HockeyNews
PLUS

Nu ska SHL avgöras – här är detaljerna och formen som är nycklar

(26900) SHL
Bildbyrån (montage)

Publicerad: 6 mars 2023

FacebookXWhatsApp
Vi är inne i den sista veckan i SHL:s grundserie och bara två omgångar återstår. Allt ska avgöras. Vilka som vinner serien, vilka som når topp sex och slutspel. Och vilka två lag som ska kvala.
Mattias Ek, reporter och krönikör för HockeyNews.se, har synat formen i detaljerna inför avgörandet.

SHL-jumbon Malmö är klart för kval. Trots en stark slutspurt är skåningarna avklippta med två omgångar kvar att spela.

Men Redhawks ser ut att komma redo till kvalet. Eller vad sägs om följande?

Powerplay de senaste tio omgångarna

*Här är lag 14, Malmö, bäst i klassen. Malmö har bara haft 16 powerplay de senaste tio matcherna och endast skjutit 19 skott på mål – men gjort åtta mål. En 50-procentig utdelning i powerplay är bäst i SHL.

*Serieelvan Linköping löper en liten liten risk att kastas ner i kvalet om laget skulle förlora både mot Växjö och Leksand samtidigt som HV71 och Brynäs tar sex poäng i avslutningen.

LHC har ett powerplay som levererar på max. Tolv mål de senaste tio matcherna, eller en 44-procentig effektivitet och hela 58 skott på mål.

*Även kvalhotade HV71 har fått igång ett rätt bra powerplay och har gjort sex mål på 21 försök de senaste tio. Det är tredje bäst i SHL med 28,6 procents effektivitet.

*Om man vänder på det och ser till de lag som har det jobbigt i powerplay i slutet av serien så har det varit motigt och trögt för Luleå som bara mäktat med ett ynka mål de senaste tio matcherna. Och det var när Brendan Shinnimin reducerade till 1–2 i förlusten, 3–4, hemma mot Leksand den 16 februari.

*Mästarna Färjestad har varit otroligt skadedrabbat och med tanke på vilka spelare som har varit borta kanske det inte är så konstigt att PP har tagit stryk. Bara två mål på 21 försök de senaste tio.

Boxplay de senaste tio omgångarna

*Frölunda nollade Leksand i lördags och vann med 4–0. Roger Rönnbergs lag dödade sex minuter i boxplay och har sett över de senaste tio matcherna varit SHL:s bästa lag i numerära underlägen. En styrka naturligtvis om moralhöjande. Frölunda har bara släppt in tre mål på 22 underlägen, och 86,4 procent är starka papper.

*Örebro, Växjö, Rögle och Färjestad ligger också över 80 procent i boxplay senaste tio matcherna och här sticker Rögle ut. Visserligen har skåningarna släppt in fem mål i boxplay. Men man har samtidigt lyckats göra två mål framåt. Både Brady Ferguson och Adam Edström har nätat.

*Precis som i powerplay har Luleå haft svårt i boxplay på slutet och varit sämst med åtta mål insläppta på 22 underlägen (63,6 procent). Jumbon Malmö och nästjumbon Brynäs har också läckt bakåt i boxplay och har under 70 procent i avklarade underlägen.

De har släppt till flest skott i skottsektorn de senaste tio omgångarna

*Jumbon Malmö har varit effektivt på sistone, men behöver samtidigt förbättra defensiven ytterligare. Över de senaste tio matcherna har laget släppt till 213 skott emot sig så det gäller att målvakterna spelar på topp och att ta hand om returerna.

*Även Linköping och Färjestad har släppt till över 200 skott emot sig de senaste tio matcherna.

*Vänder man på det och ser till lagen som är bäst på att hålla tätt i egen zon i skottsektorn så är det SHL:s två ledande lag, Växjö och Skellefteå, som är tätast bakåt. Och om Luleå har haft bekymmer i så kallade special teams så är i alla fall Thomas ”Bulan” Berglunds lag tredje bäst på att inte släppa till skott i skottsektorn.

De har gjort flest mål de senaste tio omgångarna

*Succélaget Oskarshamn, det känns som en rätt rimlig benämning sett till tipsen och förväntningarna inför säsongen. De senaste tio matcherna har IKO gjort 35 mål. Flest av alla lag i SHL. Och då hade ändå Oskarshamn och skyttekungen Antti Suomela säsongens måltorka med tre mållösa matcher i rad under den här perioden.

IKO är också det lag som har släppt in minst antal mål (19) de senaste tio. Att göra mest mål och släppa in minst är en svårslagen kombination. Suomelas tolv mål på de här tio matcherna är överlägset bäst. Näst bäst är HV71:s André Petersson som har gjort sju mål på nio matcher och Malmös Marcus Sylvegård som har gjort sju mål på tio matcher.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)

Följ ämnen i artikeln