskarna på slutet, men i övrigt så var det ingenting. Det är faktiskt rätt lugnt.

LÄS MERHV71 bryter med den NHL-meriterade forwarden: "Inte samma lön"

För välmeriterade Niklas Hjalmarsson, 35, som gjorde comeback i HV71 i november och som blev lagkapten efter ett tag slutade säsongen abrupt i januari då han hade spelat 17 matcher. Den tripple Stanley Cup-mästaren drabbades av en hjärnskakning och han spelade inte efter den 21 januari. Det är oklart om Hjalmarsson kan eller vill spela vidare nästa säsong.

– Jag har inte pratat med honom än. Han har åkt utomlands så vi ska träffas den 3 april och prata, säger Norberg.

Före måndag tänker HV71:s sportchef ha skaffat sig en bra bild av läget med de spelare som utgående kontrakt. HV har brutit kontraktet med backen Eric Martinsson och sagt upp avtalet med forwarden Mikkel Bödker.

– Vi ska innan dess försöka se vilka vi ska ha kvar och hela den biten. Jag måste se vad som finns på marknaden och få ihop det med budgeten. Några har fått besked och några kommer att få besked de närmaste dagarna. Sedan finns det några som jag funderar på. Jag har också sagt åt agenterna att hittar de nånting så kan de inte sitta och vänta för det finns ingen garanti, säger Norberg som tänker föryngra HV71:s trupp till kommande säsong.

Fakta/HV71-spelare med utgående kontrakt inför nästa säsong
Målvakt: Jonas Gunnarsson.
Backar: Chad Billins, Niklas Hjalmarsson, Kalle Maalahti, Eric Martinsson (kontraktet brutet), Nichlas Torp.
Forwards: Mikkel Bödker (kontraktet uppsagt), Fredrik Forsberg, Taylor Matson, Andy Miele, Nick Shore, Tyler Vesel, Sam Vigneault, Simon Önerud.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)