HockeyNews
PLUS

GENOMGÅNG: Säsongen över för HV71 – så ser läget ut inför nästa säsong

(26941) Genomgång HV71
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 9 mars 2023

FacebookXWhatsApp

Säsongen tog slut ikväll för HV71 och Jönköpingslaget är nog väldigt nöjt med att semester väntar redan i början av mars.
Nu är det dags att börja blicka framåt där sportchefen Kent Norberg har lite att fundera över.
HockeyNews.se:s Alexander Nilsson och Mattias Ek har gått igenom truppläget inför kommande säsong.

HV71 var den mest meriterade nykomlingen i SHL på väldigt länge när man tog steget upp från Hockeyallsvenskan direkt efter uttåget. Och sedan avancemanget i våras har det hänt en hel del i truppen, där tränare och spelare både lämnat och tillkommit.

I slutändan räckte det till säkrat kontrakt för Jönköpingsklubben, som länge länge låg på en kvalplats men som säkrade kontraktet i praktiken med en omgång kvar efter en stark avslutning på säsongen.

Detta sätter sportchefen Kent Norberg i en helt annan sits än vad han var i för ett år sedan, då han var i full flärd med att bygga ihop ett lag för Timrå IK innan han i maj kunde börja med att bygga ihop ett lag för HV, där många platser redan var fyllda.

– Det är ett helt annat läge nu. Jag började 15 maj här och kände inte någon i Jönköping när jag flyttade ner. Nu har jag varit här ett år och det blir en helt annan försäsong och titta på spelare som vi verkligen behöver för att åtgärda problemen. Det känns otroligt inspirerande. Jag skulle tro att vi kommer landa på åtta nya spelare, säger "Nubben" till C More.

Spelare med kontrakt
Joni Ortio, mv, 2024, Emil Andrae, b, 2024, Rasmus Bengtsson, b, 2025, Oliwer Kaski, b, 2024, Joey LaLeggia, b, 2025, Eric Martinsson, b, 2025, Victor Sjöholm, b, 2025, Filip Westerlund, b, 2024, Herman Hansson, fw, 2025, Radan Lenc, fw, 2024, Måns Lindbäck, fw, 2025, Oscar Fisker Mölgaard, fw, 2025, Joonas Nättinen, fw, 2024, André Petersson, fw, 2025, Mattias Tedenby, fw, 2026

Kommentar: En målvakt, fem backar och sju forwards under kontrakt. Det finns med andra ord en hel del manövreringsutrymme för säsongens nykomling i hur man vill utforma laget framöver. Sitter i en bra sits inte minst på backsidan där poängmaskinen LaLeggia har kontrakt, precis som skicklige Kaski. Lovande Andrae och Sjöholm kommer med all sannolikhet fortsätta växa. Ett frågetecken dock för Eric Martinsson, som inte levde upp till förväntningarna som fanns på förhand – blir han kvar? Rasmus Bengtsson lånades ut till Oskarshamn med gott resultat, men känns inte som någon som HV vill bygga vidare på med tanke på att han redan lämnat klubben en gång under sitt treårskontrakt, samma gäller Filip Westerlund som lånats ut till Ilves i finska ligan med ett år kvar på kontraktet. Utöver Lenc och Petersson är det dock tunt i toppen av forwardssidan.

Spelare utan kontrakt
Jonas Gunarsson, mv, Chad Billins, b, Niklas Hjalmarsson, b, Kalle Maalahti, b (lån), Nichlas Torp, b, Mikkel Bödker, fw, Fredrik Forsberg, fw, Taylor Matson, fw, Andy Miele, fw, Nick Shore, fw, Tyler Vesel, fw, Sam Vigneault, fw, Simon Önerud, fw

Kommentar: Namn som direkt sticker ut är såklart Fredrik Forsberg, Simon Önerud, Niklas Hjalmarsson och lyckade mitt under säsongen-värvningen Nick Shore, där HV nog vill behålla alla fyra. Chad Billins och Mikkel Bödker lär inte dyka upp i HV-tröjan nästa säsong, det fanns uppgifter som gjorde gällande att Billins var på väg bort redan i vintras. Och med en sportchef som siktar på omkring åtta nyförvärv så kommer minst lika många att lämna. Det blir en hektisk silly season för HV71.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)