HockeyNews
PLUS

Pressat läge för AIK inför derbyt: "Inser allvaret där vi ligger"

(25229) Anton Blomqvist AIK derby 1
Simon Hastegård/Bildbyrån

Publicerad: 27 december 2022

FacebookXWhatsApp
STOCKHOLM. AIK är underdog mot Djurgården i de flesta hockeysammanhang.
Men derbyn är… speciella.
– Det är matcher som kanske inte ska hända i vår värld, i allsvenskan. Man får försöka njuta av det. Jag tycker vi gjorde en jävla bra match sist, säger AIK-coachen Anton Blomqvist till HockeyNews.se.

AIK har bara tagit sex poäng på bortaplan på 14 matcher fram till jul. Sämst i serien. Det har ställt till stora bekymmer för Gnaget som är precis ovanför kvalstrecket på tolfte plats i Hockeyallsvenskan.

AIK-tränaren Anton Blomqvist säger det bäst själv.

– Det har varit en mardrömshalva på bortaplan för oss, säger han till HockeyNews.se inför derbyt mot Djurgården.

En vändning mot Tingsryd i sista matchen före jul gav seger, två poäng och en knuff i rätt riktning inför matchen mot Djurgården i Avicii Arena. I det första mötet i början av november, då AIK stod som hemmalag, vann Djurgården på övertid med 5–4 i en rakt igenom svängig match både på isen och på läktarna.

– Jag tycker vi spelade bra. Vi kontrollerade stora stunder av matchen sedan lyckades vi inte riktigt hålla ihop det hela vägen, men ändå en jäkligt bra känsla att ha med sig, menar Blomqvist.

Men så var det bortaspelet. På papperet är det bortaplan mot Djurgården på tisdagskvällen.

LÄS MERSkyttekungen Gynge glödhet – men målvaktsskada stör i AIK inför derbyt

– Hemmaplan har vi förlorat fyra matcher i de fyra har vi tagit poäng i två. Vi spelar bra hockey. Det är inte det det handlar om utan vi har släppt alldeles alldeles för mycket mål (94). Det som är skönt är att man är medveten om det, men sedan behöver man också se en förändring och det man kan göra är att prata om det, titta på det, få folk att förstå vad det är som gör att vi faktiskt ligger där vi gör, för vi sitter i en tuff situation och det vet vi om.

AIK har sin förstamålvakt Niklas Lundström skadad så Claes Endre får inlånade tjeckiske målvakten Hugo Haas som backup i Globen. AIK behöver ta fler poäng och öka takten i det under andra halvan av säsongen.

– Vi sitter i en tuff situation. Samtidigt tycker jag att vi mår jäkligt bra som lag. Det är bra stämning, det är bra energi. Jag har legat i det här läget tidigare som spelare och varit i betydligt annorlunda grupper om man tänker på det rent negativt, där det är tungt på riktigt. Men jag tycker vi har bra energi. Många saker sitter. Många saker är väldigt bra, men vi behöver släppa in mindre mål. Så enkelt är det.

Anton Blomqvist har likt alla andra fått se anrika SHL-klubbar som HV71 och Djurgården ramla ur de senaste säsongerna, vilket är något han reflekterar över inför dubbelderbyt.

– Vi vet hur tajt det är. Man ser det i alla serier. Det är väl därför som man inser allvaret där vi ligger. Det är väldigt tajt upp, men det är också väldigt tajt ner. Det är ett bra lag som kommer att trilla ur serien oavsett om det är SHL eller allsvenskan. Det gäller att vara med men vi ser fram emot att möta dem, säger Anton Blomqvist.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!