HockeyNews
PLUS

Oscar Nord är AIK:s nye skyttekung: "Fått ut mer av mitt offensiva spel "

(25852) Oscar Nord AIK
Bildbyrån/Mattias Ek, HockeyNews.se

Publicerad: 27 december 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. Efter drygt halva säsongen är Oscar Nord skyttekung i AIK.
Den 26-årige stockholmaren var en av målskyttarna i förra derbyt mot Djurgården.
– Jag har hittat en bra roll och får ut det bästa av min hockey, säger Nord till HockeyNews.se.

Den 2 november spelades säsongens första stora derby i Hockeyallsvenskan då AIK tog emot Djurgården i Avicii Arena. Det var 13 052 åskådare på plats och de skapade ett mäktigt drag. AIK har precis som Djurgården haft speluppehåll över julen och Gnaget vann borta mot Tingsryd i den senaste matchen. Då var det 1 225 personer på läktarna i Dackehallen.

Det blir annat på tisdagskvällen i Globen.

– Det är lite skillnad. Det är en speciell atmosfär när det är derby. Det blir nånting annat. Det betyder så mycket för så många människor. Jag tror att man inte ska övertänka det samtidigt som man måste förstå att det är nåt annat. Men det ska bara bli kul att spela, säger Oscar Nord till HockeyNews.se när han blickar ut över de röda stolsryggarna i ett tomt Globen.

Nord har skjutit 13 mål för AIK den här säsongen. Bäst i laget.

– Det har varit bra. Jag har slagit mitt eget personliga målrekord och det känns bra. Jag tycker att jag har fått ut mer av mitt offensiva spel i år. Jag spelar mer som forward än som center och det tror jag också har bidragit till att jag har fått ut mer av mitt offensiva spel.

LÄS MERPressat läge för AIK inför derbyt: "Inser allvaret där vi ligger"

Oscar Nord hade som bäst gjort elva mål i Hockeyallsvenskan förut. Det har han gjort två säsonger i rad i AIK. Nu har han fördubblat hastigheten och mer därtill när det kommer till takten på målgörandet.

– Jag har fått spela mer i powerplay även om jag spelade en del där förra säsongen också. Jag har hittat en bra roll och får ut det bästa av min hockey. Sedan spelar jag med ett annat självförtroende när det har gått så pass bra som det ändå har gjort. Det är bara roligt.

AIK:s stjärnvärvning Richard Gynge har gjort tolv mål och han har fått upp farten på sistone. Så nu har AIK två skarpa målskyttar. Nord hade nog inte tänkt sig att han själv skulle tillhöra skyttetoppen i Hockeyallsvenskan.

– Nej, det hade man inte tänkt. Men så visste man att man hade mycket i sig och det är skönt att man äntligen får utdelning. Samtidigt är det bara att fortsätta jobba på. Det är en halv säsong kvar. Det går inte att bli bekväm för att man har fått göra lite mål.

Hur ska ni göra för att vinna över Djurgården?

– Vi måste spela vårt spel. Det kommer att vara mycket kamp här ute. Det blir lite annorlunda matcher. Samtidigt har båda lagen fått spela en sån här match. Det var första gången för många av oss. Det kanske kan bli lite annorlunda, att folk kan släppa lös lite mer och att det inte blir lika, får man säga tråkig hockey, utan det blir lite mer spel, hoppas jag. Och så hoppas jag att vi drar längsta strået.

Oscar Nord, som har spelat juniorhockey i SHL-klubbarna Luleå och Malmö, och faktiskt vunnit en CHL-titel med Luleå (2015), har de två senaste säsongerna skrivit kontrakt med AIK i början av augusti.

– Det drog ut på tiden lite. Det var inte helt klart hur det skulle bli här med allting. Jag tror att vi båda behövde lite tid ifrån varandra. Jag hade varit här i fyra år och det var många som fick besked att de inte skulle få vara kvar och de ville bygga nånting nytt här. Vi behövde lite tid och funderade på var sitt håll. Sedan började vi prata och vi kände att vi kör ett år till så ser vi var det landar, säger Nord.

Som målskytt i Hockeyallsvenskan brukar man vara intressant för SHL-klubbar. Men hans framtid är ännu oklar.

– Jag har varit här i fyra år och har trivts hur bra som helst. AIK är hemma för mig och AIK har betytt mycket för mig genom alla år. Och det är extremt roligt att man får chansen och möjligheten att spela här.

Nord fortsätter:

– Jag har alltid tagit det där efter säsongen och jag antar att det blir samma i år. Vi får se vad som händer. Förhoppningsvis lyfter vi i tabellen så att vi får spela långt in på säsongen. Det är det som är målet. Sedan får vi se var vi landar.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: TV4 Play+ på köpet! (värde 118 kr)