HockeyNews
PLUS

Oskarshamn räknar bort succévärvningen: "Tror han kommer att lämna"

(26620) Antti Suomela Oskarshamn
Suvad Mrkonjic/Bildbyrån
ANNONS

Publicerad: 15 februari 2023

FacebookXWhatsApp
Oskarshamns värvning av Antti Suomela är sannolikt SHL:s bästa den här säsongen.
Den finländske landslagsmannen har gjort 28 mål i SHL – den bästa noteringen för en center på tio år. Men nästa säsong lär han spela i en större klubb.
– Vi jobbar på, för vi tror att han kommer att lämna givetvis, säger general managern Thomas Fröberg till HockeyNews.se.
ANNONS

Inte sedan 2012/2013 har en center i SHL gjort så många mål som Antti Suomela har gjort för Oskarshamn. Med sina två mål i vändningen och segern mot Örebro med 5–3 är Suomela uppe i 28 mål. Senast en center gjorde fler mål än så i SHL var för tio år sedan då Carl Söderberg gjorde 31 mål för Linköping och vann skytteligan.

Antti Suomela har gjort sina 28 mål på 41 matcher. Han har ytterligare tio SHL-matcher på sig att förbättra den siffran. Att han är lite för bra för SHL har han redan visat och intresset i både NHL och NL i Schweiz finns där.

ANNONS

Därför har Oskarshamn sedan en tid jobbat på att hitta en ersättare för Antti Suomela inför kommande säsong i SHL.

– Det är klart att Suomela säkerligen kommer att få en bättre och en framträdande roll någon annanstans, så är det, säger IKO:s general manager Thomas Fröberg till HockeyNews.se.

Fröberg var på Beijer Hockey Games i Malmö för att scouta potentiella stjärnvärvningar som finns ute på marknaden. Men ett litet litet hopp finns så klart att Suomela kan tänka sig att bli kvar på den småländska ostkusten. Thomas Fröberg är realist.

ANNONS

– Sedan är det om han trivs bra och vart han vill, om han vill till NHL nästa år eller om han vill till Schweiz. Det är det som styr lite grann.

När Antti Suomela flyttade till Sverige och SHL från Nordamerika föll valet trots allt på Oskarshamn och inte någon av storklubbarna.

– Paketet som Oskarshamn erbjöd var så perfekt att man inte behövde tänka på om man skulle ta det. De var verkligen intresserade av mig redan från början, säger Suomela till Iltalehti.

ANNONS

LÄS MEROskarshamns galna vändning – fem mål i tredje perioden

Om rätt klubb i NHL ger honom en större roll, ett bättre kontrakt, ja då är nog Oskarshamns chans liten att få behålla sin poängkung.

Då blir det ett nytt försök i NHL.

ANNONS

– Jag skulle vilja visa vad jag kan där. Jag är definitivt smartare, mer mogen och redo nu, men vi får se om det kommer några erbjudanden. Jag försöker ta det en dag i taget, säger Suomela.

Thomas Fröberg har varit oerhört skicklig på att pricka rätt med toppvärvningarna till IKO de senaste åren. Han hoppas fortsätta på samma sätt för kommande säsong.

– Ja, det finns några stycken. Vi är många som kollar en sån här helg (i Malmö), men visst, det är väl att fortsätta som vi har gjort, jag och (Martin) Filander och alla runt omkring. Det känns bra.

ANNONS

Oskarshamn har fått fin valuta för pengarna med Suomela som toppar SHL:s mål- och poängliga med 52 poäng (28 + 24).

– Ja, så är det ju helt klart. Visst kunde han ha fått bättre betalt någon annanstans. Nu har han spelat i en riktigt bra femma och de har presterat mycket ihop. Det är helt sjukt att de har gjort så mycket poäng, säger Fröberg om kedjan med Suomela, Patrik Karlkvist och Ahti Oksanen som har vräkt in 136 poäng (65 + 71) på 42 matcher – 3,24 poäng per match!

Förra säsongens succékedja i Oskarshamn med Fredrik Olofsson, Patrik Karlkvist och Kim Rosdahl fick ihop 132 poäng (59 + 73) på 52 matcher, 2,54 poäng/match.

Allt på Hockeynews PLUS för bara 69kr. Skaffa PLUS. Säg upp när du vill.

SE ALLA MATCHER – HALVA PRISET. 50% rabatt TV4 PLAY SPORT TOTAL. Spara 274kr! Säg upp när du vill.

Följ ämnen i artikeln