HockeyNews
PLUS

Klingberg: "Ligan är ute efter oss importer och vill främja schweizarna"

(26569) Carl Klingberg
Henrik Sjöberg / Bildbyrån

Publicerad: 12 februari 2023

FacebookXWhatsApp

MALMÖ. Carl Klingberg gör sin sjunde raka säsong i EV Zug men sitter på ett utgående kontrakt och oviss framtid.

HockeyNews.se har gjort en längre intervju med 32-åringen som berättar hur han ser på att flytta hem till Sverige och kritiken över hur ligan i Schweiz hanterar sina filmningar.
– Det drabbar oss importer. Ligan vill få fram deras egna spelare och främja schweizarna och schweizisk hockey, säger Klingberg till HockeyNews.se.


Carl Klingberg har inte spelat ishockey i Sverige sedan våren 2011 men snart kan det bli aktuellt att flytta hem igen..

Det ska åtminstone tas ett beslut inför framtiden efter att avtalet med EV Zug löper ut men mycket mer än så vet han inte ännu.

– Det är väldigt osäkert just nu skulle jag säga. Zug har sagt att dom inte riktigt vet vad dom vill göra och vänta. Andra schweiziska lag har precis börjat titta på andra importer och det har mest varit förlängningar men jag tittar över axeln både i Sverige och i Schweiz för att se vad lag vill ha och vad dom är intresserade av och om man kan vara en del av deras planer. Sen får man ta ställningen till allt när man har allt framför sig, säger Klingberg.

Frölunda är den givna kopplingen för göteborgaren.

– Det kom ut en artikel om att jag skulle vilja vända hem och det stämmer inte riktigt. Det är klart att jag kan tänka mig att åka hem om det är så det blir med kontrakten man har på bordet framför sig men det är väldigt osäkert med vad som händer just nu. Självklart är man göteborgare och vill spela för sina hemmaklubb men det beror helt på vad det ligger för roll på bordet och vad det är för erbjudande och hur långt erbjudande. När man har allt sånt framför sig får man väga fördelar och nackdelar. Om vi leker med tanken att Frölunda inte vill ha mig, nu hoppas jag att det inte är så, men då kan man så klart tänka sig satt spela någon annanstans. 

Klingberg och Zug har blivit mästare i Schweiz senaste två åren men den här vintern har det varit en säsong en bit från förväntningarna.

– Zug har alltid som mål att ligga topp fyra och vara ett topplag i Schweiz men nu ligger vi nia på en play in-plats. Det är vi inte helt nöjda med, säger Klingberg.

– Jag har själv hamnar längre ner i hierarkin i år men tycker ändå att det har fungerat okej där. Det ger lite avtryck på statistiken också. "Calle Klingberg gör det han kan och ska", där har jag varit bra men sen vill man trycka in lite fler kassar och vara en bidragande faktor till att vinna matcher men vi har varken vunnit matcher eller att man bidragit så mycket som man vill. 

Tidigare i år blev Klingberg fälld för en diving och fick betala böter.

Han skickade in en film på sina lösa tänder och överklagade beslutet – men fick avslag och en ännu högre nota.

– Det är ingen diving, det är störtlöjligt. Jag får en handske i ansiktet efter ett tumult och det är en vanlig mänsklig reaktion att man drar bak huvudet och försöker skydda sig. Kommer det en klubba överraskande eller en handske så ryggar man lite snabbt, säger Klingberg och fortsätter:

– Tre dagar senare märktre jag att mina tänder var lösa dessutom så att det är en diving är helt galet tycker jag. Jag överklagade och skickade in en video men fick svar att det där hade kunnat hända innan och att dom inte kunde veta det. 

Klingberg är tydlig med att ligan i Schweiz har riktat in sig på att dela ut böter för diving till importerna som kommer dit och fyller stora roller i sina klubbar.

– Det är många andra importer som åkt på det här också och det är lite synd att dom kommer efter oss lite extra.

Varför är det så tror du?

– Jag tror att man vill främja schweizarna och schweizisk hockey. Få fram deras egna och få dom att se bra ut. De är så duktiga redan och det är inget snack om det. Jag vet inte vad det beror på men kanske kulturen överlag. Schweiz ska vara schweiziskt och det drabbar en hel del av oss importer. Nu minns jag inte exakt men för några år sedan delades det ut säg 40-50 böter för diving och jag tror att det var runt 80 procent till importer. Det säger en hel del faktiskt och är lite sjukt. 

Se hela intervjun med Carl Klingberg i spelaren.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!