(27226) Nybro Piteå
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 26 mars 2023

Nybro och Piteå blev de två sista lagen att kvalificera sig för kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Efter segrar i den femte avgörande matchen gör de nu Väsby, Kalmar, Troja-Ljungby och Hudiksvall sällskap.

Nybro inledde serien mot uppstickaren Vimmerby med att vinna de två första matcherna på hemmaplan. Men när serien vände till Vimmerby föll man i två raka och inför söndagens match i Nybro hade man kniven mot strupen. Att missa kvalserien skulle vara ett fiasko för klubben som var snubblande nära att ta en plats i Hockeyallsvenskan i fjol då man föll i sista matchen mot Östersund.

Men någon bra start fick man inte. Redan efter drygt tre minuter kunde Eddie Levin göra 1–0 för bortalaget. Men i den andra perioden ökade favoriterna tempot. Laget sköt 15 skott och gick upp till en 3–2-ledning med bud på mer. Vimmerby kvitterade i inledningen av den tredje men med sju minuter kvar serverade Nikolai Skladnichenko Hannes Johansson till matchavgörande 4–3. Skladnichenko, som värvades från Kristianstad inför säsongen, svarade för tre assist under kvällen.

Matchserien mellan Piteå och Mariestad såg många som den mest ovissa på förhand och det var inte otippat att den gick till en femte och avgörande match. Men väl där gjorde hemmalaget Piteå processen kort med motståndet. Halvvägs in i matchen gick man upp till 3–0 och slutresultatet skrevs till slut till 5–0.

I kvalserien möts sex lag i dubbelmöten och tävlar om en plats i Hockeyallsvenskan. Serien inleds 30 mars.