Oskarshamn tvingade fram en avgörande match – men Karlkvist utgick skadad

(27011) Oskarshamn

Publicerad: 13 mars 2023

OSKARSHAMN. Luleå hade chansen att avgöra och ta sig till kvartsfinal. Men hemmalaget Oskarshamn hade inga planer på att ta semester – när man avgjorde i förlängning och tvingade fram en avgörande match på tisdagen.

Oskarshamn hade kniven mot strupen när man tog emot Luleå i match två av tre i åttondelsfinalerna. En vinst och serien levde vidare, men en förlust skulle innebära att säsongen var över.

Och i hemmalaget skulle man få den bästa möjliga starten på matchen, när Myles Powell kunde ge Oskarshamn ledningen i powerplay när han kunde trycka in pucken i mål. Men Luleå skulle komma tillbaka, och även vända på steken i matchen. Först skulle Jonathan Andersson få pucken i nät bakom Tim Juel innan Julius Honka bara tre minuter senare kunde pricka in 2-1 till bortalagets fördel.

Oskarshamn skulle komma tillbaka i den andra perioden, och det genom en van målskytt. När klockan stod på 1.01 så kunde Patrik Karlkvist prickskjuta in 2-2 i powerplay till hemmafansens stora glädje. En period som sedan följdes av utvisningar, men inga fler mål i numerärt överläge. Sista ordet i perioden skulle Luleå få, när Tomi Sallinen 16.14 in i perioden gav bortalaget ledningen till 3-2. Med två minuter kvar hade man en gyllene chans att återigen kvittera i Oskarshamn, men då stod Joel Lassinantti för matchens och kanske säsongens räddning.

I den tredje perioden så fortsatte Oskarshamn jakten efter ett kvitteringsmål, och efter halva perioden spelad så fick man hål på Luleåmålvakten. Efter ett skott från backplats så kunde Ahti Oksanen raka in 3-3 och Oskarshamn var tillbaka i matchen. Målet skulle även bli periodens sista vilket gav förlängning. Det skulle dock komma ett bakslag för hemmalaget innan slutsignalen. Karlkvist som prickade in 2-2 fick ett skott i huvudet av lagkamraten Pilö, vilket gjorde att han inte spelade de sista minuterna av perioden – och sen även sen resten av matchen.

Väl i förlängningen var det chanser åt båda hållen, där både Juel och Lassinantti fick jobba hårt i de båda målen. Den sistnämnde stod för ytterligare en fin räddning när Jiri Smejkal i hemmalaget stod för en fin auktion mot en av målskyttarna i matchen Julius Honka. Annars var det Luleå mot Tim Juel under stora delar av perioden där burväktaren stod emot bra mot forceringen av bortalaget. Och efter Juels storspel så kunde Oskarshamn avgöra, och tvinga fram en tredje avgörande match. Målskytt var Lukas Pilö – som fick revansch efter Lassinanttis jätteräddning tidigare.
– Det var en liten närkamp där i hörnet och sen ser jag pucken studsa ut och får en liten touch till Smejkal och sen hittar jag en lucka i mitten, och sen lirar han (Smejkal) bra in i mitten, så sköt jag på chans, säger Pilö om sitt mål till HockeyNews efter matchen.

Gällande nerverna inför förlängningen, där säsongen kunde tagit slut ikväll så menar Pilö att det inte påverkade spelarna:
– Det är inget man tänker på där och då, man är så pass inne i matchen. Vi gjorde en stark tredje period och lyckades kvittera. Sen försvarar vi oss bra och Tim (Juel) klev fram i förlängningen och sen hade vi lite chanser också, sen är det ju skönt att den gick in i slutet, säger han.

Den avgörande matchen spelas under tisdagen, och Pilö vet exakt vad som krävs för att Oskarshamn ska spela kvartsfinal igen:
– Det är bara att ladda om, ta hand om kroppen och komma ut som vi gjorde idag. Försöka trycka ner dom, skapa långa anfall och va tighta där bak så ska det nog gå vägen, säger han.

Det var även en besviken Luleåtränare efter matchen, som samtidigt bara vill blicka framåt inför morgondagens avgörande:
– Jag hade hoppats att vi kunde avgöra idag, men det vart inte så och då blir det en match till, och det är kul med hockey när det är slutspelstider så en avgörande match är härligt, säger Thomas Berglund på presskonferensen efter matchen.

Till sist fick Martin Filander frågan under presskonferensen om Patrik Karlkvist kommer stå på isen under morgondagens avgörande, och där kunde man i dagsläget inte ge några besked: