HockeyNews
PLUS

Malmö redo för kval – jobbigare läge för Brynäs och Kinnvall

(26925) Lassen Kinnvall
Bildbyrån

Publicerad: 8 mars 2023

FacebookXWhatsApp
SHL-jumbon Malmö ser fram emot att möta Brynäs i kvalet.
Brynäsbacken Johannes Kinnvall hade helst sluppit det. För tredje gången på fyra år ska han kvala.
– Jag skulle inte vilja att någon spelare skulle spela ett kval på det här sättet, säger han till Expressen.

Malmö Redhawks har fem raka segrar i SHL inför den sista omgången av grundserien, men är kvalklart. Den senaste månaden har spelarna och ledarna förlikat sig med sitt öde och tidigare formsvaga spelare som målvakten Adam Werner, centern Carl Söderberg och högerskytten Marcus Sylvegård har bara blivit bättre och bättre mot slutet.

I mötet med Leksand hade huvudcoachen Tomas Kollar råd att vila backen Carl-Johan Lerby och en hel forwardskvartett: Lance Bouma, Fredrik Händemark, Johan Olofsson och Emil Sylvegård. Ändå blev det seger med 4–1. De här spelarna ska kunna spela mot Brynäs på tisdag då kvalet drar igång i Gävle.

Backen Matias Lassen gjorde comeback mot Leksand efter en längre skadeperiod. Han hade inte spelat sedan den 5 januari. Lassen vet vad som väntar mot Brynäs.

– De backar hem, och man måste passa sig. Men jag tycker utmaningen är kul. Man måste se det positiva. Nu är vi inne i en bra trend, så det blir viktigt att fortsätta ha goda vanor. Sedan får vi förbereda oss för Brynäs, säger Lassen till Expressen.

LÄS MERManner efter förlusten: "Tyvärr, nu är det fokus på kvalet"

Brynäs har hamnat i kval precis som 2021. Då klarade man av det genom att byta coacher inför matchserien mot HV71. Josef Boumedienne och Nils Ekman kom in och tog över efter Peter Andersson. Ekman var nyligen och tittade på Brynäs i Monitor ERP Arena, men det förnekades från Brynäshåll att det skulle ha något med tränarsituationen i klubben att göra.

För backen Johannes Kinnvall, som 2021 åkte ur med HV71 och 2019 med Timrå i smärtsamma kval väntar ett tredje kval på fem säsonger.

– Jag vet inte vad jag gjort för att förtjäna det här. Lite så känner jag. Det ser ut att bli kval nu och det enda vi kan göra är att vara förberedda när pucken släpps på tisdag, säger Kinnvall till Expressen.

Han gör ingen hemlighet av att han inte är något större fan av formatet med playout. En förlorarfinal där sämsta laget åker ur SHL.

Kinnvall hoppas att kvalmodellen kommer att förändras på nytt framöver:

– Jag vill inte stå och skylla ifrån mig, men jag tycker att man borde kunna gå tillbaka som det var förut, att ett allsvenskt lag krigar mot ett SHL-lag. Som det är nu har två lag allt att förlora. Jag skulle inte vilja att någon spelare skulle spela ett kval på det här sättet.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)