HockeyNews
PLUS

Oskarshamn är rekordbra – men frågetecken för stjärnorna mot HV71

(26930) Zohorna Riikola
Bildbyrån

Publicerad: 8 mars 2023

FacebookXWhatsApp
Oskarshamn har bara en seger på de fem senaste matcherna.
Men inför det sista Smålandsderbyt mot HV71 kan IKO lägg beslag på en topplats.
– Hade vi fått detta på bordet innan säsongen hade vi så klart tagit det, säger IKO-coachen Martin Filander till HockeyNews.se.

Oavsett hur mötet med HV71 slutar kommer Oskarshamn att göra sin bästa säsong genom tiderna. Förra säsongen blev smålänningarna nia i grundserien och slogs sedan ut i SM-kvartsfinal.

I år kommer Oskarshamn under huvudcoachen Martin Filanders ledning antingen att sluta femma, sexa eller sjua i tabellen. IKO har ödet i sina egna händer i den 52:a och sista omgången.

– Hade vi fått detta på bordet innan säsongen hade vi såklart tagit det. Så vi ser det som en härlig möjlighet och utmaning att ge allt i omgång 52 för att ta den här chansen, säger Martin Filander.

LÄS MERAIK förbereder satsning – Roger Melin med när nya truppen byggs

Eller säger och säger. IKO-coachen har tappat rösten och messar sina svar den här gången. Förhoppningsvis är styrkan åter under matchdagen.

På skadesidan har Oskarshamn landslagsduon, den finländske backen Juuso Riikola och den tjeckiske centern Hynek Zohorna.

– Det är dag för dag just nu så vi analyserar läget varje morgon, svarar Filander.

Med Zohorna ur spel de senaste fyra matcherna har Oskarshamn varit tunnare på centersidan. Och på grund av långtidsskadan på Blaine Byron har backen Niclas Burström vikarierat som center under vårvintern.

Men Filander vill inte lägga skulden för de sämre resultaten på centerbristen.

– Senast var det kollektivt inte på vår normala nivå. Tycker att vi spelat strukturellt bra under tiden med frånvaro, men varit för ”runda” i offensiven och inte riktigt hotat på insidan. Det är analysen för resultaten inte frånvaron i sig, menar Filander.

Fakta/Oskarshamns fem senaste SHL-matcher

7 mars Frölunda (b) 2–5

4 mars Timrå (h) 4–3

2 mars Växjö (b) 0–3

28 feb Malmö (h) 0–2

25 feb Rögle (b) 0–3

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!